Felújítási alapszabályok

2020-10-30 11:23:37 | Módosítva: 2020-10-30 11:45:58

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át a szó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt. Milliónyi burleszk filmbe illő sztorit olvashatunk az interneten is a téma kapcsán, amelyek a külső szemlélőt ugyan megmosolyogtatják, az érintett tulajdonosokat azonban az őrületbe kergetik.


Így kerülhetjük el a felújítás buktatóit

Mielőtt belekezdenénk érdemes egy csekklistát készíteni arról, hogyan tervezzük meg és bonyolítsuk le a lakás- vagy házfelújítást. Így nem esünk kelepcébe, és az ingatlanunkra sem egy pénznyelőként gondolunk majd a munkák során, és végeztével. Ha még a használt ingatlan megvásárlása előtt állunk, érdemes úgy is kalkulálni a költségeinket, hogy a vételáron felül még körülbelül mekkora forrásunk van akár saját erőből, akár hitelből arra, hogy a számunkra megfelelő állapotba kerüljön a lakás.

Tervezzük meg előre a munkát és a költségeket is. Vegyük sorra, hogy mi az, ami rövid időn belül feltétlenül felújításra vagy cserére szorul, és melyek azok a dolgok, amelyek ráérnek később is. A nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés és fűtésrendszer korszerűsítése mind nagy összegű beruházást kívánnak, és a jelenleg érvényes szabályokkal sem árt tisztában lennünk. Ha például a konvektoros fűtésű vagy hagyományos gázkazánnal rendelkező ingatlanban korszerűsíteni szeretnénk a fűtési rendszert, tudnunk kell, hogy ezt már csak kondenzációs gázkazánnal tehetjük. Ehhez szükséges a kémény átalakítása, bélelése, amely szintén jelentős költséggel jár.

A víz- és villanyvezetékek cseréje szintén megfontolandó lehet, és ezek is mind szakembert igényelnek, tőlünk pedig újabb összegeket az anyagköltségre és a munkadíjra.

Meddig nyújtózkodhatunk

Első és legfontosabb, hogy tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk, és ennek alapján számoljunk, hogy mi fér bele a büdzsénkbe. A rendelkezésre álló anyagi kereteinken belül maradva, állítsuk sorrendbe, hogy mit újítunk fel most, és mi az, amit későbbre halasztunk. Képezzünk tartalékot is. Ez optimálisan a teljes felújítási költség 10-20%-a közt legyen. Ezt az összeget különítsük el az előre nem látható problémák, hibák elhárítására, a plusz munkák nem tervezett költségeire.


A megfelelő szakemberek kiválasztása talán a legnehezebb feladatunk, hiszen mindenki olyat szeretne, aki gyorsan, jól és olcsón dolgozik. A legjobb, ha a szakemberek személyesen felmérik az ingatlant, mi pedig elmondjuk, hogy mit szeretnénk változtatni. Ha több szakma képviselőjét is érintik a munkálatok, (pl. villanyszerelő, vízvezeték szerelő, burkoló, festő) kérjük ki a tanácsukat, és fogadjuk is meg, hogy milyen sorrendben célszerű az egyes munkafázisokat kivitelezni.

Mindig tisztázzuk, hogy mi az a költséghatár, amiben gondolkozunk, és maximum meddig tudunk elmenni. Például az adott munkára összesen 400 ezer forintot szántunk, de 600 ezernél semmiképp sem tudunk többet költeni rá. Egy ilyen iránymutatással egy gyakorlott kivitelező szakember már tudni fogja, hogy mi az, ami belefér a keretbe. Adhatunk olyan támpontot is, hogy mi az, ami számunkra lényeges lesz a használat során. Például nem gond, ha egy alacsonyabb árfekvésű csempe lesz a falon, de a zuhanykabin vagy a csaptelepek prémium minőségűek legyenek.

Fontos a munkaszervezés

Ahhoz, hogy gördülékenyen és a lehető legrövidebb idő alatt valósuljon meg a felújítás, nagyon precízen össze kell állítanunk a munkálatok ütemezését. Ha nem összeszokottan együtt dolgozó csapatokkal szerződtünk, akkor ránk hárul a feladat, hogy a kapcsolatot tartsuk az egyes területek felelőseivel. Ez sok esetben egész embert kívánó feladat, ráadásul gyakorlatlan munkaszervezőként jelentéktelennek gondolhatunk olyan külső körülményeket, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják, vagy hátráltathatják a munkát. Például, ha frissen burkolták a teraszt, a festők nem tudják ott tárolni az eszközeiket.


