Bőr autókárpitok tisztítása, ápolása

2014-03-12 09:17:11 | Módosítva: 2014-03-14 11:22:37

A gépkocsik utasterében általában különféle textíliák és műanyag felületek uralják a burkolatokat, ám számos felső kategóriás járműben ezek helyett nemesebb anyagokat, pl. különféle valódi bőröket használnak az ülések, és egyéb kárpitozott felületek bevonására. Az ilyen kárpitok természetesen fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, mint a szobai bútorok huzatai, hiszen az ülések és oldalkárpitok a szűk belső tér miatt hajlamosabbak a különféle kopásokra, anyaggyűrődésekre, és egyéb durvább felületi sérüléseknek is ki vannak téve.A gyártók természetesen ennek megfelelő minőségű és vastagságú, többnyire fedett bőröket használnak az ülésekhez, ám a gyakori és komoly igénybevétel hatására e bőrfelületek fokozottan igénylik a gyakori felületi tisztítást, és a kondicionáló ápolást, amivel biztosítható az értékes kárpitanyagok tartóssága.

E műveleteket legalább évente egyszer ajánlott elvégezni. Különösen az üléspárnák huzatát kell alaposan letisztítani. Ehhez szinte általánosan használhatók a bőrtisztító kendők, amelyek nemcsak tisztítják a zsíros felületeket, hanem egyben ápolják is azokat. E kendőkkel akár havonta célszerű a bőrfelületeket áttörölni.

Értékes kárpitanyagok

Az erősebben elszennyeződött felületekhez a lanolinos és viasz tartalmú kárpitápoló szer lehet hatásos, amely nemcsak tisztítja, frissíti a festett bőrfelületeket, hanem színfakulás és repedés ellen is védi az üléskárpitokat. A nagyon elszennyeződött bőrfelületek letisztításához a növényi szappannal történő mosás ajánlható, majd a szárazra törlés és teljes kiszáradás után bőrápoló balzsamos átkenéssel lehet ápolttá tenni a bőrfelületeket. E célra a pumpás, méhviasz tartalmú, sima festett bőrre való bőrápolója is hatásos ápolószer. Az így kezelt felületek ronggyal áttörölve fényezhetők is, feltéve, hogy festett, fedett bőrről van szó.

Az utólag beépített kardánbox karfák, és a régebbi évjáratú autókon a textillel kombinált ülések, oldal kárpitok viszont többnyire műbőrrel fedettek, amit kimondottan műbőrtisztító habbal, azt szivacsara kinyomva ajánlott letisztítani. A letisztított felületet leheletvékony kézkrémmel áttörölve és fényesítve lehet újszerűvé varázsolni.


A spray kiszerelésű bőrtisztítókat a tagoltabb felületekre célszerűbb mikroszálas kendőre vagy tiszta textilkendőre szórva használni. A fényezést száraz és ugyancsak mikroszálas kendővel áttörölve lehet elvégezni. A kiszáradt bőrfelületek ápolásához a lanolinos baba ápolókendők is jól használhatók, ha a bőr felülete alig elszennyeződött. Ez puhítja a bőr felületét, a beszívódása után tiszta ronggyal a feleslege letörölhető, a felület fényesíthető.

Mivel a gépkocsik kárpitanyagai, ülései többnyire festett és puha bőrökkel bevontak, más természetes bőranyagokhoz való bőrápoló- és tisztítószerek is használhatók a kondicionálásukhoz, felület-felújításukhoz.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrök kikészítése

Az állati bőröket különböző eljárásoknak kell alávetni ahhoz, hogy használati tárgyak készítésére alkalmassá váljanak. Hagyományosan ehhez növényi alapanyagokból készült cserzőleveket használtak.


Az ingatlanok tisztántartási kötelezettségei

Akárhol élünk is az országhatáron belül, többnyire unos-untig felpanaszoljuk, hogy az utak, terek szemetesek, elhanyagoltak. Sőt sok esetben az ingatlanokon belül is hasonló a helyzet. Magyarázat...