Látványkandallók

2014-03-24 09:13:55 | Módosítva: 2014-03-27 15:05:39

Lakberendezési tárgy, divat, dizájn elem, fűtőkészülék, vagy mindezek együtt! Új fogalom alakult ki, amihez sokféle képen lehet viszonyulni, de tudomást nem venni róla nem lehet. Egy kis eligazításért, és a technikai részletek megismeréséhez a Mani Kft. értékesítési vezetőjéhez, Némon Henrikhez fordultunk segítségül.


Fogalmak

Először is tisztázzuk a fogalmat; mit értünk látványkandalló alatt. Az egyik megközelítés szerint az olyan kandallót vagy kandallónak látszó készüléket, amelynek üzemeléséhez nem szükséges kémény. Ebbe tehát bele tartoznak a kifejezetten csak látványelemként használt készülékek, de pl. a bioetanolos kandallók is. Ez utóbbiban valódi tűz ég, valódi lánggal, meleget is ad, de egyáltalán nem használunk hozzá kéményt. Egy másik megközelítés szerint hívhatjuk azt látványkandallónak, ami kifejezetten csak a látvány kedvéért készül, fűtésre nem alkalmas. Ez utóbbi besorolás azért sántít, mert a kifejezetten látványkandallók egy része mégis csak alkalmas fűtésre is.

A tűz látványát korábban is próbálták már különböző elveken szimulálni. Az egyik legegyszerűbb megoldású készülék „tűzterének” alsó felében egy szabálytalan henger forgott, ami a rá vetített fényt a tűztér hátfalára vetítette. Ügyes megoldás, de csak kellő távolságból látszott tűznek az árnyjáték. Talán még egyszerűbb az a megoldás, aminél színes szalagokat lebegtet a tűztérben egy ventilátor, ami megfelelő megvilágítással – és kellően nagy távolságból – a tűz lángjának látszik.


Sokkal élethűbb látványt nyújtanak azok a készülékek, amelyek a tűz lobogó lángját ugyan nem próbálják utánozni, de az izzó parazsat meglehetősen élethűen. Ezt az áttetsző anyagból elkészített „parázs” ügyes megvilágításával érik el. Hőhatás természetesen nincs, de a látvány nagyon kellemes.

És most nézzük azokat a látványkandallókat, amelyek már tényleg a megtévesztésig élethűen imitálják a kandallóban lobogó tüzet. Az ún. 3D látványkandalló elve tulajdonképpen egyszerű; az ultrahangos párásítókhoz teljesen azonos elven működő eszközből indul el. Az ultrahang frekvenciáján rezgő membrán egy víztérbe merítve hideg vízpárát hoz létre. Önmagában ez teljesen hasonló látványt eredményezne, mint az ilyen elven működő szobapárásító készülékeknél. Az igazi trükk azonban abban van, hogy ezt az ultrahangos készüléket egy tökéletesen élethű fahasáb alá rejtik, amelyet alulról halogén lámpák világítanak meg. A lámpákra nem csak a meleg fény miatt van szükség, hanem a hőhatása hozzájárul a hideg pára tökéletes elgőzöléséhez, és a láng imitációjának létrehozásához.

A végeredmény valóban szemet gyönyörködtető, teljesen élethű, és tökéletesen veszélytelen. Nyugodtan belenyúlhatunk a „tűzbe” puszta kézzel is, hiszen meleget nem ad, de a parázs és a láng illúziója tökéletes.


A hazai forgalmazó több kivitelben is árusít ilyen elven működő látványkandallókat. Az alapkészüléket csak le kell tennünk egy alkalmas helyre – ablak alá, polcra, komódra – tulajdonképpen bárhová, ahol egy kandalló látványa életszerű. Ez a készülék fűtésre nem alkalmas, csak annyira, amennyire a benne lévő 4 halogén égő (kb. 160 W) azért ad némi meleget. Ugyanilyen készüléknek van olyan változata is, ami egy valódi kandalló házát is imitálva egyszerűen a falra akasztható. Valószínűleg a vendégek soha nem vennék észre, hogy nem valódi kandalló mellett ülnek – legfeljebb, ha felhívjuk rá a figyelmüket, vagy feltűnik nekik, hogy a készülék nem sugároz meleget.


Aki viszont a látvány mellett a melegre is vágyik, nos, az ő kedvéért a legösszetettebb látványkandallóba elektromos fűtést is beépítettek. A 2000 W-os elektromos fűtés már elegendő meleget termel egy közepes helyiség fűtéséhez. Nagy előnye viszont, hogy a kandalló látványáról nyáron sem kell lemondanunk, hiszen melegben a fűtőbetétet egyszerűen lekapcsolhatjuk – marad a tűz tökéletes illúziója.

Nem lenne teljes a kép, ha nem szólnánk a bioetanol, vagy bioalkohol kandallókról is. Nyílván a szakemberek és a felhasználók is vitázhatnak, melyik a jobb, melyik a valódibb, az élethűbb. A bioetanol kandalló nem imitálja a tüzet, benne valódi tűz ég, ami valódi meleget áraszt. Kémény pedig hozzá sem szükséges, a készülék egyszerűen leállítható vagy felszerelhető a falra, a nappali szoba alkalmas helyén. Az égéshez szükséges levegőt viszont a helyiségből veszi, és az egyébként – megfelelő szellőzésnél – veszélytelen széndioxidot és vízpárát is a helyiségbe bocsátja. A tüzelőanyag beszerzése és betöltése is „macerásabb” mint a fenti látványkandallóknál.


Bútorba épített változat, csak látványelem


Egy régebbi, egyszerűbb megoldás


Bioetanol kandalló, meleget is ad


Ultrahangos párásító a látványkandalló belsejébenMint az igazi tűz és az igazi parázs, pedig nem az

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

István Pap avatarja

István Pap         Látványtűz

Balatoni nyaralónkban építettünk egy kemence jellegű fűtést, amit fűtésre már nem használunk, /infrafűtés/ szeretnénk látványtűz megoldást. Ebben kérem a segítségüket és tanácsaikat.

Tartalékfűtés

Sokszor változott az építési jogszabályokban, hogy tartalékkémény építése és a tartalékfűtés kiépítése éppen kötelező-e, utoljája 2013-ban megszűntették a kötelezettséget. De attól, hogy nem...


Kandallót hamar, de milyet?

Napjainkban leginkább a gázhiánytól való félelem irányítja a figyelmet az alternatív fűtési módok felé. Egyébként is hasznos, ha otthonunkban nem csak egyetlen fűtési lehetőség van, és pláne jó,...