Geberit tartályok panellakásokba

2014-01-23 08:55:19 | Módosítva: 2014-01-23 09:05:42

A Geberit neve a kezdetektől fogva egyet jelent a fal mögé építhető WC-tartályokkal. A kulturált megjelenésen túl a hosszú élettartam, a csendes működés és a folyamatos alkatrészellátás is e megoldás mellett szól. Mostantól a panellakások tulajdonosainak sem kell lemondaniuk az igényes toalettről.


A Geberit falsík mögé rejtett öblítőtartályai klasszikusok a modern fürdőszobákban, amit mi sem mutat jobban, mint hogy az elmúlt ötven évben 60 milliónál is több darabot szereltek fel belőle világszerte. Mivel a pótalkatrész-ellátásra 25 éves garanciát vállal a cég, hosszú távon is biztonságban érezhetjük magunkat.

A kettős öblítésnek, valamint a beállítható öblítővíz-mennyiségnek köszönhetően az öblítőmechanizmus takarékosan bánik a vízzel. A hagyományos, panelházakba eredetileg beszerelt 9 l-es öblítőtartályhoz képest a 3/6 l-es kétmennyiségű öblítéssel akár 8 m3 víz is megtakarítható évente egy négytagú család esetében. A falsík mögé épített tartály kétféle vastagságban kerül forgalomba, 8 és 12 cm vastag kivitelek állnak a lakásfelújítók rendelkezésére. Csendes működésükről a korszerű töltőszelep és a tartály hangszigeteltsége gondoskodik. Tartósságuk az elmúlt évtizedekben már bizonyított, adott esetben viszont még a legrégebbi, 1964-ben gyártott típusokhoz is kapható alkatrész.

Minden, a fal mögötti tartályban található elem a nyomólap levétele után, a szerviznyíláson át hozzáférhető és cserélhető. A Geberit Duofix WC-elemek szinte bármilyen beépítési szituációhoz adnak megoldást: az alacsony építési magasságú elemeket akár 85 cm-es parapet alá is építhetjük; a szagelszívás bekötésével a WC-nket szagmentesíthetjük, a különösen vékony építést megkívánó helyekre a 8 cm mélységű rendszert tudjuk használni; a sarkon, átlósan átmenő módon telepített elemek lehetővé teszik a hely optimális kihasználását még a kevésbé jó kiosztású mellékhelyiségekben is. Akadálymentes fürdőszobákhoz speciális (magasságban állítható) WC-elemek állnak rendelkezésre.


Panellakásba is

Bár sokan gondolják azt, hogy a rejtett tartály és a függesztett WC-csésze csak egy luxuslakásban képzelhető el, a valóságban azonban számos, igényes panellakás-tulajdonos választja ezt a megoldást. Mik az előnyei? A rejtett tartály részben vagy egészben belóghat a műszaki aknába, így nem az értékes térből vesz el helyet. Csészéből számos típus választható, a piacon fellelhető szaniterek jelentős része kompatibilis a Geberit rendszerével, kis méretű toalettbe (100 cm-nél kisebb) rövid kivitelű WC-csészét is vásárolhatunk. A műszaki aknához való későbbi hozzáférés egy ajtóval megoldható, ez ugyanúgy leburkolható, mint a toalett többi fala, így avatatlan szemnek gyakorlatilag láthatatlan marad. A függesztett csésze további előnye a magas fokú higiénia, a könnyű takaríthatóság, érdemes ezért is ezt választani.

Amennyiben egy hagyományos, földön álló típus mellett döntünk, kevésbé összetett szerelőkeret is elégséges lehet. A tapasztalt szakember számos aggállyal találkozik munkája során, amikor a függesztett csészét javasolja: „nagy, leszakad, kimozdul” – mondják egyesek. A valóság ezzel szemben az, hogy függesztett csészét tartó Duofix keret és a csavarok 400 kg terhelést bírnak, megfelelő oldalfali rögzítés mellett tehát semmilyen probléma nem adódhat. Egyetlen esetben javasolják a hagyományos, talpon álló csésze használatát, amikor a panellakás WC-je a fürdőszobában, közvetlenül az ajtó mellett helyezkedik el, ekkor ugyanis az egyik oldalsó fal hiányában a keret biztonságos rögzítése nehezebben oldható meg.

A beszerelés folyamata

Köszönhetően a kiforrott technológiának és a mindent tartalmazó egységcsomagnak, az utólagos beszerelés sem bonyolult, de mindenképp szakembert igényel, többek közt a betonpanel kifúrása miatt is. Első lépésben eltávolításra kerül a régi csésze és a tartály, a szerelvényekkel együtt, majd kiszerelik a műszaki akna fém- vagy fa borítását. Ekkor állapítható meg, hogy milyen mélység használható ki a strangból, mennyire süllyeszthető be a tartály (és az azt tartó keret) a korábbi falsíkhoz képest.


A szerelvények ellenőrzése után a tartállyal együtt behelyezik a Duofix szerelőkeretet, amelyet az oldalfalakhoz rögzítenek erős betondübelekkel és csavarokkal. Egyes országokban az akna hátfalához történik a kihorgonyzás, itthon azonban a beépítési környezet sajátosságaiból adódóan az oldalfali csavarozás terjedt el. Szintén az oldalfalakhoz rögzíthető a későbbi gipszkartonborítás felfogókerete. A nyomólap, a kifolyócső, az elszívócsonk és a műszaki akna ajtaját a gipszkartonlapból kivágják, kiszúrják. Szintén lyukakat kell biztosítani a függesztett csésze tőcsavarjainak. Amikor minden nyílás kivágásra került, a gipszkarton felcsavarozható, innentől már csak a csésze felszerelése és bekötése, valamint a burkolás van hátra.

Lényeges hangsúlyozni, hogy az akna izolációja tökéletesebb lesz, mint az átalakítás előtt, tűzálló gipszkarton használatával minimalizálható egy esetleges aknatűzből fakadó kár, igaz a tapasztalatok alapján nem ez a fajta paneltűz jellemző itthon. A teljes szerelési idő szakembertől függően 1-2 nap, a Geberit pedig 6 év teljes körű és 25 év alkatrész ellátási garanciát vállal a beépített eszközökre, bármilyen számla, egyéb papír nélkül is.

Cikkünk elkészítéséhez köszönetet mondunk Pituk Csaba kivitelezőnek, aki gyakorlati tanácsaival segített bennünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba, WC felújítás korszerű falba rejtett öblítőtartállyal

Hajlamosak vagyunk a lakásunk kevésbé látványos helyiségeinek kialakítása során az egyszerűségre, olcsóságra törekedni. A nappalink, étkezőnk tökéletes rendben pompázik a vendégeink előtt, de...


Külső WC tartályok cseréje

Számos lakásban vannak elavult és a cserére „megérett” WC tartályok. Lehet ezeket javítgatni, ám egy idő múlva érdemes lecserélni őket mindenestől. Aki ezt saját kezűleg akarja elvégezni, annak...