Tűzgátló ajtók

2014-03-24 09:09:13 | Módosítva: 2014-03-24 09:15:36

A tűz, bárhol is keletkezik, alattomosan támad, és többnyire gyorsan terjed. A tovább terjedését viszont jelentősen lehet csökkenteni. A mindent elemésztő lángok mellett azonban legalább olyan veszélyesek az égés közben keletkező füstgázok. Mindezeket csak speciális kialakítású ajtókkal lehet – ideig-óráig – féken tartani.

A láng és füst terjedését késlelteti

A tűz és a füst terjedésének akadályozásakor mások a követelmények a lakásokban, szállodákban, vagy ipari létesítmények különféle helyiségeiben. A cél azonban mindenkor a tűz és a füst tovább terjedésének késleltetése, amíg a tűzoltók meg nem érkeznek. E mellett azonban alapvetően figyelembe kell venni a különféle helyiségeknél adódó esztétikai igényeket is, természetesen az adott épület jellegéhez igazodóan.

A szigorodó tűzvédelmi szabályoknak és az akusztikai követelményeknek köszönhetően egyre nagyobb az igény a speciális műszaki és esztétikai paraméterekkel rendelkező ajtók iránt. Ezek az ajtók külső megjelenésükben már szinte semmiben sem különböznek a normál beltéri ajtóktól. A kivitelük szerint készülhetnek tele és üvegezett változatban is. A felületi kialakítás sokrétűségének és a bő színpalettának köszönhetően magas esztétikai igényeket is ki lehet velük elégíteni.

Nemcsak közösségi helyiségek, iroda- vagy üzlethelyiségek és ipari létesítmények különböző helyiségeinél lehet fontos a beépítésük, hanem bizonyos lakrészek, pl. garázsok vagy kazánházi helyiségek, lakásbejáratok leválasztásánál is egyre többen választják a tűzgátló ajtókat. Azt azonban ajánlatos tudni, hogy az ilyen ajtók élszigetelései hő hatására megduzzadnak, és teljességgel lezárják az ajtónyílást. Ezért menekülő utak ajtóiként tilos a beépítésük.


A tűzgátló ajtók lapjai és azok tokjai általában horganyzott acéllemezből készülnek, viszont a lakossági igényeknek megfelelő típusok esetenként több rétegű egzóta fa keretezésűek, köztük többrétegű, nem éghető hangszigetelő anyaggal kitöltve. Az ajtólapok borítása az igényeknek megfelelően HDF lemezelésű, esetenként laminált bevonattal, vagy színfurnérral borított. Az ilyen ajtók általában 30 vagy 60 perces tűzgátlást biztosítanak, és Mabisz minősítéssel kell rendelkezniük.

A méretezés tekintetében fő szempont, hogy az ajtók tűzállósági értékének közelítően a fal tűzállóságának a felét kell elérnie. Lényeges tényező az ajtó integritása is, azaz hogy az ajtó mennyi ideig őrzi meg a szilárdságát, továbbá, hogy az ajtó által leválasztott térrész a tűz által nem érintett oldalán mennyi ideig képes megőrizni az alacsony hőmérsékletet és a füst átszivárgását.

A fémlemezből készült ajtók már sokkal változatosabb és magasabb biztonsági igények kielégítésére kifejlesztettek. Ezeknél is lényeges a megfelelő Mabisz minősítés, ám ezen kívül van számos különbség a különféle gyártmányok jellemző műszaki adatai között.

Az ajtólapok vastagsága általában 40, 50, 60, és 100 mm között, változik. A tűzgátlásuk időtartama 30, 60, 90 vagy akár 120 perc is lehet. Az ajtólapok anyaga általában 0,8-1,5 mm vastag horganyzott acéllemez. Az ajtólapok tűzálló szigetelő betét rétege az ajtólap vastagságához igazodó, amely akár 32 dB-es hangszigetelést is biztosít az ajtólapnak. Anyaguk általában nem éghető ásványgyapot.

Lényeges a tömítésük is, amelyet az ajtólap falcában helyeznek el, és erős hő hatására beragad a tokba, így megakadályozza a füstgázok továbbterjedését is. Ezt általában hőre táguló tűzgátló (intumex) tömítő csík biztosítja. Lényeges a pántolásuk is, amely funkciójában egységes, de kivitelét tekintve gyártmányonként eltérő lehet. Ezek speciális kialakítású elemek. Nem ritka a tokba mélyedő rögzítőcsapok ajtólapba építése sem. A pántok bizonyos fokú szint állítást is lehetővé tesznek.


Az ajtólapok külső megjelenése elég változatos, pórszórt alapozáson kívül egyes gyártóknál a díszítő dekor festésre is mód van, pl. a Ninz gyártmányoknál.

Egy vagy kétszárnyú kivitelű ajtók között lehet választani, amelyek akár kitekintő üvegezéssel is elláthatók. Az üvegbetétek rétegezett, általában 30, vagy esetleg 60 percig is tűzálló anyagúak. Elhelyezésük oldal-, felülvilágító, vagy kör kivágású is lehet, acélkerettel rögzíthetők az ajtólap kivágásába. Igény szerinti speciális zárral, kilinccsel, vagy akár pánikrúddal is felszerelhetők a funkciójuknak megfelelő kialakításban.

A tűzgátló ajtók tokjai többségükben Z- kialakításúak, hegesztett, horganyzott acéllemezből készülnek, és pórszórt festésűek, még a gipszkarton tokozásúak is. A nyílásba rögzítésüket a gyártó előírásai szerint csak szakember végezheti el, mert csak így biztosítható a beépített ajtók megfelelő tűzgátlása.


Lakásokban már nem ritkák az igényes felület kialakítású tűzgátló bejárati ajtók


Az irodahelyiségekben az igényes faborítású, egy- vagy kétszárnyú üvegezett tűzgátló ajtók beépítésével késleltethető a tűz továbbterjedéseMűhelyek, épületek bejárati ajtóinál is indokolt lehet a tűzgátló ajtók beépítése


Az acéllemezből hegesztéssel készült ajtó és tokja speciális acélpántokkal kapcsolódik egymáshoz, felületük pedig porszórt festésű


Családi házak garázsainak térelválasztó ajtóihoz is célszerű a tűzgátló ajtók beépítése


A gyakran használt tűzgátló acélajtókra ajtóbehúzók felszerelése javasolt


A tűzgátló ajtók indokolt esetben pániknyitóval is kiegészíthetők


A különféle rendeletetésű helyiségek külső ajtójaként ideális választás a tűzgátló ajtó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új ajtót a régi helyett

Panelházak, társasházak esetében általánosságban elmondható, hogy betörés ellen ideális esetben csak a bejárai ajtót kell védenünk. Tény, hogy a már meglévő ajtók nem egy esetben 30 de akár 50...


Fényes jövő előtt áll a LED világítás

Jól vizsgázott a LED világítás egy szociális bérházakban végzett gyakorlati alkalmazásban. Az új technológia jelentős energiafogyasztás- és költségmegtakarítást eredményez, és a lakók életét is...