tippek-trükkök

Rasch tapétázás

2012-05-05 22:33:15 | Módosítva: 2012-05-06 22:17:32

A Rovitex Hungária Kft., mint a Rasch tapéták hazai forgalmazója néhány praktikus jó tanáccsal igyekszik segíteni a kreatív faldekorálás szerelmeseit.

Mielőtt belevágna

A tapéta csomagolásának eltávolítása előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, azaz gyártási számuk megegyezik. Az esetleges különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni. A szakszerűtlen tapétázásból eredő hibákért a gyártó, forgalmazó nem vállal felelősséget, ezért érdemes meggondolni a saját kivitelezést.

A falfelület előkészítése

A falfelületen lévő régi anyagokat, festéket, tapétát el kell távolítani, le kell kaparni. A régi papír alapú tapétát vízzel vagy PUFAS tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni. A kaparás során keletkezett nagyobb (3-4 mm-es) mélyedéseket PUFAS réskitöltő anyaggal javítsuk ki. A letisztított, kijavított falat kenjük át PUFAS mélyalapozóval.

A fal alapozása

A fal előkészítésének utolsó fázis a falfelület alapozása. Az erre a célra használt PUFAS tapétaragasztó (1:80 keverési arányban) a falon vékony filmréteget képez, amely meggátolja, hogy a ragasztót a fal túl nagymértékben szívja be.

Makulatúrázás

A tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását nagyban elősegíti, ha a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral vonjuk be a tapétázás előtt. Selyem (vinyl) és habosított tapétánál minden esetben el kell végezni ezt a műveletet,papírtapétánál csak javasolt, míg gyapjúrostos (vlies) tapétánál nem szükséges az alkalmazása.

A ragasztókról általában

A Rovitex Hungária Kft. a PUFAS-termékeket ajánlja. Minden esetben hasz­náljon jó minőségű, por formájú tapétaragasztót, lehetőleg a gyártó által ajánlott, esetünkben PUFAS termékeket, melyet az előírások szerint kell felhasználni. Papírtapétához „normál”, míg a habosított és selyem tapétához „speciál” ragasztót kell használni. A gyapjúrostos tapétákhoz már készülnek a fali ragasztásos technikát könnyítő „vlies” ragasztók.

Tapétázásról általában

A tapéta címkéjén található minta-illesztési jel figyelembevételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva. A felrakandó tapéta első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Általában három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni. A pihentetési időt a tapétagyártók megadják, épp ezért figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, és a tapétázást annak betartásával kell végezni. A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal alaposan el kell távolítani.

Papír és habosított tapéta felrakása

A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk, pihentetjük. Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után, akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.

Selyem tapéta felrakása

A tapéta speciális tulajdonságainak, felületének okán a selyem tapéta felrakását házilag nem javasoljuk, inkább bízzon meg szakembert a munka elvégzésére.

Vlies tapéta felrakása

A falat a nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre) kikevert „PUFAS vlies” ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík +20 cm szélességben.
A ragasztót célszerű szőrös teddy hengerrel felhordani. Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.

Keresse a Rasch tapétákat a jobb hazai tapétaszaküzletekben, ahol a felhasználást, kivitelezést illetően is készséggel állnak rendelkezésre
a Rovitex Hungária Kft. partnerei.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Kavicsmozaikok készítése

A kreatív ember számára szinte nincs olyan anyag, amit ne tudna valamilyen célra, egyedi módon felhasználni. Így van ez a kavicsokkal is. Amit más legfeljebb arrébb rúgna vagy eldobna, abból...