tippek-trükkök

Rasch tapétázás

2012-05-05 22:33:15 | Módosítva: 2012-05-06 22:17:32

A Rovitex Hungária Kft., mint a Rasch tapéták hazai forgalmazója néhány praktikus jó tanáccsal igyekszik segíteni a kreatív faldekorálás szerelmeseit.

Mielőtt belevágna

A tapéta csomagolásának eltávolítása előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, azaz gyártási számuk megegyezik. Az esetleges különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni. A szakszerűtlen tapétázásból eredő hibákért a gyártó, forgalmazó nem vállal felelősséget, ezért érdemes meggondolni a saját kivitelezést.

A falfelület előkészítése

A falfelületen lévő régi anyagokat, festéket, tapétát el kell távolítani, le kell kaparni. A régi papír alapú tapétát vízzel vagy PUFAS tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni. A kaparás során keletkezett nagyobb (3-4 mm-es) mélyedéseket PUFAS réskitöltő anyaggal javítsuk ki. A letisztított, kijavított falat kenjük át PUFAS mélyalapozóval.

A fal alapozása

A fal előkészítésének utolsó fázis a falfelület alapozása. Az erre a célra használt PUFAS tapétaragasztó (1:80 keverési arányban) a falon vékony filmréteget képez, amely meggátolja, hogy a ragasztót a fal túl nagymértékben szívja be.

Makulatúrázás

A tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását nagyban elősegíti, ha a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral vonjuk be a tapétázás előtt. Selyem (vinyl) és habosított tapétánál minden esetben el kell végezni ezt a műveletet,papírtapétánál csak javasolt, míg gyapjúrostos (vlies) tapétánál nem szükséges az alkalmazása.

A ragasztókról általában

A Rovitex Hungária Kft. a PUFAS-termékeket ajánlja. Minden esetben hasz­náljon jó minőségű, por formájú tapétaragasztót, lehetőleg a gyártó által ajánlott, esetünkben PUFAS termékeket, melyet az előírások szerint kell felhasználni. Papírtapétához „normál”, míg a habosított és selyem tapétához „speciál” ragasztót kell használni. A gyapjúrostos tapétákhoz már készülnek a fali ragasztásos technikát könnyítő „vlies” ragasztók.

Tapétázásról általában

A tapéta címkéjén található minta-illesztési jel figyelembevételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva. A felrakandó tapéta első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Általában három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni. A pihentetési időt a tapétagyártók megadják, épp ezért figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, és a tapétázást annak betartásával kell végezni. A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal alaposan el kell távolítani.

Papír és habosított tapéta felrakása

A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk, pihentetjük. Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után, akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.

Selyem tapéta felrakása

A tapéta speciális tulajdonságainak, felületének okán a selyem tapéta felrakását házilag nem javasoljuk, inkább bízzon meg szakembert a munka elvégzésére.

Vlies tapéta felrakása

A falat a nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre) kikevert „PUFAS vlies” ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík +20 cm szélességben.
A ragasztót célszerű szőrös teddy hengerrel felhordani. Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.

Keresse a Rasch tapétákat a jobb hazai tapétaszaküzletekben, ahol a felhasználást, kivitelezést illetően is készséggel állnak rendelkezésre
a Rovitex Hungária Kft. partnerei.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéták eltávolítása

Sokan kedvelik a tapétázott falakat, ám ezeket is időnként fel kell újítani. Ilyekor azonnal felmerül a kérdés, hogy a régi tapétától hogyan lehet megszabadulni. Az igazság az, hogy tapéta fajtája...


Dekoratív beton padlóbevonatok

A felújítási munkáknál sokféle szempontot ajánlatos figyelembe venni, pl. a korszerű dekorbeton burkolóanyagok nyújtotta előnyöket és nem utolsó sorban a kedvező időtényezőt. Az új burkolási...