Fugázás felsőfokon

2014-03-20 09:18:55 | Módosítva: 2014-03-20 09:28:40

A hidegburkolás két különálló, egymást követő munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából. A két munkafázis végül együtt adja meg a burkolat jellegét, és egyben ez a tartósságának a záloga is. Az esztétikai szempontokat a lapok közötti fugaszélességek befolyásolják, a tartósságot pedig rések, azaz a fugák feltöltéséhez használt anyag milyensége és jó bedolgozása biztosítja.


A burkolat egyediségét is befolyásolja

Az, hogy a burkolólapok közötti fugák milyen szélesek lesznek, az már a lapok lerakáskor eldől. Általában 3-5 mm szélességet szokás választani, ám ez függ attól is, hogy mekkora felületű és milyen tulajdonságú lapok kerülnek leragasztásra. A kisebb és közepes méretűeknél a 3 mm-es szélesség mondható ideálisnak, a 2 mm-t csak a 350 mm-nél nagyobb és főként a szélre vágott, azaz méret-azonosra vágott, ún. retifikált lapok esetében célszerű választani. Ez a burkolt felület egyöntetű látványa szempontjából lehet előnyös. Szerencsés esetben azonos kaliberszámú lapoknál is választható keskeny fugaszélesség, ha a méreteltérésük csekély. Az dobozokon feltüntetett kaliberszám az azonos gyártósoron készült lapokra jellemző, ezek méreteltérése ugyanis szinte minimális. Így elkerülhetők a lapok eltérésekből adódó jelentősebb illesztési korrekciók, amelyeket a fugák szélességének növelésével lehet alig észrevehetően kiegyenlíteni.

A fugaszélesség megválasztásánál természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen burkolólap kerül leragasztásra. A fuga szélessége az általános méreteknél és hagyományos élképzésű lapok esetében 3-4 mm, ám a rusztikus, hullámos szélű lapoknál ez akár 5 mm is lehet. A Cotto típusú, máz nélküli, húzott vörösagyag lapok esetében – a jelentősebb méreteltérések miatt – akár 1 cm széles is lehet, amihez már speciálisan e célra készült fugázó anyag szükséges. A gyártók azon ajánlásait is érdemes figyelembe venni, hogy az adott laptermékhez hány mm széles fugát ajánlanak. A fugaméret kérdése úgy is eldönthető, hogy néhány lap „száraz” kirakásával ellenőrizzük az összhatás, azaz az ideálisnak tűnő kisebb, vagy nagyobb fugaméretet.A meghatározott szélességű fugák a lapok közé illesztett csempe-keresztekkel biztosíthatók
A különféle élfedők beépítése a sarkok esztétikus kialakításához szükséges

A lapok leragasztásakor az egységes hézagok azonos méretű távolságtartó fugakeresztekkel biztosíthatók a legegyszerűbben. Az esetlegesen szükséges korrekciók még ezek alkalmazása mellett is elvégezhetők, ám ehhez kellő szakértelem és jó szemmérték szükséges. A lényeg, hogy a felrakott lapok közötti távolságok a teljes burkolt felületen azonos méretűeknek tűnjenek.

A sarkokon szükséges élvédők a lapok vastagságához igazodjanak. E szegélyező idomok élképzésük szerint választhatók, íves vagy sarkos jelleget adó L-alakú idomok közül, amelyeket a lapok alá, a ragasztóba ágyazva kell felerősíteni, a mellette levő felület kezdőlapjai pedig az idomok zárt éléhez illesztve ragaszthatók fel. Mivel ezek utólag nem cserélhetők, a színüket, illetve a mintázatukat alaposan megfontolva kell kiválasztani. Alkalmazásukkal nemcsak a lapok éle lesz védett a leverődések ellen, hanem formailag is harmonikus jellegűvé teszik az egész burkolatot. Anyaguk különféle színű műanyag lehet, de védőbevonattal ellátott alumíniumból készültek is beszerezhetők. Ezek már a burkolólapok felragasztásakor beépítendők, és különféle sarok elemeikkel teszik esztétikussá a burkolatok él- és sarok kialakításait.