Ha a mindennapi munkánk mellett nem fér bele az időnkbe, hogy egy nagyobb, akár több hónapig is eltartó felújítást teljes egészében levezényeljünk, az egyik legcélszerűbb megoldás, ha generálkivitelezővel állapodunk meg. Ha nagyobb munkálatok várnak ránk, mindenképp érdemes árajánlatot kérni ilyen cégektől, vállalkozóktól is, mert sok esetben összességében kedvezőbb áron tudják megvalósítani az elképzeléseinket, mintha mi magunk vezényelnénk le mindent, és még garanciát is vállalnak a teljes kivitelezésre. Ha ragaszkodunk a magunk által kiválasztott csapatokhoz, építőiparra specializálódott virtuális asszisztens szolgáltatást is igénybe vehetünk a munkafázisok koordinálásához, levezényléséhez, aki helyettünk tartja a kapcsolatot a kőművessel, burkolóval, vízvezeték-szerelővel, és gondoskodik róla, hogy gördülékenyen történjen minden.

Bizonyos időközönként szükséges egy kis felújítás, hiszen az ingatlanok is elavulnak, öregszenek, a folyamatosan fejlődő technológiák egyre újabb és korszerűbb megoldásokat kínálnak szám

unkra, hogy minél inkább komfortos körülmények közt élhessünk. Tervezzünk előre ebben is. Ha elkészültünk a jelenlegi projekttel, már kezdhetünk is takarékoskodni a következőre, hogy néhány év múlva ne legyen gond egy festés, vagy burkolatcsere.

A legolcsóbbat és legjobbat, azonnal

Egy felújításnál minden tulajdonos arra törekszik, hogy a legjobb áron a lehető legrövidebb idő alatt a legjobb minőségű munkát kapja a kivitelezést végző vállalkozótól. Ez a három szempont azonban ritkán teljesül egyszerre. Az a vállalkozó, aki azonnal jönne, és még olcsó is, legalább annyira gyanús, mint aki telefonba bemondja az árat, és „okos megoldásokat” kínál.

Nem érdemes olyan vállalkozóra bízni a munkákat, akik egymaga kivitelezik a burkolást, a festést, a vízvezeték-szerelést és a villanyszerelést is. És ezt egy-két nap alatt el is végzi. Ne hívjunk olyan mestert sem, akit csak az interneten találunk meg, semmilyen hiteles referenciát nem tudunk szerezni róla, csak a mester-ajánló oldalak netes visszajelzéseit. Ezek a pozitív visszajelzések gyakran manipuláltak, a kókler szaki saját maga teszi fel az oldalára különböző álneveken és beceneveken. Sokszor még a fáradságot sem veszik, hogy ne közismert kamuneveken (Gipsz Jakab), és ugyanazon a napon kerüljenek fel a hamisított feedback-ek.

Tájékozódjunk, érdeklődjünk a vállalkozás munkáiról. Győződjünk meg arról, hogy a vállalkozás valóban létezik. Ha van rá lehetőségünk több vállalkozótól kérjünk árajánlatot. Kerüljük azokat a szakembereket, akikről a nevükön és telefonszámukon kívül nem tudhatunk meg többet.


Fontos tudni, hogy fogyasztói jogviszony csak akkor jön létre, ha bejelentett vállalkozóval kötünk megállapodást a felújításra. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő szakembert, az első lépés, hogy kössünk szerződést a vállalkozóval. A szerződésben kerül részletezésre a munka pontos meghatározása, díja, a teljesítési határidő, esetleges kötbér kikötése. Természetesen szóban is meg lehet állapodni, azonban írásbeli szerződés nélkül egy esetleges jogvita esetén nehezebb bizonyítani, hogy a felek miben állapodtak meg.

Figyeljünk arra, hogy megkapjuk a kifizetés után a számlát. A számla megléte is sokat segíthet, mert igazolni tudjuk, hogy van köztünk jogviszony, részünkről megtörtént a kifizetés, és a vállalkozóra vonatkozó adatokat is leolvashatjuk róla, azonban a legjobb, ha van szerződésünk is.

Amennyiben probléma merül fel az elvégzett vagy el nem végzett munkával, akkor azt haladéktalanul jelezzük a vállalkozó felé, ügyeljünk arra, hogy ennek írásbeli nyoma is legyen. Abban az esetben, ha az előre meghatározott határidőben nem készül el a munka, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint a fogyasztó akár el is állhat a szerződéstől.

A fizetési ütemezést is érdemes a szerződésben részletezni, rögzíteni. A megbízó számára az a legbiztonságosabb, ha a munkadíjat a teljesítés után fizeti ki. Ha van részteljesítés és így részkifizetés, vagy anyagdíj kifizetés, akkor ügyeljünk arra, hogy kapjunk róla számlát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért válasszunk gipszkartont?

A gipszkartonok és építőlemezek használatával széleskörű belsőépítészeti funkciókat valósíthatunk meg úgy, hogy az esztétikai igényeinket is teljes körűen kielégítik. Alkalmazásuk felújítás...


Festés, mázolás saját kezűleg

A lakásfelújítások általában két nagy feladatra oszthatók; a falak újra festése és az ajtók ablakok újra mázolására. Az egyéb szerelvények és a vezetékrendszerek esetleges cseréje mindezt...