Kerámia vagy indukciós

2014-03-19 10:54:46 | Módosítva: 2014-03-19 11:05:50

Ahol a konyhába gázt vezettek, ott a lakás használóinak ritkán jut eszébe elektromos főzőlapot használni. Sokszor még a gáz nélküli házakban is inkább a PB palackos főzést választják. Pedig elég sok érvet lehet felhozni az elektromos főzőlapok mellett is.


Milyen főzőlapot válasszunk?

Az igaz, hogy fűtőértékre vetítve a földgáz a legolcsóbb – a PB már nem biztos. Az energia ár megítélésében azonban számításba kell vennünk a hatásfokot is; ebben a gázos megoldások elmaradnak az elektromoshoz képest. Ugyancsak mérlegelendő szempont a biztonság. A korszerű gáz készülékek ugyan a gázömlés veszélyét kizárják, a nyílt láng azonban rejt magában eleve egy fajta veszélyt. A PB gáz pedig magában a palackban rejti a kockázatot; egy esetleges lakástűznél bizony komoly a robbanás veszélye. Az elektromos főzőlapok jóformán teljesen kiküszöbölik ezt a kockázatot.

Ha az elektromos főzőlap mellett döntöttünk, akkor már csak azt kell eldöntenünk, melyik megoldást válasszunk, a hagyományos főzőlapot, az üvegkerámia megoldást, vagy a legújabb indukciós főzőlapot.

A hagyományos főzőlap mellett elsősorban az ára szól, ezek a legolcsóbbak. Szabályozhatóságukkal sincs gond, a melegen tartástól a maximális teljesítményig elegendő fokozat áll rendelkezésre. Leggyengébb pontjuk a lassúság, a nagy hőtehetetlenség. Bekapcsolás után csak egy-két perc múlva éri el a beállított hőmérsékletet, majd a kikapcsolás után még percekig árasztja a hőt. Ezt bizony meg kell szokni, meg kell tanulni a kezelését, különben a kikapcsolás után még sokszor odaég az étel.


A hagyományos elektromos főzőlap jól szabályozható, de nagy a hőtehetetlensége


Gyors, elegáns és jól szabályozható a kerámia főzőlap


Az indukciós főzőlap a leggazdaságosabb

A kerámia főzőlapok sokkal gyorsabban reagálnak mind a bekapcsolásra, mind a kikapcsolásra. Bekapcsoláskor szinte a gázkészülékekkel versenyeznek, inkább a kikapcsolás után van még 1-2 perces hőmaradványuk, de sokkal kisebb, mint a régi főzőlapoké. Leggyorsabb reakció a legkorszerűbb indukciós főzőlapoktól várható. Miután itt nincs is hagyományos értelembe vett felmelegedés és lehűlés, így a hőtehetetlensége gyakorlatilag nulla. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos főzőlapok hatékonysága 50% körül alakul, ehhez képest az indukciós főzőlapok elérhetik a 80%-os hatásfokot is. Még az előbbi 50% is sokkal jobb a gáz főzőlapok kb. 30%-os értékénél. De tény, hogy egy adott étel elkészítéséhez az indukciós főzőlappal kb. 40%-kal kevesebb energiát kell elhasználnunk, mint a hagyományos kerámiával. Úgy is számolhatunk, hogy az az étel, ami a kerámia lapon 10 perc alatt forr fel, az az indukciós főzőlapon kb. 6 perc alatt már forr. A kérdés tehát nem az, hogy az indukciós főzőlap élettartama során megtérül-e a magasabb ára, hanem csupán az, hogy 1-2, vagy 3 év múlva hoztuk már be a többletköltséget. Aki hosszútávon gondolkodik, annak mindenképp érdemes ezt a korszerű megoldást választania. Arról nem is beszélve, hogy különálló indukciós főzőlapok már 10-15 ezer forinttól vásárolhatók, míg a legolcsóbb beépíthető kerámia laposak ára ennek a háromszorosa körül mozog. Itt a megtérülés már nem is kérdéses, legfeljebb ha az egész edénykészletet le kell cserélnünk.

Az elektromágneses indukció elvén működő főzőlap használatához olyan edényekre van szükségünk, amelyek mágnesezhetők. A legegyszerűbb megoldás erre a hűtőmágnes-teszt. A hűtőmágnest rátesszük a konyhában lévő edényekre, és amelyikre rátapad, az használható a kiszemelt készüléken. Jó tudni, hogy a gyakorlatban nem csak a méregdrága edényeket használhatjuk, a régi, zománcozott edények nagy része tökéletesen működik az indukciós zónákon.


Asztalra, konyhapultra helyezhető indukciós főzőlap


Az indukciós főzőlap különböző edényformákhoz alkalmazható


Korszerű, digitális szabályozású főzőlap, de kezelése az idősebbeknek gondot okozhat

Az indukciós főzőlap felülete nem melegedik úgy, mint a kerámia lap főzőzónái. Ennek oka az, hogy az indukció közvetlenül az edényt melegíti, így a felülete csak annyira melegedik fel, amennyire az edény visszamelegíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a véletlen kifröccsenő étel szinte soha sem ég rá a felületre, mert az nem elég forró ehhez. Természetesen kisgyerekes háztartásokban plusz pontot ér az is, hogy a felületek sohasem melegednek fel annyira, mint kerámialap esetén.

A kerámia és indukciós főzőlap közötti döntési dilemmát a gyártók is felismerték, és ma már számos vegyes főzőlap os kapható, melyben rendszerint 2db kerámia és 2db indukciós főzőzóna áll rendelkezésre. Ezzel könnyen ki lehet használni az indukciós megoldás hatékonyságát, miközben nem kell kidobni a nem mágnesezhető régi edényeket sem. A vásárlói tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vegyes főzőlap tulajdonosok szinte kizárólag (kb. 90%-ban) az indukciós zónákat használják.

Pacemaker

Az indukciós főzőlapok váltakozó mágneses mezője nagyon közelről befolyásolhatja a pacemaker (szívritmus-szabályozó) működését.

 

Kombinált megoldás: a bal oldalon indukciós, a jobb oldalon kerámia főzőlapokkal


Indukciós főzőlaphoz használható, vas alap- anyagú edénykészlet


Korszerű gáz főzőlap, biztonsági funkciókkal


Mini konyhában is elegáns indukciós főzőlap


Olcsó és mégis elegáns indukciós, a régi zománcozott edényekkel is használható


Hármas kombináció: kihasználhatjuk a gáz-, a kerámia- és az indukciós főzőlapok előnyeit is


Beépíthető, csúcskategóriás gáz főzőlap

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyarkonyha avatarja

Magyarkonyha         Gáztűzhely

A gáztűzhely üzemeltetése úgy tudom még mindig olcsóbb.
http://gaztuzhely.com

10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...


Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...