Előtétfalak tv-hez

2014-03-07 11:36:25 | Módosítva: 2014-03-07 12:00:49

A tv készülékeknél mindig lényeges volt az elhelyezésük. Többnyire kiemelt helyet kaptak ezek a „házi oltárok”, amelyek elé esténként az egész család letelepedett. Azóta nagyot változott a világ és a tv készülékek is. Ma már egyeduralkodók a lapos, egyre nagyobb képernyőméretű LCD és LED készülékek, amelyek akár képként a falon is elhelyezhetők. Ezt a belső építészek, bútortervezők már eleve figyelembe veszik, és ezzel számos egyedi elhelyezésre is lehetőséget biztosítanak. Főként a letisztult felületű, minimál irányzatot képviselő bútordarabok adnak számos egyedi lehetőséget a lapos tv készülékek kreatív elhelyezésére, esetenként különféle elemekkel kiegészítve, de nem ritkák az egész egyszerű megoldások sem.


A festett fal is lehet jó háttér. Egyszerű megoldás, ami főként kisebb szobákban lehet előnyös. Ilyen esetekben az egész falat célszerű a többitől eltérő színűre festeni, és a készüléket közel szemmagasságban, fali állványra szerelve ajánlott a falra erősíteni. Alá még elhelyezhető egy alacsony szekrényes bútor elem, amely más elektronikai készülékek vagy akár dísztárgyak elhelyezésére is módot ad. A készülékhez vezető kábeleket célszerű keskeny kábelcsatornába helyezni, amelyet a fal színére festve lehet eltüntetni. A világítást pedig a fényerőt szabályozó kapcsolóval igény szerint lehet csökkenteni, ám a készülék mögé rejtve, a falra erősített LED szalagos világítással is meg lehet oldani.

Nagyobb képernyős készülékeknél és főként nagy belmagasságú helyiségekben elég a kiszemelt falfelületnek csak egy részét eltérő színűre festeni a készülék kiemeléséhez. Az alatta elhelyezett bútordarab pedig lehet akár nyitott polcos is. Az egyéb készülékek ezen is elhelyezhetők, a hangdobozok pedig két oldalán jól elférnek. A lényeg a kontrasztos festés, ám a színharmóniára ajánlott figyelni.


Bútorzatba integrálva attraktívabbak

A nagy képernyőméretű készüléket nem szükséges a falra erősíteni, meg áll az a saját lábán is, feltéve, ha az alsó szekrényes bútordarab fölé olyan háttér panel kerül, ami lehetőséget ad egy méretes polc elhelyezésére is. A hátsó panel színe igazodjon az alsó szekrényes bútordarab frontjához, és annak a fedőlapjáig érjen. A szélessége a készüléknél akár kisebb is lehet. A háttér visszafogott megvilágítását pedig LED szalagok felerősítésével könnyű biztosítani. A panel ezért a faltól legalább 40 mm távolságba kerüljön. Ez lécekből összeállított vakkerettel könnyen megoldható. A készüléket tartó vastag polcot, amelynek színe lehetőleg az alsó bútordarab fedőlapjával közel azonos borítású legyen – rejtett és jól terhelhető konzolokkal ajánlott a háttérpanelre fogatni. Hossza igény szerinti választható, szélessége azonban ne haladja meg a 270-300 mm-t. A kreatívan kialakított bútor együttes akár kisebb szobák egyik falát is elfoglalhatja.

