Pesterzsébeti ház: 2013 legtakarékosabb panelépülete

2014-03-24 09:22:56 | Módosítva: 2014-03-24 09:56:11

Az energiatudatos életmód és a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabb az emberek életében, ezt támasztja alá az „I LOVE PANEL – Legtakarékosabb épület” pályázat eredménye is. A FŐTÁV Zrt. 2013 őszén hirdetett pályázatot olyan budapesti távfűtéses panelépületek számára, melyek az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve tudatosan törekedtek a fogyasztásuk csökkentésére számos korszerűsítő beruházás végrehajtásával.


Pályázatok nyertesei

A pályázat a lakhatási költségek három meghatározó eleme alapján hasonlította össze az épületeket a 2006. és 2012. év fogyasztásai alapján. A vizsgálatban az épület közös hőfelhasználását, vízfelhasználását és áramfelhasználását vettük figyelembe. A szigorú követelményeket támasztó felhívásra beérkezett 13 nevezés közül a szakmai zsűri három nyertest hirdetett. A nyertes épületek 2012-es fogyasztási adataival, és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva egy budapesti átlaglakás (52 m2; 135 légm3) éves fűtési és melegvíz-hődíja (alapdíj nélkül) az alábbiak szerint alakul:

– XX. kerületi Török Flóris utca 2/A. – 25 066 Ft/lakás/év.
– IX. kerületi Pöttyös utca 9. – 46 262 Ft/lakás/év.
– XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21. – 51 444 Ft/lakás/év.


Amennyiben az alapdíjból és hődíjból álló teljes távhőköltséget vesszük figyelembe – 2012-es fogyasztási adataival és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva –, akkor az átlagos (52 m2-es; 135 légm3-es) lakások díja egyenletes fizetés esetén havonta az alábbiak szerint alakul:

– XX. kerületi Török Flóris utca 2/A. – 6828 Ft/lakás/hó.
– IX. kerületi Pöttyös utca 9. – 8595 Ft/lakás/hó.
– XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21. – 9027 Ft/lakás/hó.

A XX. kerületi Török Flóris utca 2/A. ház a teljes mezőnyben nyújtott kimagasló eredményének köszönhetően elnyerte a „2013-as év legtakarékosabb panelépülete” címet.

A pesterzsébeti ház energiatudatossági törekvése a közös képviselő és a lakóközösség együttműködésének köszönhetően jelentős költségcsökkenést hozott a háznak és lakóinak.

A nyertes épületek egyenként 1 kWp villamos teljesítményű napelemet nyertek.

Hogyan válhat egy panelház a főváros legtakarékosabb épületévé?


„2006-ban jutott a lakóközösség arra a döntésre, hogy benyújtja pályázatát a korszerűsítési programra. A pozitív elbírálás után 2007-ben 3,5 hónap alatt történt meg a korszerűsítés.” – mondta Bitó Lajos, a ház közös képviselője. Hozzátette, hogy a felújítás 83 millió forintba került, melynek költsége háromfelé oszlott: 1/3 állami támogatás, 1/3 önkormányzati támogatás és 1/3 önköltség. Mára már fűtési idényenként 54%-os a ház megtakarítása. A közös képviselő kiemelte, hogy a kívánt fűtési hőfok minden lakásban beállítható, a fogyasztott hő leolvasható és azonnal megismerhető. A havi elszámolással tudni lehet a megtakarítás eredményét, ettől a szubjektív elemtől tud a műszaki számításokat lényegesen meghaladó megtakarítás keletkezni.

„A lakóközösségnek fontos szerepe volt a korszerűsítésben. Azokban a házakban van esély egy ilyen felújításra, ahol a lakók tudják, hogy áldozatot kell hozniuk a házukért. Innentől kezdve pedig a közös képviselő felelőssége, hogy tud-e élni ezzel a lehetőséggel.” – zárta gondolatait Bitó Lajos.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenntartható építészet

Az energiatudatos vagy más néven fenntartható építészet gondolatát is Földünk erőforrásainak kimerülése és a környezetvédelem szülte. Egy olyanfajta koncepciót jelent, ami biztosítja az...


Energiatakarékos otthon, munkahely

Ahhoz, hogy meghatározhassuk mekkora megtakarítást érhetünk el háztartási készülékeink, berendezéseink korszerűsítésével, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mekkora egy-egy adott berendezés...