Homlokzatápolás nanotechnológiával

2014-02-22 11:52:46 | Módosítva: 2014-02-22 12:06:55

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt felületek, víztaszító és baktériumölő festékek, hőszigetelő festékek – csak néhány példa, melyek segítségével megkönnyíthető a homlokzat karbantartása, javíthatók fizikai tulajdonságai.


Fotokatalikus eljárás

A fotokatalikus eljárás lényege, hogy a titándioxid tartalmú cementtel készült betonfelületen a TiO2 fotokatalizátorként működve, elnyeli a napfény UV sugárzását. Ennek segítségével öntisztuló betonfelületek hozhatók létre. A kémiai reakciók hatására a betonfelületen hidroxidionok keletkeznek, melyek oxidá­ciós közegként működve, felbontják a beton felületére lerakódott szerves anyagokat, széndioxidra és vízre. Ez a folyamat mindaddig működik, amíg a fényhatás tart.

A cement titándioxid tartalma az UV sugárzás által aktiválva aktív szuperoxidot hoz létre, mely a levegőben lévő és az egészségre ártalmas nitrogénoxidokat átalakítja nitráttá, az pedig a meszes betonfelületen lejátszódó további reakciókat követően, kalcium-nitráttá, azaz műtrágyává alakul. Ily módon a fotokatalikus cementkezelés csökkenti a kipufogó gázok okozta légszennyeződést, miközben hasznos anyagot termel. Különböző márkaneveken forgalmazott titándioxid tartalmú cementekkel Európában számos helyen, és hazánkban is eredményesen csökkentik a légszennyeződést. Környezetvédelmi célokat szolgálva ma már fotokatalitikus cementet alkalmaznak az Eternit Activa szálcement síkpalák gyártásához is.

A nanotechnológia legújabb eredményeit is felhasználva a Baumit kifejlesztette az öntisztuló NanoporTop vakolatot, mely egyesíti a szilikát vakolatok jó páraáteresztő képességét a fotokatalitikus öntisztulással. A NanoporTop TiO2 fehércementet tartalmazó vakolat, az UV sugárzás és az eső tisztító hatása mellett sima felülete is nehezíti a szennyeződés megtapadását a felületen, ezért állandóan tiszta és szép a vakolt épülethomlokzat.


NanoTop vakolatadalék-szer

Széles a kínálat a fotokatalitikus hatású öntisztuló és baktériumölő homlokzatfestékekből is (ilyenekről korábban is írtunk már). A páraáteresztő festékréteg fotokatalitikus hatású pigmentjei biztosítják a szerves szennyeződések lebontását, a hidrofób tulajdonságú pórusszerkezete pedig a felületről való eltávolítását. A festék nano ezüstöt is tartalmaz, mely baktériumölő hatású.

Ugyancsak a betonfelület öntisztulását segíti a titándioxiddal való felületkezelés is, melynek lényege, hogy a légköri szennyeződés hatásának folyamatosan kitett épületszerkezetek beton- és üvegfelületét, nanovékony titándioxid réteggel vonják be. Ilyen anyag a Titan Shield bevonat, mely a napfény és nedvesség hatására, teljesen öntisztuló felületet ad. Elsősorban a nehezen hozzáférhető és tisztántartható épülethomlokzati felületeken alkalmazzák. A titándioxid tisztító hatása felhasználható az üvegfelületeken is, melynek segítségével megkönnyíthető a nehezen hozzáférhető helyek folyamatos karbantartása. Titándioxiddal való felületkezeléssel az üvegfelületek öntisztulóvá tehetők, mert hatására csökken a víz felületi feszültsége, az üveg víztaszítóvá válik, amin nem képződik vízcsepp, hanem vékony vízhártyaként szétfut, és lemossa a szennyeződést.

Az épületek kerámia tetőburkolatainak felülete is öntisztulóvá és vízlepergetővé tehető az anyagok tulajdonságait módosíthatók nano anyagú felületkezelésekkel és bevonatokkal, mely után fokozottabb ellenálló képességgel, UV állósággal és öntisztuló képességgel rendelkeznek. A Bramac Római Protector Plus betoncserepeket pl. a gyártásuk utolsó fázisában, folyadékimpregnálással egy nanoméretű bevonati réteggel látják el. A szárítás után a cserepek felületére felhordott védőréteg véd a savas és lúgos kémhatás ellen, hidrofobizálva vízlepergető, és színtartást ad a betoncserép felületének.


Öntisztuló vakolattal bevont épület

Nem kis feladat az építőipar számára az építmények falfelületén kéretlenül megjelenő graffitik eltávolítása, illetve a további rongálások megakadályozása. Számos antigraffiti módszer létezik, melyek megakadályozzák a graffiti festékanyagának a tapadását a falfelületre. Ezeket csak egyszer kell felhordani, és ezen túl a festék a falfelületre nem kötődik, oldószerrel eltávolítható. Ilyen pl. a szilícium alapú Sziloxán antigraffiti nanobevonat vagy a poliuretán antigraffiti védelem, ami egy oldószermentes térhálósított poliuretán bevonati réteg, mely víz és olajtaszító felületet ad. A tömör felületű polimer nem fogadja be a festéket, a kezelt falfelület víz- és szennyeződéstaszítóvá válik.

Épülethomlokzatok utólagos hőszigetelésére alkalmazzák a hőszigetelő vékonybevonatokat – erről is írtunk már - és hőszigetelő festékeket, melyek mikroméretű üreges kerámia gömböket tartalmaznak. Alkalmazásukkal 25%-os fűtési-, és akár 50%-os hűtési energia-megtakarítás is elérhető.


Titan Shield bevonattal kezelt üvegfelületekről az eső lemossa a szennyeződést


Titán oxid bevonattal kezelt üvegfalak


Hidrofobizált betoncserép


UV-álló és öntisztuló tető héjazat


Bramac-Római-protector-plus-cserép


Szilícium tartalmú antigraffiti bevonat


A kéretlen firkálmányok egyszerűen lemoshatók


Nanobevonat betonfelületen


A hőszigetelő festék nem a vastagságával, hanem a nanotechnológia segítségével szigetel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatok díszítése

Ahány ház, annyi szokás - ez az épületek külső megjelenésére is igaz. Régebben szinte egyeduralkodók voltak az unalmas, mondhatni uniformizáltan, sima falfelületek, mára viszont az épületek külső...


Mapei homlokzati hőszigetelés

Ma már egy épület felújításához, vagy egy új családi ház felépítéséhez hozzátartozik a megfelelő hőszigetelés kialakítása. Az épületek homlokzati hőszigetelésével 25-30%-kal csökkenthető a...