„Széntermelő” kenyérpirító

2014-03-05 10:56:04 | Módosítva: 2014-03-05 11:01:06

Igen, a kenyérpirítók idővel kevés szenet is termelnek, meg kellemetlen szagokat. Az ok nemcsak a túl hosszúra állított pirítási idő, hanem a kenyérszeletekről pirítás közben leváló, a kenyértartó kosárra és a fűtőbetét szálaira is ráégő apró kenyérszemcsék.


Nagyrészt a morzsafogóba hullnak a nagyobb darabok, ám ami oldalra kerül, az bizony ott tovább szenesedik. Teljesítménycsökkentő hatásuk ugyan nem jelentős, de ha nem lesznek rendszeresen letisztítva a süllyeszthető kenyérszelet kosarak, a fűtőszálak és a lemezváz alja, akkor használatukkor egyre erősebb égett szagot árasztanak a használat során.

Mindennapos karbantartás

Érdemes a kenyérpirítót rendszeresen – a fejetetejére fordítva – kirázni, kiszórni belőle a morzsákat. Ezt legügyesebben a mosogató felett, vagy még inkább a szabadban lehet elvégezni. Ugyancsak ajánlatos a morzsafogó tálcát gyakran kiemelni, és ezt az alkatrészt a mosogatóban is elmoshatjuk. Alaposan szárazra törölve tegyük vissza. Ezen kívül a kenyérpirító nedves tisztítására, mosására nincs lehetőség, a többi alkatrészt nem érheti víz. A külső burkolat esetleg letisztítható háztartási tisztítószerrel, de ügyeljünk arra, hogy a szerből a pirító belsejébe ne kerüljön.

Hiába lesz rendszeresen ürítve a morzsafogó tálca, ez kevés, az oldalra tapadt szemcséket puha ecsettel, fogkefével ajánlatos hetente letakarítani a kenyérkosárról és a fűtőszálakról. Ezzel megszüntethető a morzsaszemcsék pirítás közbeni elszenesedése, és az ezzel járó kellemetlen égésszag, és a pirítás is intenzívebb lesz.

A művelet a pirító szétszerelését nem igényli csupán – természetesen áramtalanítva, a konnektorból kihúzva a készüléket - a kenyérszeleteket tartó kosarakat kell lenyomva tartani, hogy oldalról az ecsettel a fűtőszálakhoz is hozzá lehessen férni. A fogkefe szálai kíméletesen eltávolítják a lemezoldalakra és a fűtőszálakra tapadt morzsaszemcséket, és egyéb szennyeződéseket. A tisztítás csupán pár percig tart és utána kenyérpirítás közben már megszűnik a kellemetlen égésszag. A letakarított szemcséket a morzsatálcába lehet seperni, és onnan már könnyen kiszórható.


A kenyérpirító belsejében megtapadt morzsaszemcsék kis, lapos ecsettel könnyen letakaríthatók


A morzsafogó tálcában az alapos tisztítás után elég jelentős mennyiségű morzsa gyűlik össze


A kenyérpirítóba késsel, kemény tárggyal tilos belenyúlni, még áramtalanított állapotban is


A tisztítószer a készülék belsejébe nem kerülhet

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kérdések és válaszok az ErP rendelet kapcsán

Úgy véljük, az ERP rendelet és annak módosítása, illetve halasztása kapcsán számtalan kérdőjel fogalmazódik meg. Nem csak az, hogy a gyártók és forgalmazók hogyan gondolkozzanak az elkövetkező...


Kerti gépeink karbantartása

A házikertekben használt kisgépeken, (legyen az fűnyíró, szivattyú, motoros kapa, motoros fűrész vagy gyepszegély-nyíró) bizonyos apró karbantartási munkákat gyakorta szükséges elvégezzünk ahhoz,...