Okos otthon: WiFi-s eszközökkel

2014-03-03 11:31:18 | Módosítva: 2014-03-03 17:39:30

Hogyan tehetjük otthonunkat, környezetünket, életünket kényelmesebbé, automatizálttá modern eszközök (szenzorok, szabályozók) segítségével. Erről szólnak az „okos otthonok”. Bemutatunk néhány WiFi hálózatra kapcsolódó praktikus, érdekes, esetenként meglepő terméket.


Az internet elterjedésével egyre több háztartásban természetessé vált az otthoni WiFi hálózat. Egy néhány ezer forintos WiFi router segítségével könnyedén létrehozhatjuk saját WiFi „hotspot-unkat”, melynek elsődleges funkciója (továbbra is) az internet megosztása mobil eszközeinkre (laptop, tablet, okostelefon).

A tipikus elektronikai, számítástechnikai eszközök mellett azonban számos más hálózatra kapcsolódó termék is elérhető, melyek praktikus, kényelmi funkciókkal járulnak hozzá „okos otthonunkhoz”. Ezek jelenleg még nem a legolcsóbbak, de néhány kiemelten fontos funkcióért megérheti a befektetés. A bemutatott eszközök mind a meglévő, szabványos WiFi hálózatra kapcsolódnak, így új infrastruktúra kiépítését nem igénylik, rendkívül kényelmesen vezeték nélkül csatlakoztathatók.

WiFi-s kamera

Házunk, lakásunk – kültéri változatban (vagy megfelelő pozícionálással és védelemmel) pedig kertünk – megfigyelésére alkalmas. Rengeteg modell érhető el különböző gyártóktól, melyek minőségben (beleértve a képminőséget, a képfrissítési frekvenciát, érzékenységet) és megbízhatóságban térnek el. Egyes eszközök infravörös „éjjellátó” érzékelővel is rendelkeznek, vannak távvezérléssel/automatikusan forgatható/forgó változatok is kis szervo-motorral.

A kamera legfontosabb funkciója természetesen, hogy az élő kép távolról egy Web-böngészőn keresztül vagy külön alkalmazás segítségével figyelhető. Sok kamera mozgásérzékelővel is rendelkezik, és mozgást észlelve automatikusan rögzíteni tud mozgó- vagy állóképet, de akár egy értesítést is küldhet egy megadott email címre. Ezután például a telefonunkkal pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy betörők járnak-e otthonunkban, vagy csak a szél mozgatta meg a függönyt.

Az egyszerűbb beltéri változatok általában 15-25 000 Ft körül kezdődnek, a kültéri változatok drágábbak (50 000 Ft felett). Természetesen itt csak olyan kamerákra gondolunk, melyek közvetlenül kapcsolódnak WiFi-hez (nem pedig USB-n, mint a web-kamerák), így működésükhöz nem kell a számítógépet bekapcsolva tartani.WiFi-s konnektor, kapcsoló

A WEMO család a Belkin-től többek között intelligens villanykapcsolót és konnektort tartalmaz. A termékekben közös, hogy WiFi hálózatra kapcsolódnak és távolról vezérelhetők egy apró alkalmazás segítségével, mely Android vagy iPhone okostelefonra, illetve tablet-re is elérhető. A vezérlés történhet akár a szomszéd szobából, de a világ másik végéből is, a lényeg, hogy a telefonunk és a WEMO eszköz is elérje az internetet.


Az alkalmazással egy mozdulattal fel-le kapcsolhatjuk a villanyt, vagy bármilyen fogyasztót, amit a kapcsolóra kötöttünk vagy a konnektorba dugtunk. Így pl. ráijeszthetünk a betörőkre, akiket WiFi-s kameránk képén látunk, vagy felkapcsolhatjuk a légkondicionáló berendezést (aktiválva annak konnektorát) hazafelé tartva nagy hőségben. Előre beállított, testre szabott napi, heti programokat is beállíthatunk, így jelenlétünket is szimulálhatjuk egy hosszabb nyári vakáció alatt, vagy kapcsolgathatjuk az akvárium lámpáját.

