Dryvit panel épületeken

A paneles lakóépületek még hosszú ideig jelentenek megoldást a magyar családok lakhatásának biztosítására. Állapotukkal kapcsolatban különböző vélemények forognak közszájon, de a panel épületek megszüntetéséig még sok évtized fog eltelni. Az is köztudott, hogy az épületek felújítása, korszerűsítése aktuális kérdés.

Egy-egy önálló témát jelentene a panel-lakások funkcionális-, helyiségkapcsolati korszerűsítése, épületgépészeti-, épületvillamossági felújítása, klimatizációs- és akusztikai kérdéseik, tetőfelújítások, ráépítések, nyílászáró-cserék és -felújítások vagy akár a tartószerkezeti karbantartások.
A sok-sok kérdésből most a homlokzati hőszigeteléseket emeljük ki. Ez a beavatkozás komoly hatással van az épületek gazdaságos téli kifűthetőségére, nyári túlmelegedésük elkerülésére, a lakott terek kedvezőbb hőérzeti tulajdonságainak biztosítására, a hőhidak megszüntetésére és nem utolsó sorban az épületek építészeti, városképi megjelenésére.
Az idő nem csak a szerkezeti kialakítások felett szállt el, hanem a beépített hőszigetelések vastagságától függő hőszigetelés mértéke felett is. Az építéskor érvényes hőtechnikai előírásokat figyelembe vevő hőszigetelésekkel; 0,7-1,0 W/m2K hőátbocsátási értékeket értek el a hőszigetelt panelszakaszokon. Ezt mára és a közeli jövőre a teljesen reális 0,30-0,40 W/m2K alatti értékek elérése váltja fel. Pl.: az ún. Széchenyi-terv keretében a homlokzati felújításra került épületeken alkalmazott 7 cm vastag Nikecell D beépítését követően, a komplett dryvit rendszernek 0,25-0,28 W/m2K értékek a következményei. Ilyen mértékű javításokkal energetikai szempontból bizakodva lehet a jövőbe tekinteni.
A dryvit homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazása következtében az épületeken megszűnnek a hőhidak, különösen a nyílászárók mellett, vagy épületsarkokon épület-kiszögeléseknél. Éppígy elkerülhetőek a panelillesztések tömítetlenségi kellemetlenségei vagy az ottani beázások. Megszűnnek a panelillesztések karbantartási problémái.

dryvit AQUAdryvit GRAYdryvit EPSdryvit WOOL


A hagyományosnak számító dryvit EPS rendszer mellett kifejlesztésre és bevezetésre kerültek a nagyobb hatékonyságú dryvit GRAY (grafitadalékos - neoWall - polisztirollal készülő) rendszer, a nedvességtűrő dryvit AQUA (formahabosított -PerimeterDuo polisztirollal készülő) rendszer és a fokozottan tűzbiztos dryvit WOOL (kőzetgyapot - RP-PT, RP-PL - szálas hőszigetelővel készülő) rendszer.
A dryvit homlokzati hőszigetelő vakolatrendszer alapelve, hogy a Nikecell D homlokzati hőszigetelő lemezeket dryvit ragasztóval peremen és pontokban ragasztva helyezik el a falak külső felületén. Paneles épületeknél minden esetben kötelező a ragasztáson túlmenően a dübeles rögzítés kiegészítés. A felületerősítő dryvit üveghálót -átfedéses toldásos folytonossággal - a rendszer ragasztójával, alákenéssel kell beágyazni. A gondosan elmunkált hálóbeágyazáson készülhet a felületképzés, a dryvit termékek tetszés szerint választott típusú-, színű- és struktúrájú anyagával. A NIKECELL Kft. mára olyan szín-, struktúra- és anyagválasztékot biztosít, amellyel a legkényesebb esztétikai igények is kielégíthetőek.
A dryvit-rendszer hazai rendszergazdája a NIKECELL Kft (Balatonfűzfő), három évtizede gyártja és forgalmazza a rendszerösszetevőket, és végzi fejlesztési-, ismeretátadási tevékenységét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárt a falra

Féltett kincsünk lett a kerékpár. Azért is, mert egyre nagyobb értéket képviselnek, az elektromos kerékpárok meg különösen. Nem ritkák a milliós biciklik, így érthető, hogy fokozott biztonságban...


Kétkörös, osztott felületű infrapanelek

A fűtésrendszerek – így az infrafűtések is - minden esetben a maximális teljesítményre vannak méretezve, hiszen a leghidegebb téli időszakban is elegendő fűtőteljesítményre van szükség. A fűtési...