Hasonló jellegű megoldásnak mondható az a bútorjellegű kombináció, amelynél a hátsó panel az alsó kombinált szekrényke szerves részének tűnik. A méretes tv-t ennél a változatnál a hátlapra erősített konzol tartja, ezért olyan hatást kelt, mint egy fali kép, amelynek a szekrény feletti és annak anyagával azonos felnyúló lapja biztosítja a kiemelt hátteret. A panel ebben az esetben is a szekrény fedőlapjára támaszkodik, rejtetten a falra erősített, és kimondottan dekorációs elem. Az esti világításhoz a felső rövid LED szalag nem elégséges, helyette célszerű egy tompa fényt adó állólámpát választani, vagy a hátsó panel előbbre hozásával helyet teremteni a LED szalagos világításnak. Az azonos színű és anyagú faanyag az ilyen megoldásoknál az összhatás szempontjából meghatározó.
A minimál stílust kedvelőknél bizonyára „nyerő” ötlet lehet a fehér-fekete színkombinációjú bútorhoz igazított TV hátfal. A szekrény melletti panel ugyanis több elemből áll, amit könnyű volt két újabbal kiegészíteni. Ezek is alkalmasak nagy képernyős készülék elhelyezésére, ha az állványra rögzítve kerül a kiegészítésként az eredetik közé illesztett hátfal panelekre. Az alsó szekrények esetleges megduplázásával növelhető a tárolási kapacitásuk, a két nyitott polc pedig egyéb tárgyak elhelyezésre ad lehetőséget. Az alsó lábazatként funkcionáló alsó alaplap hossza azonban kiegészítendő a pluszként beillesztett panelek miatt, hogy az a bútor végéig érjen. Ezzel és fekete színével egységes hatásúvá tehető az egész bútordarab.

Az minimál stílusú bútordarabokból összeállított szobaberendezés polcos része ugyancsak lehetőséget biztosít egy lapos képernyős TV készülék egyedi elhelyezésére. Hangsúlyosságát pedig a készüléknél valamivel nagyobb méretű fehér háttér panellel lehet fokozni. Ez harmonizál a bútorzat egyéb fehér frontfelületeivel, és a falfelülettől annyival kell távolabb felerősíteni, hogy a háttér rejtett megvilágítására is módot adjon. A tv készüléket természetesen ebben a helyzetben rejtett fix konzollal kell a háttér panelre erősíteni, mégpedig lehetőleg szemmagasságban.
Egyedi megoldásként a készüléket kiegészítő hátlapként választható akár faborítású, a padlótól a mennyezetig érő, és a kiegészítő bútorméretéhez igazodó panel is. Ez lehet akár laminált padlókból összeállított, és ragasztással a falra erősített felület is. Ez a megoldás főként alacsony belmagasságú szobákba ajánlható, mert könnyen megvalósítható a felületi erezetrajz folyamatossága. A világítótestek a panellel azonos anyagból készített burkolatba helyezve hangulatvilágításként is használhatók. A tv készüléket ez esetben is fix tv konzolra célszerű felerősíteni. Az alsó alacsony szekrényelem korpusza világos színű legyen, hogy hatásosan kiemelkedjen a hátfal sötétebb tónusából. Az ülőbútorok kárpitjának a jó megválasztásával az utólag kialakított tv-s fal egységessége, és szoba lakájossága így könnyen megteremthető.

A korszerű tv készülékek más módon is hangsúlyosabbá, és a bútorzathoz tartozóvá tehetők. Ehhez igényes szakipari munkával elkészített keret szükséges. E megoldásnál az alapanyagnak és kikészítésének a bútordarabokéhoz nagyon hasonlónak kell lennie. Maga a keret valójában ténylegesen egy doboz jellegű keret, amely 6-8 mm vastag színfurnérral borított rétegelt lemezből alakítható ki. A hátlap anyaga lehet vastagabb is, ami elbírja a fix TV konzolra erősített készülék és az oldallapok együttes súlyát. A mélysége ne legyen 120 mm-nél nagyobb, az előlapját adó keretdarabokat a sarkoknál 1-1,5 mm-es hézagot hagyva, alulról felerősített lapokkal összefogva kell elkészíteni. A szélső és alsó felső keretlapok mérete eltérő is lehet, ami még érdekesebbé teszi a tv-s keretet, amelyet akár teherbíró képakasztókkal lehet a falra erősíteni. A készülék működéséhez szükséges kábelek pedig keskeny kábelcsatornába rejtve vezethetők a kerethez.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előtétfalak

A lakóhelyiségek berendezésének stílus változásával – kevesebb bútordarab, tágasabb elrendezés – még az alacsonyabb belmagasságú helyiségekben is jelentős fal­felületek maradnak üresen. Különféle...


TV-re hangolt szobafalak

A mai tv készülékek természetesen többnyire nagyok és laposak. Ezért a szobák berendezésében is komoly szerepet játszanak. Akár mint hajdanán, csak akkor ormótlan, nehéz ládák voltak, amelyeket...