Beltéri ajtó választása

2014-03-21 10:52:59 | Módosítva: 2014-03-23 12:31:00

A lakások beltéri ajtói a legmindennapibb használati tárgyaink közé tartoznak, a lakás használati komfortját illetően meghatározó szerepük van. Az építkező, felújító mégis gyakran nem veszi figyelembe az adott ajtó betöltendő funkcióját, illetve a körülmények adta követelményeket. A választás elsődleges szempontja természetesen itt is a pénz, és persze az egyéni ízlés. Ez utóbbin nem is érdemes vitatkozni, legfeljebb szakértő – lakberendező, építész, épületgépész, kéményseprő – véleményét is megkérdezni, figyelembe venni a választáskor.

Helyiségek és funkciók

A tartós és kényelmes megoldás érdekében célszerű átgondolni az adott ajtó szerepét: milyen funkciójú helyiségeket választ el egymástól, milyenek az elválasztott helyiségek klimatikus viszonyai, milyen lesz a használat módja, gyakorisága (e jellemzők a szakirodalomban mechanikai, illetve klimatikus igénybevételi szintekként szerepelnek). Nem árt szem előtt tartani például a környezet fényviszonyait sem. E fő kérdésekre adott válaszok határozzák meg az alkalmazandó ajtók alapparamétereit, szerkezetét, felületi kialakítását, esetleg üvegezését.
Nem kellően bevilágított helyiségekhez érdemes üvegezett, fényáteresztő ajtókat használni. Ez ad némi természetes megvilágítást a sötétebb helyiségnek; például jó megoldás lehet egy ablaktalan fürdőszoba ajtajaként egy katedrálüveges ajtó. Viszont ugyanazt nem használhatjuk a mellékhelyiség ajtajának, mert az teljes intimitást igényel. Nem ajánlunk gyerekszoba ajtajának sem üvegezett ajtót, mert balesetveszélyt jelenthet; az ajtó becsapódásakor, vagy egy rosszul sikerült kergetőzéskor súlyos balesetet okozhat a törött üveg. Ha viszont már gyárilag ilyen ajtó van rajta, akkor érdemes rá biztonsági védőfóliát ragasztani.


A kisgyermekes családi házakban nem biztos, hogy a legmagasabb esztétikai (és ár-) szinthez tartozó furnéros ajtó a jó választás, mivel ezek lakkozása a játékok (bicikli, kisautó stb.) használata közben könnyen megsérülhet. Ebben az esetben inkább a magasabb kopásállóságú, egyszerűbben tisztítható dekor felületű ajtók nyújthatnak jó megoldást. Hasonló szempontokat kell figyelembe vennünk, ha háziállatot tartunk, mert a házi kedvenc gyakran összerágja, megkaparja az ajtót.

Fontos szempont, hogy mely ajtókba szereltetünk szellőző rést, illetve adott esetben eleve ilyen ajtót választunk. Ez elsődlegesen a cirko fűtéses lakásoknál alapvető, mert a kazánok megfelelő légellátásához a lakás helyiségei között megfelelő átszellőzést kell biztosítanunk. (Természetesen ez nem helyettesíti a külső légellátást!) Ajtócserekor arra is legyünk figyelemmel, hogy ha van elszívó rendszer, akkor a kényszer-légáramaltatás útjába ne állítsunk akadályt.

Szellőzőréses ajtóra lehet szükség természetesen a magas páratartamú helyiségek ajtajaként is, ha azoknak nincs megfelelő külső szellőzési lehetősége (fürdőszoba, WC), illetve még akkor is, ha e helyiségeknek van ablaka, mert télen nincs módunk annyit szellőztetni, amennyit a magas páratartalom igényelne.Esztétikus és egyedi megoldása a fürdőszoba lezárásának a fa-, vagy esetleg acéltokba szerelt keret nélküli üvegajtó lap. E célra változatos megjelenésű, széles szín- és felületválasztékú edzett üvegek szolgálnak. Homokfújt vagy savmaratott ajtólap alkalmazásával például az átláthatatlanság mellett oldható meg a nagy felületen történő fényáteresztés.

A különböző hőmérsékletű és páratartalmú helyiségek közé semmiképpen nem ajánlott egyszerűbb kivitelű tömör fa ajtót beépíteni, mivel jó eséllyel el fog vetemedni. A modernebb ajtók fa alapanyagból ugyan, de préselt faforgácsból készülnek, belső szerkezetük lehet papírrács betét, könnyített vagy tömör forgácslap. Ezek az ajtók kevésbé hajlamosak a vetemedésre.Pincék, tárolók lezárására kitűnő lehetőséget nyújtanak az acéltokos, acél ajtólapos ajtók, amelyek kinézetre szinte teljesen megegyeznek a faajtókkal, és használatukkor sem tapasztalható különbség, mivel papírrács betéttel készülnek. Ezek a nyílászárók garantáltan nem vetemednek.

Jobbos-balos


Jobbos ajtónál a pánt felőli oldalról nézve a pántok jobb oldalon helyezkednek el. A balos természetesen az ellenkezője

A beltéri ajtó beépítése


Hétköznapi lakáshasználatunk során a beltéri ajtókat éri a legnagyobb igénybevétel, rengetegen, rengetegszer, a lehető legváltozatosabb módon csukják-csapják be az ajtót. A beltéri ajtótok szerkezetének rögzítését kiemelt körültekintéssel kell tehát elvégezni. A rögzítéshez felhasználható anyagok: decomastic tapasz, plasztubit tapasz, siloplast massza és poliuretán hab. Utólag szerelhető beltéri ajtónál kizárólag a poliuretán hab terjedt el, mivel gyors, olcsó, stabil és könnyen kezelhető rögzítő anyag. Egy beltéri ajtó beépítése nem igényel különösebb szakértelmet, mégis azt javasoljuk, hogy megfelelő kézügyesség és felkészültség nélkül senki ne vágjon neki.


A beltéri ajtó nem fér el a kihagyott falnyílásba


Építéskor vagy felújításkor feltétlenül tisztázzuk a tervezővel, hogy milyen beltéri ajtót szeretnénk, így később nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a beltéri ajtó nem fér el a kihagyott falnyílásba. A beltéri ajtók méretezésénél nyugodtan hagyatkozhatunk a tervező által javasolt méretekre. A tervezők olyan irányelvek alapján dolgoznak, melyek szem előtt tartják a felhasználók igényeit, úgymint a fürdőszobában elhelyezhető mosógép vagy a nagyszobába szánt kanapé méretei. A falak elhelyezésénél viszont feltétlenül jelezzük a beltéri ajtó kivitelét, hiszen nem mindegy, hogy gerébtokos, úgynevezett „falazós” ajtóval számoljon, vagy egy bútor minőségű, utólag elhelyezhető beltéri ajtóval. Az UTH tokos beltéri ajtóknál a tervezésnél is elengedhetetlen a falkávák kialakíthatóságának lehetősége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi falborítások bőrpanelekkel

A textilbőrök manapság már alig különböztethetők meg a valódi bőranyagoktól. Ez pedig hatott a belső építészek fantáziájára is, akik ebből az anyagból készült különleges hatású falborító...


Tolóajtók a lakásban

Az otthonok ideális berendezésekor gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy nincs elegendő szabad tér a nyíló ajtószárnyhoz, vagy egymásra nyílnak az ajtók egy szűk helyiségben. Ha...