A fugahézagok kitisztítása célszerszámmal a legkönnyebb


A fugamasszát teljesen csomómentesre kell kikeverniA fugázó anyag ferdén tartott simítóval, vagy gumis lappal, két oldalról húzva dolgozható a résekbe

A fugázást csak a burkolólapok ragasztóanyagának teljes megkötése után, általában 1 nap elteltével lehet elvégezni. A fugaközöket azonban előbb ki kell tisztítani. Ehhez használható speciális fugatisztító szerszám, de megteszi egy megfelelő méretre munkált acélszerszám is. Használatuknál ügyelni kell arra, hogy a lapok élén a máz ne sérüljön meg, de a lapok szélei és a fugák alja a ragasztóanyag maradványaitól teljesen tiszták legyenek.

Ezután következhet a fugázó anyag bekeverése. Minden esetben szigorúan be kell tartani a gyártó által megadott keverési arányokat, és csak annyi anyagot szabad bekeverni, amennyit a szikkadáshoz szükséges idő előtt fel lehet használni. A már meghúzás határáig besűrűsödött fugázó anyagot ugyanis nehéz kellően a résekbe dolgozni, és a kötésük, szigetelésük sem lesz megfelelő. A közel tejföl sűrűségű masszát lehúzó gumilappal vagy egyéb simítólappal – két oldalról, ferdén kb. 30 fokos szögben tartva – lehet a résekbe dolgozni. Mivel a fugák a burkolatok megfelelő tömítettségét és egyben a használat során fellépő dilatációs, esetleg szakító, nyomó, nyíró mozgások kiegyenlítését szolgálják, a tömítőanyagnak a lapok éléhez tapadása alapvetően fontos. A hőmérséklet változásával a burkolólapok is tágulnak, illetve összehúzódnak, és e mozgásokat a fugázó anyagnak kell kiegyenlítenie. Erre viszont csak akkor képes, ha szabadon tud mozogni, és csak a fuga oldalsó felületeihez tapad, a rés alsó felületéhez nem. Ezért fontos, hogy milyen tágulási képességű fugázó anyag kerül a lapok hézagai közé. A csekély tágulásra képes fugázó anyagok felületén idővel kisebb-nagyobb repedések keletkeznek, rosszabb esetben az anyag ki is pereghet. A bedolgozott fugaanyag mélysége nem haladhatja meg a fuga szélességét, a mélyebbeknél pedig nem nedvszívó, zárt cellás PE anyagú fuga zsinór beépítésével lehet csökkenteni a hézag mélységét. Ezt különösen nagy hő-különbségeknek kitett, vastag járólapokkal borított padlóknál ajánlott alkalmazni.

Dilatációs hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozásoknál a hagyományos fugá­zók flexibilitása nem elég, ezért ide a nagyon rugalmas és vízzáró szaniter szilikont kell használni a fugahézagok tömítésére. Ezek is, mint szinte minden fugázó anyag, különféle színekben kaphatók, és kinyomó pisztolyból préselhetők a hézagokba. A kinyomó csőr megfelelő átmérőjűre vágásával szabályozható a pisztolyból kinyomott szilikon anyag szélessége, a mennyiségét pedig a pisztoly mozgatásának sebessége adja meg. A felületét mosószeres, nedves újjal könnyű elsimítani, alakra formálni, feleslege pedig még frissiben eltávolítható.

A fugázott sávok feltöltése után a fugaanyag feleslegét nedves szivaccsal áttörölve lehet eltávolítani, majd a felülete még az anyag meghúzása előtt sima hengeres fugasimítóval való áthúzással tömöríthető. Ezzel a művelettel egyben az anyag felülete is simává tehető, ami a különféle szennyezőanyagok felületükre tapadását is megnehezíti. Célszerű a fugázáshoz flexibilis és vízlepergető anyagokat választani, amivel a nedvesség beszivárgása és az anyag kirepedése is megelőzhető.

A színük kiválasztása egyéni ízlés kérdése, de mindenkor a lapok színvilágához illeszkedő legyen, a harmonizáló vagy kontrasztos hatásnak megfelelően. Az viszont alapvetően fontos, hogy mindig a burkolatnak megfelelő tulajdonságú fugázó anyag kerüljön a lapok közötti résekbe, mert a különféle anyagú burkolatok megfelelő hézagmentessége és tartóssága csak így biztosítható.

 

Az eltömített burkolat felületéről nedves szivaccsal eltávolított a fugázó anyag maradéka, és a felület szárazra törlése után mutatkozik meg a fugázott burkolat szépsége

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lapszintező rendszerek

MESTER+ A kellően sima és tiszta alapfelületre, a különböző méretű márvány, gránit vagy egyéb anyagokból készült lapokat minden esetben nagy pontossággal kell lerakni. Akár kicsi, akár...


Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...