Védekezés levéltetvek ellen

2014-03-26 14:52:57 | Módosítva: 2014-03-26 14:54:49

Ahogy melegedik az idő, a teleltetőben tartott növények is ébredeznek. A hőmérséklet emelkedésével sajnos a kártevők, a levéltetvek is megjelennek.

A levéltetvek okozta károk

Az egészséges, jól táplált növényeket ritkábban támadják meg, de a téli időszakban meggyengült növényeken könnyen megtelepednek, és szívogatásaikkal tovább gyengítik a növényt. A levéltetvek egyéb betegségeket is okoznak, méreganyagokat juttatnak a növénybe, és vírusokat hordozhatnak.

Ha a növény levelei, friss hajtásai deformálódnak, sárgulnak, erősen fénylenek, a cserép szélén vagy a padlón ragacsos anyagot találunk, sürgősen keressük meg a fertőzött növényi részt. A levéltetvek a levél fonákján lapulnak, a ragacsos anyag pedig a levéltetvek által kiválasztott mézharmat, amin könnyen megtelepszik a fekete penészgomba. Minél hamarabb találjuk meg a kártevőket, annál egyszerűbb a védekezés. Ha lehet, vágjuk le a fertőzött részt. A kisebb cserepes növények esetében az erős vízsugárral való lemosás is segít.


Lakókörnyezetünkben nem szívesen használunk mérgező anyagokat, ha azonban nagyon elszaporodtak a levéltetvek, nem segítenek az előbb felsorolt szelíd védekezési módok. Kíméletes, nem mérgező, de hatékony megoldás a Vitaflóra Növénytisztító permet. A növényt lemosásszerűen kell lepermetezni, a permet által bevont kártevők elpusztulnak. A Vitaflóra Növénytisztító permet nagy előnye, hogy lakásban korlátozás nélkül használható, különleges összetételének köszönhetően mérgező vegyi anyag nélkül fejti ki hatását. Az erőteljesen megnyúlt, vagy teljesen friss hajtásokon végezzünk permetezési próbát, ne kezeljük egyszerre a teljes növényt. A bútorra, padlóra került anyagot nedves ruhával kell letörölni. Nyári melegben az esti hűvösebb órákban permetezzünk. A permetet nem csak levéltetvek, hanem pajzstetvek és atkák ellen is eredményesen használhatjuk. A Növénytisztító permet a kártevők okozta sérüléseket bevonja, elősegíti a növény gyógyulását. A kártevők által kiválasztott ragacsos anyagot, a mézharmatot lemossa, tisztítja a növényt.


www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti látogató riasztó

A tavaszi napsütésnek nemcsak miörülünk, így ne csodálkozzunk, ha nem várt látogatók nyomaira bukkanunk a kertben. Bosszankodhatunk, de ne tegyük, inkább előzzük meg riasztószerekkel azállatok...


Tillandsiák

A Tillandsiák trópusi eredetű, többségében fán lakó azaz epifita növények. Mivel a gyökerük is a levegőben van, így az kissé elcsökevényesedett, a növény teljes testfelületén, azaz a levelein is...