Az intelligens konnektor a fogyasztó energiafogyasztását is méri, így pontosan tudja, hogy a fogyasztó mikor mennyi energiát fogyaszt, mikor kapcsolták ki/be. Ebből rém egyszerűen kikövetkeztethető, hogy például mikor indult el a mosógép, mikor fejeződött be a mosás, illetve gyermekünk mennyit számítógépezik otthon házifeladat-írás helyett. A kapcsoló és az egyszerű konnektor hivatalos ára $50 (kb. 10 000 Ft), az energiafogyasztást is mérő konnektor pedig $60-ba (12 000 Ft) kerül.

WiFi-s zár

Egy intelligens zárszerkezet, mely a hagyományos zár helyére könnyen beépíthető az ajtóba (szállodákban találkozhatunk hasonló programozható zárakkal). Ez a zár azonban WiFi-n keresztülnyitható, csukható Android-os telefonról vagy iPhone-ról. Emellett a záron található egy nyomógombos számsor is, így a zár egy kód beütésével is kinyitható. Kódból több száz is létrehozható, különböző személyek részére saját kódszót adhatunk, és a kód érvényességét is megszabhatjuk. Beállíthatjuk például, hogy a takarítónő vagy a kertész (és egyéb „first world problems”) a hét melyik napján nyithatja ki a kaput. A zár nyitásáról akár email-ben is értesülhetünk. A „kulcs” elvesztése miatt sem kell aggódnunk! A zárhoz van ugyan kulcs, de ezt csak az elem váratlan lemerülése esetén kell használnunk (A beugratós kérdés, hogy ezt a kulcsot akkor tartsuk-e magunknál mindig?!). Egy hozzáférési kód viszont bármikor törölhető. Egy ilyen zár persze nem olcsó, a Lockstate zára $249 (53 000 Ft), a Lockitron (egy startup cég közösségi finanszírozással) zárára pedig $179-ért vesznek fel előrendelést.


WiFi-s garázsnyitó, érzékelő

A GoGogate WiFi-s garázsnyitó üzembe helyezése után garázsunk bárhonnan kinyitható vagy bezárható az internetről ugyancsak okostelefonra letölthető alkalmazással. Az alkalmazásból több garázsajtó állapota is látható, távvezérelhető. Természetesen a hozzáférés biztonságos, és csak az arra jogosult személyek férhetnek hozzá a funkciókhoz. A megoldás előnye, hogy a „garázsnyitók” száma nincsen korlátozva, így nem lesz vita, hogy a család melyik tagja tartja azt magánál. A WiFi garázsnyitó a gyártó állítása szerint minden motoros garázsnyitó mellé gyorsan telepíthető. A fenti termék ára a gyártónál $179 (39 000 Ft), kínál azonban egy ennél jóval olcsóbb ($20) vízálló ajtó-érzékelő szenzort is (ezzel viszont csak az ajtó nyitott/csukott állapotát láthatjuk).


WiFi-s termosztát

Egy ilyen termosztáttal az internetről bárhonnan szabályozhatjuk otthonunk hőmérsékletét, így már az autóból aktiválhatjuk a fűtést, hogy a szoba meleg legyen, mire hazaér a család. Több gyártónál is elérhetők WiFi-s termosztátok, általában $150-$250 (30-50 000 Ft) között mozog az áruk – márkától és szolgáltatásoktól függően. A termosztátokat általában sokrétűen programozhatjuk (napi, heti program) számítógépről vagy telefonos alkalmazásból. Egyes termosztátok intelligens módon megtanulják a „házigazda” szokásait, és azt is, hogy mennyi időbe telik az otthont a kívánt hőmérsékletre fűteni, így mindig biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. Van olyan termosztát, mely az internetről képes letölteni az adott ország munkaszüneti napjait, így könnyebb beállítani, hogy ne fűtsük feleslegesen az irodát ünnepnapokon.


