Rögzítéstechnika és zajcsillapítás

Lapunkban sokszor foglakoztunk már hangszigeteléssel, zajszigeteléssel. Ezek közös kiindulópontja mindig az volt, hogy a zaj valamiért adott, a zaj forrása számunkra elérhetetlen vagy legalábbis nem befolyásolható, így nem marad más lehetőségünk, mint minél jobban elszigetelni magunkat, környezetünket tőle.

Most fordítunk egy kicsit a pozíciókon és megnézzük a zajok forrását. Természetesen a zajforrások nagy része ez után is befolyásolhatatlan számunkra, de érdemes azért számba vennünk azokat is, amelyekhez valamilyen közünk van, amelyet esetleg csökkenteni tudunk. Sokkal könnyebb ugyanis a dolgunk, ha a zajt rögtön a keletkezési helyén próbáljuk megfogni, és csökkenteni, mint ha a hangszigetelésre törekszünk csak.
Sokan láthattak már üzemekben nagy gépeket, amelyek jelentős zajforrások, és a mérnökök foglalkoznak is e berendezések zajcsillapított rögzítésével. Hasonló zajforrások azonban lakókörnyezetünkben is vannak, és ezek zajcsillapítása már a mi feladatunk, vagy legalábbis hatáskörünk lehet. Ilyen például a tömbházak elszívó berendezése, illetve annak motorja. Ez sokszor 24 órás üzemben működő stabilmotor, amely a betonfödémre van lecsavarozva, és speciális zajcsillapító rögzítőelemek nélkül rezgéseit átadja a betonfödémnek. Hasonló jelenséggel találkozhatunk a klímaberendezések kompresszoros egységének rögzítésekor. Egy split klímánál ez a külső falfelületre kerülő egység bizony sokszor zajos, folyamatos remegését átadja a falnak is.
Egy valamirevaló barkácsműhelyben, garázsban is találkozhatunk asztali gépekkel. Köszörű, kettős köszörű, fűrészgép, kompresszor szintén jelentős zajforrás lehet, és hiába zárjuk be az ajtót, ha a gépek rezgését az épület valamennyi fala közvetíti. És akkor még nem beszéltünk a minden háztartásban megtalálható mosógépről, centrifugáról, melyek rezgéseit sokszor két emelettel lejjebb is érezni lehet, vagy a lakásokon átfutó csővezetékek csőhangjáról, a hibás elzáró-szerelvényektől kiinduló csőkattogásról.
E problémák megoldását leegyszerűsítve két irányból lehet keresni. Az egyik nem a mi dolgunk, hanem a gépek konstruktőreinek feladata. Minden tárgynak a méretei és a tömege ismeretében kiszámítható egy ún. sajátfrekvenciája. Ha ez a frekvencia összetalálkozik a gép forgórészének frekvenciájával, akkor eszközünk rezonálni fog, rezgései kontrolálhatatlanná válnak. Ez konstrukciós hiba, amit a gép tervezésekor már el kell kerülni. Egy dologgal azonban mi is próbálkozhatunk; a gép tömegének növelésével megváltoztathatjuk ezt a bizonyos rezonancia-frekvenciát, pl. egy külső tömeg (nagyobb vas vagy ólom darab) szilárd rácsavarozásával. Erre azonban csak ritkán van mód és szükség is szerencsére. Hibaként ennek a fordítottjával is találkoztunk már, pl. amikor az automata mosógépből kiszerelték a "felesleges" súlyt, betontömböt, amitől szegény jószág rögtön mozgékonnyá vált.


Zajcsillapító csőbilincsek Pontrögzítő; mennyezetre, falra és padlóra is alkalmas Rugalmas alátét csavaros rögzítéshez Zajleválasztó; csőrögzítő leválasztja a csővezetéket az épületszerkezetről zajszigetelt lábelem padlóra történő rögzítéshez Hatékony testhang-leválasztó szerelősínekhez és csőhidakhoz

Hatékony zajcsillapítási lehetőségeink inkább abból az irányból vannak, amikor azt gátoljuk, hogy az adott gép rezgéseit - a rögzítési pontjain keresztül - át tudja adni a padlónak, falnak mennyezetnek. Ennek módja pedig a speciális zajcsillapító rögzítőelemek használata. Ezek lényege mindig az, hogy a rögzítőelemben rugalmas rész - gumi vagy zajszigetelő elem - is van, ami megakadályozza a gép és a padozat merev kapcsolatát.
Hatékony lehet egy vastag gumilap a mosógép alatt, a fixen telepített gépeknél azonban mindenképpen ezeket a speciális rögzítőelemeket ajánljuk. Képeinken a Müpro cég kínálatából gyűjtöttünk ki néhány ilyen zajcsillapító rögzítőelemet, amelyek csővezetékek rugalmas, zajszigetelő rögzítésére, illetve gépek zajcsillapító rögzítésére valók.

Aktív zajcsillapított fejhallgató,
Az Audio-Technica meglepetése az új ATH-ANC7 aktív zajcsillapított fejhallgatóval. A készülék mindkét fülkagylóján található miniatűr mikrofonokkal "hallja" a külső zajt, majd abból processzálással hozza létre azt a jelet, amelyet az eredeti hanghoz keverve, kiszűri a háttérzaj 85%-át.
Ideális minden hordozható lejátszóhoz (például MP3, CD, DVD). Az aktív zajcsillapító elektronika mindkét fülkagylóban integrált, a technológia nem igényel további külső egységet. A zajcsillapítás működéséhez csupán egy AAA típusú elemre van szükség, de a fejhallgató elem nélkül is használható passzív módban. A hangkábelt kihúzva hangjel nélkül is használható zajcsillapításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zümmög a gépház

A Debreceni Nemzetközi Iskola épület együttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni...


Szemfényvesztésnek tűnhet, de sokaknak bevált

A technika fejlődésével egyre gyakrabban találkozhatunk olyan eszközökkel gépekkel, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy léteznek ilyenek. Az egészségmegőrzésben két házilag használható és...