Ajtók utólagos hangszigetelése

2015-12-07 19:09:59 | Módosítva: 2015-12-07 19:21:12

Erre akkor van szükség, ha csukott ajtó mellett a folyosóról, vagy a másik szobából túlságosan kellemetlen és zavaró zajok, hangok hallatszanak át a szomszédos helyiségbe. Ez többnyire az olcsó, papírrács betétes ajtóknál észlelhető, amelyek hanggátlása nagyon alacsony. A zajok áthallásának másik oka a válaszfalak és az ajtók gyenge hanggátlása, sőt az ajtók nem megfelelő résszigetelése is okozhatja. A nem kívánatos zajok ugyanis e felületeken és réseken szinte akadálytalanul juthatnak át a szomszédos helyiségbe.


Utólagos zajcsökkentés

E zajokat azonban bizonyos mértékben utólag is lehet csökkenteni. Természetesen ajánlatos már eleve a fokozott hang- és hőszigetelést biztosító ajtókat választani. Ezek ugyanis furatolt faforgácslap szerkezetűek, emiatt jó a hanggátlásuk is, továbbá beépített automata küszöb zárja le az ajtó alatti rést, ami az ajtó használatát nem gátolja. Ezt új ajtókhoz eleve érdemes megrendelni.

Ám vannak esetek, amikor a már meglevő ajtók hanggátlását kell csökkenteni, amit csak utólagos megoldásokkal lehet megoldani. Ilyen esetekben a zajszigetelés első lépése a tok és az ajtószárny közötti rések rugalmas kitöltése. Ez történhet különféle méretű résszigetelő csíkok felerősítésével, vagy profibb módszerrel, mart horonyba rögzített latex résszigetelő idomok beépítésével. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy a tömítés a nem kívánatos huzatot és hőveszteséget is megszünteti. Ám ezeket csak olyan ajtóknál érdemes alkalmazni, ahol nincs szükség a helyiségben levegő utánpótlásra – pl. a szellőző berendezés, vagy nyílt égésterű fűtőberendezések működéséhez. Az ilyen rések megszüntetésével azonban viszonylag csekély eredmény várható, bár némely esetben így is érzékelhetően csökken a másik térségből áthallatszó zajok mértéke.

A küszöbök is fontos zajkizáró elemek, amelyeket esetenként az ajtólapba süllyesztve, vagy az ajtó lapjára kívülről kell felszerelni. Erre a legalkalmasabbak az ún. automata küszöbök, amelyek követik a padló egyenetlenségeit, ám lezárják az ajtólap alatti rést.

Jelentősebb zajgátláshoz azonban a rések lezárásán túl az ajtólap teljes felületét ajánlatos különféle módon leszigetelni. Az üveges ajtók azonban nem alkalmasak utólagos hangszigetelésre, mert az üvegfelületek méretüktől függően továbbra is átengedik a zajokat.

Mielőtt további megoldásokat keresnénk, ajánlatos a kritikus helyiségek falainak a hanggátlását is figyelembe venni.

Ha a lakáson belüli válaszfalak ugyanis vékonyak és csak a szabványban megadott 37 dB-es léghang-gátlást biztosítják, akkor csak a falak leszigetelésével lehet jelentős eredményt elérni. Jobb a helyzet a lakáselválasztó és az ún. főfalaknál, amelyeknek már 52 dB a léghangszigetelése. Ezeknek az értékeknek a figyelembevételével a külső zajok ellen alig védő ajtók utólagos zajszigetelését már érdemes elvégezni. Ezzel ugyanis jelentős mértékben, akár 36-40 dB-el növelhető az ajtók hangszigetelése, természetesen szakszerű kivitelezés esetén.

A legolcsóbb megoldások egyike az ún. zajvédő függöny, ami több rétegű anyagból készül, és az ajtók elé kell felszerelni. Hátránya, hogy a helyigénye elég jelentős és nehézkes a kezelése, tisztítása és nem is elég hatásos a hanggátlása.


Ideálisabb megoldás, ha az ajtóra bútorlapból, vagy lécekből keretet készítenek, és e közé kerül a speciális hang gátló anyag. Ennek vastagsága általában 3-10 mm.Különféle anyagok használhatók hanggátlásra, pl. Hanno Protecto, vagy Phonestar lemez, vagy más nem túl vastag szálas szigetelő anyag. Erre tetszés szerinti színű, mintázatú, 3 mm vastag dekor vagy egyéb lemez borítás kerül fedőanyagként. A széleket pipalécekből készült keret szegélyezi.

Az ilyen megoldások az ajtólap vastagságának a növekedésével járnak, amivel már eleve számolni kell. Továbbá az ilyen hanggátlási megoldást bejárati ajtókon az esetlegesen utólag felszerelt hevederzárak is megnehezíthetik, továbbá a zárjavításokhoz a hozzáférést biztosítani kell.

Régi és elég gyakori megoldás az ajtólapokra erősített és kiváló hang gátló hatással rendelkező szálas hangelnyelő anyaggal történő lefedése, amit egyes esetekben textilbőr borítással fednek le, és több helyen, mintegy díszítésként, félgömbfejű kárpitos dísz szegekkel tűznek le. Ennek hátránya, hogy elegáns külleme ellenére elég drága megoldás és csak hozzáértő szakember képes minőségileg is elfogadható minőségben elkészíteni. E mellett ez kimondottan irodajellegűvé teszi a helyiséget.

Az utólagos hangszigetelés általában csak sík felületű ajtóknál kivitelezhető és ezeknek az ajtóknak a vastagsága a szigetelés mértékében megnő. A felületi burkolathoz pedig olyan anyagot érdemes választani, amelyik elég kopásálló, és a tisztítása sem okoz nehézséget.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés: nem kérdés, hanem kötelesség

Az ősz, főként az október minden évben az építkezések szempontjából ahőszigetelés időszaka, hiszen az időjárási körülmények ekkor a legalkalmasabbak a homlokzat felújításával kapcsolatos...


Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük...