Hatékony zajvédelem: elasztikus PUR hangszigetelők

2022-03-16 07:08:44 | Módosítva: 2022-03-16 07:15:59

A zaj mindenütt jelen van modern világunkban és negatív hatásai folyamatosan érezhetőek környezetünkben. Ennek következtében a zajvédelem egyre fontosabbá válik, és döntő szerephez jut az építőipar területén. Egy társasházi lakásban különösen zavarók lehetnek mind a monoton zajok, mind az alkalmi éles hangok. Akadályozzák pihenésünket, családi nyugalmunkat, kikapcsolódásunkat. A zaj káros hatása különböző módokon érzékelhető mindennapi életünk során: stresszt, koncentrációs zavart vagy akár betegségeket okozhat.


1. Épületgépészeti berendezések rugalmas alátámasztása
2. Úsztatott padlók
3. Rugalmas mennyezeti függesztők
4. Csővezetékek rugalmas felfüggesztése
5. Lépcsők és lépcsőházak rugalmas alátámasztása
6. Érintkező komponensek elválasztása (hanghidakon keresztül terjedő zaj)

Amikor az embereknek lehetőségük van elvonulni a világtól egy olyan helyre, ahol csend és béke uralkodik, akkor figyelmesebbek, kipihentebbek lesznek, jobban megbirkóznak a mindennapi élet kihívásaival, és – amint azt már bizonyították – egészségesebbé válnak.

A zaj forrásai a mindennapi életben

Az épületekben érzékelhető zaj alapvetően a levegőben terjedő és a szerkezetek által közvetített zajból tevődik össze. Ezeket az ingereket a beszéd, a zene, a folyosókon közlekedő emberek, a lépcsőkön való járkálás (ütődési zaj), illetve az épületgépészeti installációk (csatornahálózat, energiaellátás és fűtőrendszerek, szellőző- és légkondicionáló rendszerek, liftek, önműködő ajtók stb.) hozzák létre.

Amennyiben nem teszünk ellen valamit, a hang a teljes épületben továbbterjedhet a szomszédos helyiségekre, és zajártalom keletkezhet.

A zaj (hang) terjedésének egyik módja az ún. léghang. A zajok, mint például a zene vagy a beszélgetés hangjai, rezgésbe hozzák a levegőt, és ezek a rezgések hullámok formájában terjednek, miközben közvetett módon rezgésbe hoznak más alkotórészeket is, mint a falak vagy a mennyezet. Majd ezek az elemek továbbvezetik a rezgést, amely hallhatóvá válik a szomszédos helyiségekben.

Ahhoz, hogy meghatározzák egy bizonyos alkotórész (pl. fal, mennyezet) levegőben terjedő zajra vonatkozó szigetelési képességét, szándékosan keltenek ilyen rezgéseket. Egy sztenderd kalapácsot használnak, hogy szándékosan gerjesszék az adott elemet, majd mérik a hang terjedését.


Ha a rezgések magában az épületszerkezetben keletkeznek – például a falban található vízvezetékekben, fúrás, kalapálás vagy a háztartási készülékek működése következtében – akkor a jelenséget szerkezeten keresztül terjedő zajnak, testhangnak nevezzük.

A lépészaj a testhangok egy speciális formája, amelyet az emberek járkálása, tárgyak mozgatása vagy közvetlenül a padlóra vagy lépcsőre való leejtése okoz. A másodlagosan keletkező levegőben terjedő zaj átterjed a szomszédos helyiségekre. A hangok egy része a felületeken keresztül terjed. Ajtók, aknák vagy mennyezetben futó vezetékek szolgálhatnak ilyen hanghidakként. A tapasztalt zajszint valamennyi átviteli útvonal kölcsönhatásaként jön létre.


Lépéshang


Testhang

Az épületen belüli hangszigetelésnek számtalan módja ismert, így pl. a testzaj és lépészaj, valamint azok átvitele ellen hatékony megoldást jelentenek az elasztikus, mikrocelluláris anyagok. Ezek a szigetelő anyagok és rendszerek rugalmasan elválasztják az emeleteket, mennyezeteket, falakat, lépcsőket és épületgépészeti berendezéseket. A gondoskodnak róla, hogy a zaj és a vibráció ne terjedhessen szabadon, és így jelentősen hozzájárulnak az épületen belüli jobb életminőség kialakításához.

A rugalmas elválasztás más-más módon jelentkezik a különböző építészeti elemeken. Lényeg az érintkező komponensek elválasztása, a hanghidakon keresztül terjedő zaj meggátlása. Ez jelentheti az épületgépészeti berendezések rugalmas alátámasztását, az úsztatott padlókat, a rugalmas mennyezeti függesztőket, a csővezetékek rugalmas felfüggesztését vagy akár a lépcsők és lépcsőházak rugalmas alátámasztását is.

A poliuretán elasztomerek széles körben alkalmazhatók, maximális szigetelési hatékonyságot nyújtanak. Hatékonyságukat számos különböző felhasználási területen és különböző körülmények között bizonyították már. Használhatók padlók, lépcsők, lépcsőházak, gépalapok alátámasztására, mennyezetek elválasztására éppúgy, mint száraz burkolatként faszerkezetes építkezés során. A speciális poliuretán elasztomerek egyszerre rendelkeznek rugózási és rezgéscsillapítási tulajdonságokkal.

Használhatók az építőiparban és a gépiparban egyaránt. Az elválasztók az alkalmazás igényeitől függően készülnek. Leggyakrabban épületgépészeti berendezések alacsony frekvenciájú rezgéscsillapító alátámasztásainál alkalmazzák őket.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csend és nyugalom

Szinte mindenki megtapasztalta már, aki valaha élt társasházban vagy ikerházban, milyen élmény a szomszéd és az átszűrődő hangok. A legszélsőségesebb tapasztalatot persze a panelházakban lehet...


Hangszigetelés utólag

A hangszigetelés hiányosságaival, és hangszigetelési problémákkal szinte mindenhol találkozhatunk. Egy társasházban, panelházban, több lakásos épületben természetesen közvetlenebb aprobléma,...