Klinker építő- és burkolóanyagok

2014-01-30 13:19:21 | Módosítva: 2014-01-30 13:25:17

A klinker elsősorban téglaként ismert, de előnyös tulajdonságai révén burkolóanyagként is kiválóan megállja a helyét. Nagy terhelésnek kitett padlózat vagy kocsibeálló anyagaként is jól teljesít. A klinker természetes agyag alapanyagú, zsugorodásig égetett építési kerámia. A kiváló minőségű alapanyag, és a hosszú (30-46 órás) égetési idő, valamint a magas égetési hőmérséklet (1050-1200 °C) olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, amelyek alkalmassá teszik az anyagot extrém környezeti hatások tartós elviselésére.


A klinker előnyei

A klinker az építési kerámiák között a legellenállóbb és legsokoldalúbb. Hosszú élettartamú, a környezeti hatásoknak ellenálló, értékes, minőségi építőanyag. A klinker testsűrűsége nagy, vízfelvétele igen alacsony (0,5-3%). Ennek köszönhetően – a hagyományos téglákkal ellentétben –, nem salétromosodik, elkerülhető a kellemetlen „kivirágzás”. A klinker korlátlanul fagyálló, kül- és beltérben egyaránt alkalmazható. Nyomó- és hajlí­tó­szilárdsága magas, nagy terhekkel járható.

Kopásállósága igen magas, rendkívüli koptatási igénybevételt is elvisel. Saválló, színtartó, felülete érdesíthető, csúszásgátló, ipari környezetben is kiváló. Eredeti élénk színét megőrzi, nem fakul, rendkívüli forma- és színgazdagságban gyártják. A téglák gyártása során csakis természetes alapanyagokat (különféle bá­nyaagyagok, homok, szén) használnak fel. Az agyagot tisztítják, homogenizálják, sótartalmát megkötik, az égetés során stabil szilikátok jönnek létre.

Színek és méretpontosság

A téglák színét kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg. A klinker gyártásához nem használnak sem színezékeket, sem mesterséges szilárdító vagy kötőanyagokat. A tarka (színátmenetes és antikolt) típusokat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, esetleg különböző típusok meghatározott arányú keverésével készítik.


Az agyag az égetés során nagymértékben zsugorodik, például egy 240 mm névleges hosszúságú tégla a formázásakor 245-248 mm hosszú. Még a legnevesebb gyártók, a rendelkezésre álló legjobb technológiával sem képesek ezt a zsugorodást teljesen kontrollálni. Ebből kifolyólag a klinkerek méretpontossága mindig elmarad a gyorsan kiégetett csempék pontosságától.

Alkalmazási területek

A klinker egyedi, minden típusnak van valami olyan tulajdonsága (színárnyalat, tarkaság, felületi struktúra), amely megkülönbözteti a többitől. A klinkerrel burkolt épületek mindig egyedi hangulatúak. A klinker univerzális anyag, az épület és környezetének bármely burkolata kialakítható vele. Az anyagok harmonikus színvilága lehetővé teszi az épület egészének (valamennyi burkolatának) egységes stílusú kialakítását. A klinkertégla homlokzati falak, kerítések, támfalak építésére egyaránt alkalmasak. Számos formadarab tartozik a téglákhoz, melyekkel a legkényesebb, legbonyolultabb részletek is korrekt és esztétikus módon megoldhatók.

 Az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága egy minőségileg megépített téglaburkolatnak a szépsége, esztétikuma, egyedisége. A téglaburkolat anyagánál fogva javítja az épület hő- és hangszigetelését, valamint hőtartását. Fontos tulajdonsága még, hogy színe az idő múlásával nem fakul ki, ellenáll az időjárás viszontagságainak. A burkoló- és klinkertéglák kopásállók, tűzállók, karbantartási igényük csekély.


Klinkertéglából teherhordó fal is épülhet, de jellemzőbb a kéregfalas megoldás, ahol a klinkertégla-sor védi a hőszigetelést, és a tényleges teherhordó falszerkezetet. Ebben az esetben a hagyományos téglával épült teherhordó falra megfelelően méretezett hőszigetelés kerül. A klinker kéregfalat és a hőszigetelést légrés választja el, aminek a szélessége minimum 4 cm. A teherhordófal így fagymentes, jól védett, nem hűl ki, hőtárolása jó, hőtágulása csekély, páradiffúziós működése szavatolható.
Még a jó hőszigetelő képességű tégla teherhordó falak elé épített téglaburkolatoknál is kedvező hatású a légrés közbeiktatása. A légrés kiszellőzését szintenként meg kell oldani. Nagyon fontos, hogy a falazóhabarcs ne szűkítse le a légrés keresztmetszetét, valamint habarcsdugók ne kössék össze a kéregfalat a szigeteléssel. A homlokzati lapok épületlábazatok, támfalak, kerítések burkolására, homlokzati nyíláskeretek, párkányok képzésére alkalmasak.Belsőépítészeti szerepük is jelentős; konyhafalak, pultok, kandallók, pincék burkolása, dekorációs célokra kiválóak. Külső és belső térben egyaránt alkalmazhatók a klinker padlóburkoló lapok, szilárd aljzatra ragasztandók. A lapokhoz lépcsőképző formadarabok tartoznak. A homlokzatburkoló klinkerlapok ragaszthatók polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszerre is. Ekkor egy dryvit jellegű rétegrend készül, amelyet dübelekkel és ragasztással is rögzíteni kell. A beépítés szabályainak betartásával a méreteltérések nem láthatók, sőt a kismértékű szabálytalanság hozzájárul az anyagszerűség érzéséhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempét egy életre

Az életre szóló csempeválasztás talán túlzás, deaz tény, hogy a lakás burkolatait hosszú távra szoktuk kialakítani. Azért is, mert a kerámia és egyéb hidegburkolatok jóval drágábbak a...


Mi kerüljön a falra?

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...