A fa őre

Hatékony favédőszerek

A faalapú építőanyagok és burkolatok nem csak praktikus összetevőként, de a természet nagyköveteként is jelen vannak otthonunkban. Ha megbecsüljük, gondosan ápoljuk felületüket, azon építőelemek közé tartozhatnak, amelyek leghosszabb ideig vendégeskednek nálunk.

A fa azonban - a kellemes, hű társakhoz hasonlóan - törődést igényel. Nem minden esetben azért, mert kényesebb, mint műanyag társai vagy rövidebb az élettartama, mint más megoldásoké, hanem mert egy remekbeszabott fa alkalmatosságtól nehezebb megválni, "lecserélni félidőben".
A Tikkurila finn cég lévén különös jelentőséget tulajdonít a fa védelmének, és a környezettudatosság híveként mindezt kizárólag természetbarát összetevőkből kialakított készítményeivel teszi.

Valtti Puuöljy Akva - VALTTI vízhígítású faolaj

Növényi olaj eredetű, vízhígítású faolaj. Megvédi a fát a nedvességtől, szennyeződéstől és a karcolódás okozta károktól. Kültéri fafelületek olajozására alkalmas. A Tikkurila eddigi VALTTI lazúr- és fakonzerváló családja egészült ki az új faolajokkal, amelyek már keményfára is használhatók (mint pl. akác), emellett impregnált, gőzzel kezelt és kezeletlen faanyagok esetén is alkalmazhatjuk őket.
Felhasználási területek: teraszok, fa lépcsők, kerítések, korlátok, stégek, ajtók ápolása. Felhordható ecsettel vagy szivaccsal. Normál körülmények között néhány óra elteltével érintésszáraz. Eredetileg színtelen, illetve a Valtti Color Színkártya árnyalatai szerint színezhető. A tartós hatás megőrzése érdekében a felületet egy évben legalább egyszer ajánlott átkenni.

Valtti Puuöljy - VALTTI faolaj

Tradicinális, oldószeres hígítású faolaj. Kültéri fafelületek olajozására alkalmas Keményfán, impregnált-, gőzzel kezelt- és kezeletlen faanyagokon egyaránt alkalmazható (keményfa esetén hat hónap száradási idő után). Megvédi a fát a nedvességtől, a szennyeződéstől és a karcolódás okozta károktól. Teraszok, fa lépcsők, kerítések, korlátok, stégek, ajtók ápolására egyaránt alkalmas.
Felhordható ecsettel vagy szivaccsal, és normál körülmények között ez is már 5 óra elteltével érintésszáraz. A színtelen anyag a Valtti Color Színkártya árnyalatai szerint színezhető. A tartós hatás megőrzése érdekében a felületet ugyancsak évente kenjük át

VALTTI Kalusteöljy ruskea - VALTTI barna bútorápoló olaj

Tradícionális, oldószeres hígítású barna faolaj. Megvédi a fát a nedvességtől és csökkenti a repedezést a fa felületén, továbbá kiegyenlíti a barna színt. Kültéri fa felületek ápolására alkalmas. Keményfára, hőkezelt fára és kezeletlen fa felületre is alkalmazható, főként kerti bútorokra, kertítésekre, korlátokra, virágládákra. Az olaj színe meghatározza a végleges árnyalatot.
Felhordható ecsettel, szórással vagy szivaccsal. Az újonnan kezelendő keményfa gyakran nedves, ezért festése előtt fél év száradás szükséges. A VALTTI barna bútorápoló olajjal kezelt felület átfestése évente kétszer ajánlott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: faanyag, favédelem, faolaj

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fakerítések

A faanyagok jó megmunkálhatóságuknak és - megfelelő felületkezeléssel - időtállóságuknak köszönhetik elterjedésüket. Viszonylag olcsók, és a különböző fa szerkezetek házilag is könnyen...


Faesztergálás: Faanyagok előkészítése

Faesztergálás során a fát, mint alapanyagot többféle formában használhatjuk fel. Cikkünk betekintést nyújt – az amatőr faesztergályos szemszögéből – a faanyagok előkészítő mozzanataiba, ötleteket...