„Széntermelő” kenyérpirító

2014-03-05 10:56:04 | Módosítva: 2014-03-05 11:01:06

Igen, a kenyérpirítók idővel kevés szenet is termelnek, meg kellemetlen szagokat. Az ok nemcsak a túl hosszúra állított pirítási idő, hanem a kenyérszeletekről pirítás közben leváló, a kenyértartó kosárra és a fűtőbetét szálaira is ráégő apró kenyérszemcsék.


Nagyrészt a morzsafogóba hullnak a nagyobb darabok, ám ami oldalra kerül, az bizony ott tovább szenesedik. Teljesítménycsökkentő hatásuk ugyan nem jelentős, de ha nem lesznek rendszeresen letisztítva a süllyeszthető kenyérszelet kosarak, a fűtőszálak és a lemezváz alja, akkor használatukkor egyre erősebb égett szagot árasztanak a használat során.

Mindennapos karbantartás

Érdemes a kenyérpirítót rendszeresen – a fejetetejére fordítva – kirázni, kiszórni belőle a morzsákat. Ezt legügyesebben a mosogató felett, vagy még inkább a szabadban lehet elvégezni. Ugyancsak ajánlatos a morzsafogó tálcát gyakran kiemelni, és ezt az alkatrészt a mosogatóban is elmoshatjuk. Alaposan szárazra törölve tegyük vissza. Ezen kívül a kenyérpirító nedves tisztítására, mosására nincs lehetőség, a többi alkatrészt nem érheti víz. A külső burkolat esetleg letisztítható háztartási tisztítószerrel, de ügyeljünk arra, hogy a szerből a pirító belsejébe ne kerüljön.

Hiába lesz rendszeresen ürítve a morzsafogó tálca, ez kevés, az oldalra tapadt szemcséket puha ecsettel, fogkefével ajánlatos hetente letakarítani a kenyérkosárról és a fűtőszálakról. Ezzel megszüntethető a morzsaszemcsék pirítás közbeni elszenesedése, és az ezzel járó kellemetlen égésszag, és a pirítás is intenzívebb lesz.

A művelet a pirító szétszerelését nem igényli csupán – természetesen áramtalanítva, a konnektorból kihúzva a készüléket - a kenyérszeleteket tartó kosarakat kell lenyomva tartani, hogy oldalról az ecsettel a fűtőszálakhoz is hozzá lehessen férni. A fogkefe szálai kíméletesen eltávolítják a lemezoldalakra és a fűtőszálakra tapadt morzsaszemcséket, és egyéb szennyeződéseket. A tisztítás csupán pár percig tart és utána kenyérpirítás közben már megszűnik a kellemetlen égésszag. A letakarított szemcséket a morzsatálcába lehet seperni, és onnan már könnyen kiszórható.


A kenyérpirító belsejében megtapadt morzsaszemcsék kis, lapos ecsettel könnyen letakaríthatók


A morzsafogó tálcában az alapos tisztítás után elég jelentős mennyiségű morzsa gyűlik össze


A kenyérpirítóba késsel, kemény tárggyal tilos belenyúlni, még áramtalanított állapotban is


A tisztítószer a készülék belsejébe nem kerülhet

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miből áll a gázkészülékek karbantartása?

A lakosság körében használt gázkészülékek – függetlenül azok típusától, működési módjától – a tökéletes működés, a biztonságos üzem és a takarékosabb gázfelhasználás biztosítása végett...


Split klíma leszerelése szakszerűen

A videót és a leírást azért készítettem, hogy segítségére legyen azoknak, a klímatulajdonosoknak és kőműveseknek, akik nem találnak szakembert, ezért maguk akarnak nekiállni a kültéri egység...