Homlokzatápolás nanotechnológiával

2014-02-22 11:52:46 | Módosítva: 2014-02-22 12:06:55

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt felületek, víztaszító és baktériumölő festékek, hőszigetelő festékek – csak néhány példa, melyek segítségével megkönnyíthető a homlokzat karbantartása, javíthatók fizikai tulajdonságai.


Fotokatalikus eljárás

A fotokatalikus eljárás lényege, hogy a titándioxid tartalmú cementtel készült betonfelületen a TiO2 fotokatalizátorként működve, elnyeli a napfény UV sugárzását. Ennek segítségével öntisztuló betonfelületek hozhatók létre. A kémiai reakciók hatására a betonfelületen hidroxidionok keletkeznek, melyek oxidá­ciós közegként működve, felbontják a beton felületére lerakódott szerves anyagokat, széndioxidra és vízre. Ez a folyamat mindaddig működik, amíg a fényhatás tart.

A cement titándioxid tartalma az UV sugárzás által aktiválva aktív szuperoxidot hoz létre, mely a levegőben lévő és az egészségre ártalmas nitrogénoxidokat átalakítja nitráttá, az pedig a meszes betonfelületen lejátszódó további reakciókat követően, kalcium-nitráttá, azaz műtrágyává alakul. Ily módon a fotokatalikus cementkezelés csökkenti a kipufogó gázok okozta légszennyeződést, miközben hasznos anyagot termel. Különböző márkaneveken forgalmazott titándioxid tartalmú cementekkel Európában számos helyen, és hazánkban is eredményesen csökkentik a légszennyeződést. Környezetvédelmi célokat szolgálva ma már fotokatalitikus cementet alkalmaznak az Eternit Activa szálcement síkpalák gyártásához is.

A nanotechnológia legújabb eredményeit is felhasználva a Baumit kifejlesztette az öntisztuló NanoporTop vakolatot, mely egyesíti a szilikát vakolatok jó páraáteresztő képességét a fotokatalitikus öntisztulással. A NanoporTop TiO2 fehércementet tartalmazó vakolat, az UV sugárzás és az eső tisztító hatása mellett sima felülete is nehezíti a szennyeződés megtapadását a felületen, ezért állandóan tiszta és szép a vakolt épülethomlokzat.


NanoTop vakolatadalék-szer

Széles a kínálat a fotokatalitikus hatású öntisztuló és baktériumölő homlokzatfestékekből is (ilyenekről korábban is írtunk már). A páraáteresztő festékréteg fotokatalitikus hatású pigmentjei biztosítják a szerves szennyeződések lebontását, a hidrofób tulajdonságú pórusszerkezete pedig a felületről való eltávolítását. A festék nano ezüstöt is tartalmaz, mely baktériumölő hatású.

Ugyancsak a betonfelület öntisztulását segíti a titándioxiddal való felületkezelés is, melynek lényege, hogy a légköri szennyeződés hatásának folyamatosan kitett épületszerkezetek beton- és üvegfelületét, nanovékony titándioxid réteggel vonják be. Ilyen anyag a Titan Shield bevonat, mely a napfény és nedvesség hatására, teljesen öntisztuló felületet ad. Elsősorban a nehezen hozzáférhető és tisztántartható épülethomlokzati felületeken alkalmazzák. A titándioxid tisztító hatása felhasználható az üvegfelületeken is, melynek segítségével megkönnyíthető a nehezen hozzáférhető helyek folyamatos karbantartása. Titándioxiddal való felületkezeléssel az üvegfelületek öntisztulóvá tehetők, mert hatására csökken a víz felületi feszültsége, az üveg víztaszítóvá válik, amin nem képződik vízcsepp, hanem vékony vízhártyaként szétfut, és lemossa a szennyeződést.

Az épületek kerámia tetőburkolatainak felülete is öntisztulóvá és vízlepergetővé tehető az anyagok tulajdonságait módosíthatók nano anyagú felületkezelésekkel és bevonatokkal, mely után fokozottabb ellenálló képességgel, UV állósággal és öntisztuló képességgel rendelkeznek. A Bramac Római Protector Plus betoncserepeket pl. a gyártásuk utolsó fázisában, folyadékimpregnálással egy nanoméretű bevonati réteggel látják el. A szárítás után a cserepek felületére felhordott védőréteg véd a savas és lúgos kémhatás ellen, hidrofobizálva vízlepergető, és színtartást ad a betoncserép felületének.


Öntisztuló vakolattal bevont épület

Nem kis feladat az építőipar számára az építmények falfelületén kéretlenül megjelenő graffitik eltávolítása, illetve a további rongálások megakadályozása. Számos antigraffiti módszer létezik, melyek megakadályozzák a graffiti festékanyagának a tapadását a falfelületre. Ezeket csak egyszer kell felhordani, és ezen túl a festék a falfelületre nem kötődik, oldószerrel eltávolítható. Ilyen pl. a szilícium alapú Sziloxán antigraffiti nanobevonat vagy a poliuretán antigraffiti védelem, ami egy oldószermentes térhálósított poliuretán bevonati réteg, mely víz és olajtaszító felületet ad. A tömör felületű polimer nem fogadja be a festéket, a kezelt falfelület víz- és szennyeződéstaszítóvá válik.

Épülethomlokzatok utólagos hőszigetelésére alkalmazzák a hőszigetelő vékonybevonatokat – erről is írtunk már - és hőszigetelő festékeket, melyek mikroméretű üreges kerámia gömböket tartalmaznak. Alkalmazásukkal 25%-os fűtési-, és akár 50%-os hűtési energia-megtakarítás is elérhető.


Titan Shield bevonattal kezelt üvegfelületekről az eső lemossa a szennyeződést


Titán oxid bevonattal kezelt üvegfalak


Hidrofobizált betoncserép


UV-álló és öntisztuló tető héjazat


Bramac-Római-protector-plus-cserép


Szilícium tartalmú antigraffiti bevonat


A kéretlen firkálmányok egyszerűen lemoshatók


Nanobevonat betonfelületen


A hőszigetelő festék nem a vastagságával, hanem a nanotechnológia segítségével szigetel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nanotechnika építészeti alkalmazásai

Mekkora egy nanométer? Igen kicsi: 1 mm = 1 millió nanométer. Egy hajszál 200 ezer nanométer vastag (pedig tudjuk, hogy hajszálvékony). A nano anyagokra az jellemző, hogy nagyon kicsi az...


Gondozásmentes acél kerítéslécek a Polmetál Pruszynskitől

Hazai gyártású acél kerítéslécekkel bővíti kínálatát a Polmetál Pruszynski, mely prémium minőségű, acélból készült tetőfedő, homlokzati és térelválasztó termékeivel meghatározó szerepet tölt be...