WIFI kerti talaj-szenzor

A Koubachi kerti talaj szenzor képes mérni a talaj nedvességét, a hőmérsékletet, és a fényt. A mért adatokat WiFi hálózaton keresztül folyamatosan továbbítja egy internetes „felhőbe”, ahol azok naprakészen és visszamenőleg is megtekinthetők bármilyen eszközzel. Be tudjuk állítani, hogy milyen növényt tartunk a földben, és a talaj típusát is, így a rendszer folyamatosan tájékoztat minket a tennivalókra (pl. hogy mikor kell öntözni) az ideális feltételek elérése érdekében. Figyelmeztetéseket is kaphatunk, ha a szenzor extrém körülményeket tapasztal (pl. kiszáradt a talaj a nyári kánikulában). Az eszköz kültéri és beltéri használatra is alkalmas, és az elemet évente kell cserélni benne. A termék ára 99 CHF, tehát kb. 24 000 Ft.

 

WiFi-s időjárás állomás

Gazdálkodóknak, illetve az amatőr meteorológia szerelmeseinek ajánljuk az internetre csatlakoztatható „meteorológiai állomást”, mely külső szenzorokkal méri többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szélsebességét és irányát, és akár a csapadék mennyiségét is. Az időjárási paramétereket egy beltéri kijelzőn tekinthetjük meg, de WiFi-hez csatlakoztatva a mérési adatok internetre is feltölthetők, sőt méréseinket az Időkép.hu felé továbbítva hozzájárulhatunk az országos mérőhálózathoz is. Mindez automatikusan és valós időben történik. A készülék ára itthon 50 000 Ft körül van, külföldi weboldalakon olcsóbban is megrendelhető.

Gazdálkodóknak, illetve az amatőr meteorológia szerelmeseinek ajánljuk az internetre csatlakoztatható „meteorológiai állomást”, mely külső szenzorokkal méri többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szélsebességét és irányát, és akár a csapadék mennyiségét is. Az időjárási paramétereket egy beltéri kijelzőn tekinthetjük meg, de WiFi-hez csatlakoztatva a mérési adatok internetre is feltölthetők, sőt méréseinket az Időkép.hu felé továbbítva hozzájárulhatunk az országos mérőhálózathoz is. Mindez automatikusan és valós időben történik. A készülék ára itthon 50 000 Ft körül van, külföldi weboldalakon olcsóbban is megrendelhető.

Miért éri meg?

Felgyorsult világunkban egyre több tevékenységet kell egyre gyorsabban, hatékonyabban elvégezni. Így van ez a ház körül is. Nem véletlen, hogy a legtöbb ember szereti a legtöbb feladatot automatizálni, különösen a rendszeres, monoton, korábban fizikai munkát igénylő, és nem utolsó sorban nem túl izgalmas tevékenységeket. Ez persze sokszor részben lustaságból fakad, részben „játék”, de gondoljunk bele, mennyi mindent kezdhetünk a felszabaduló időben: több figyelmet fordíthatunk családunkra, gyermekeinkre vagy hobbinkra. Úgy tűnik, beteljesülhet az Ericsson jóslata az 50 milliárd hálózatra csatlakozó eszközről 2020-ig, és miszerint „minden csatlakozni fog az internetre, ami hasznos, ha csatlakozik”.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Router, riasztó funkcióval

A jövőben nagyon könnyen pórul járhatnak azok a betörők, amik egy olyan lakásba hatolnak be, aminek lakói a Linksys új Velop routereit használták az internetkapcsolat megosztására eszközeik...


Biztonságban kötöttségek nélkül

A Protexial io vezeték nélküli riasztó a jövő technológiája - a Somfy io-homecontrol rendszerhez csatlakoztatva együttműködik a Somfy árnyékoló- és világításvezérléssel, illetve olyan neves cégek...