A tartósság titka

2015-12-07 18:47:45 | Módosítva: 2015-12-07 18:48:28

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek, idegennek érezzük mellette. Ugyanakkor a fa mindenkor élő anyag marad, emiatt több gondoskodást, kezelés, ápolást igényel, mint a többi építőanyag.


A faanyagoknál belső térben a hőmérséklet és esetenként a helyiség páratartalma térfogatváltozásokat okozhat. Ez ellen magasabb páratartalom esetén gyakoribb szellőztetéssel, vagy külön a mindenkori páratartalmat szabályozó készülék alkalmazásával lehet védekezni. A magas páratartalom ugyanis okozhatja a faparketták, lambériák felpúposodását, míg az alacsony páratartalom miatt pl. a padló anyagának összeszáradása hézagokat okozhat. A szoba levegőjének páratartalma ellenőrizhető, a nedvesség értéke ideális esetben 40-60%.

A belső téri hőmérsékleti változások miatt bekövetkező anyag és szerkezeti hibák a megfelelő fafajta kiválasztásával és gondos kivitelezéssel is jelentősen csökkenthetők. Belső térben az UV sugárzás a legtöbb fafajtánál színsötétedést okozhat, egyéb hatásai azonban a tartósság szempontjából nem lényegesek.A külső térben beépített faszerkezeteknél a főként a térfogatbeli változások miatti hibák mértékét a fafelületek bevonatrendszerének jó megválasztásával és korrekt kivitelezéssel lehet csökkenteni. A jó szellőzést biztosító szerkezeti kialakítással, pl. szilárd kötésekkel lehet a gombás fertőzéseket és a felületek befülledését a minimumra csökkenteni, különös tekintettel az illesztéseknél, beeresztéseknél.

A külső térben levő fafelületeknél az anyag nedvességfelvételén kívül a gombák és rovarkártevők ellen is védekezni kell különféle előkezelő szerek alkalmazásával. A vörösfenyő magas gyantatartalma pl. ugyan megfelelő védelmet ad ezek ellen, ám a nyár-, nyír- és egyéb fafaj szinte teljesen védtelen a gombásodás és a biológiai kártevőkkel szemben. Esetükben vizes, vagy a szintetikus oldószeres gombaölő szerek, és rovarkártevők elleni favédőszerek felületi átitatásával lehet védekezni. Ezt főként ajtók és ablakszerkezetek anyagaihoz ajánlott használni.Zárt lakótérben levő, szerkezeti-, vagy burkolóanyagok esetében jók a vizes oldószerű gomba és rovarok ellen védő lazúrok is, mert a bevonatok vízállósága itt nem követelmény. A szabadban levő kerítéseket, oszlopokat és egyéb faszerkezeteket azonban szerves oldószerű védőszerekkel kell előzőleg kezelni. A felületeket érő UV sugárzás következtében a repedések és a felületek elszürkülését ezen túlmenően leginkább megfelelő pórustömítéssel lehet megelőzni. Erre jó a pl. a félolajos vagy lenolajos beeresztés. Felhordásuk általában 1 rétegben célszerű, mégpedig mártással vagy ecseteléssel, de kerülni kell a fa túltelítődését. Az fél óra alatt nem beszívódott felesleges anyag ilyen esetekben a fa felületéről letörlendő, így elkerülhető az anyag felületi túltelítése. A megmunkált bütük mindig több pórustömítőt szívnak magukba, ami nem ártalmas. Az a lényeg, hogy a felületi telítést követően a kezelt anyag fatapintású maradjon. Az így telitett felületen már bármilyen lakk, lazúr vagy más fedőfesték kellően képes megtapadni, és ez megfelelő védelmet biztosít a nedvesség és az UV sugárzás káros felületroncsoló hatása ellen. A felületbevonó anyagot – akár lazúr, vastaglazúr vagy fedőfesték – azonban bizonyos időnként fel kell újítani, azaz átvonni, mert ezek védelme sem örökéletű. A felújító festés a faanyag színezésével kombinálva hatásos. Lazúrozásnál a sötétebb tónusok adnak csak kellő védelmet, a pigment nélküli bevonatok nem védenek az UV sugárzás hatása ellen, míg az átvonó festékeknél a vízlepergető felületűek az előnyösebbek.

Ami pedig a szerkezeti kötéseknél fontos, az a pontosság és a korrózióálló bevonatú kötő- és egyéb rögzítő elemek alkalmazása. A korrózióvédett kötőelemeken ugyanis nem alakul ki a fafelületeket is elszínező rozsdásodás.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favédelem

A környezetünk természetes összhatásának megteremtésekor a faszerkezetek és a fából készült tárgyak jelentős szerepet kapnak. Épségük és gondozott állapotuk ezért fontos, és hosszú távon ez csak...


Szúirtás hatékonyan

Apró, de annál bosszantóbb élőlény, ami bútorainkat, képkereteinket és egyéb fatárgyainkat is károsíthatja. A szú jellegzetes percegését sokan ismerik, az ellenük való védekezést annál kevesebben....