Ne fázzon a rezsiszámláktól!

2014-03-11 13:10:38 | Módosítva: 2014-03-21 12:03:19

A média azt sugallja, hogy dőljünk hátra nyugodtan, mert az energiaszolgáltatók megoldják helyettünk havi rezsigondjainkat. Az építőipari szakemberek azonban óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk házunk szigetelését! Kinek higgyünk?


Mivel egy ház szigetelése normál esetben nem építési engedély köteles tevékenység, ezért az építész az a szereplő, akinek nem fűződik érdeke ahhoz, hogy a mérleg nyelvét bármerre is lenyomja – éppen ezért őszintén fogja elmondani a véleményét. A következőket fogja megerősíteni.

Miért nem elég, ha hőszigetelés helyett átállunk napenergiára?

Mind a kettőre szükség van! Tény, hogy napenergia hasznosításával használati melegvizet és elektromos áramot tudunk termelni. Ha megvizsgáljuk házunk fekvését, a tető lejtését és tájolását, rögtön kiderül, van-e esély egyáltalán napkollektorok és napcellák telepítésére, és azzal napenergia gyűjtésére. Viszont: az így nyert energia teljes mértékű hasznosításához is biztosítanunk kell, hogy az energia ne szökjön ki a házból: ebben pedig a szigetelésnek van elengedhetetlen szerepe!

Hol szökik a meleg – és nyáron a hideg – a házunkból?
Hogyan akadályozhatjuk meg?

Ebben főleg a nem megfelelően szigetelt padlásfödémek, tetőtéri ferde tetők, földszinti padlók és külső falak a bűnösök. Ezeket megfelelően le kell szigetelni! Egy szigeteletlen padlásfödém „valós veszélyforrást” jelent, mivel magát a padlásteret nem fűtjük, a hő pedig természetszerűleg felfelé száll, ezért fennáll az esélye, hogy ott akár 30% hő is kiszökhet!

A padlásfödém szigetelése rendkívül egyszerű és olcsó, ráadásul a leggyorsabban megtérülő szigetelési módszer: Egy felállított pallóvázat rögzítünk a födémszerkezetre, és annak közeit töltjük ki szálas szigetelőanyaggal, majd a födémet szilárdabb járható, de páraáteresztő felületi burkolattal is ellátjuk, hogy raktározás céljára is használhassuk majd a padlásteret.

Beépített tetőtérnél a ferde tetőt úgy kell leszigetelni, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsük az esetleges hőhidak keletkezését a szarufák mentén is. Jelentős lépést tehetünk a rezsitakarékosság érdekében már akkor is, ha egyszerűen csak megfelelő minőségű üveggyapot és tetőfóliák beépítésével beborítjuk a szarufaközöket. Az egyik leghaté­konyabb módszer azonban még mindig az URSA egyedi XPS-bakos tetőszigetelési megoldása, amelyben a szarufákat extrudált polisztirol bakkal magasítjuk  meg, és az így kialakított magasabb közöket töltjük ki jó minőségű URSA üveggyapot szigeteléssel. Mindez az URSA SECO PRO tetőfólia családdal, és az egész rendszer gondosan kivitelezett beépítésével együtt már hosszútávú és magas minőségű megoldást garantál.

Nézzünk néhány számadatot!

Beépített tetőtereknél a követelményként meghatározott hőátbocsátási tényező (U=0,25 W/m2K) 0,032 lambdájú termékből már 20 cm üveggyapot szigetelőanyag beépítésével teljesíthető, míg magasabb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból akár 32 cm-re is szükség lehet! Tehát a szigetelőanyag vastagságát és hővezetési tényezőjét együttesen kell vizsgálni!

Padlásfödém szigeteléséhez egyértelműen kiváló, ám akár ferde tető szigetelése is megoldható 0,039 hővezetési tényezőjű szigetelőanyag (pl. URSA DF 39) beépítésével. Érdemes azonban ennél még kedvezőbb lambdájú termékeket is választani, mert azzal a szigetelési vastagság is csökkenthető, és emiatt kiegészítő vázszerkezetekre, rögzítéstechnikára sincs szükség, amely többletköltséget jelenthetne anyag- és munkadíj oldalról.

Találkozzunk a Construmán, az „A” pavilon 211/B standján!

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harkályok házrongálása

2009 nyarától érkeznek bejelentések a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez azzal kapcsolatban, hogy harkályok lyukakat vájnak épületek szigetelésébe. A madarak hatékony riasztása a...


Építkezzünk: felkészülten és zölden

Az impulzusvásárlók hirtelen ötlettől vezérelve dobnak a kosárba termékeket, minden előzetes utánajárás nélkül, ami igazolhatná, hogy valóban az-e a céljaiknak legmegfelelőbb. Ez vagy jól sül...