Fan-coil a lakásokban

2015-11-23 11:12:19 | Módosítva: 2015-11-23 11:16:52

Az eddig csak irodaházakból és bankokból ismert fan-coil rendszer napjainkra már az otthonaink számára is elérhetővé vált. A fan coil – azaz ventilátoros hőcserélő vagy konvektor – egy olyan berendezés, amely alkalmas fűtésre és hűtésre is. Ebből következik, hogy fan coil beépítése és használata olyan helyiségekben célszerű, ahol a fűthetőség mellett a hűtésre is szükség van. A fűtésre és hűtésre csak egy berendezést kell alkalmazni, szemben a radiátor és klímaeszközök együttes alkalmazásával.


Gazdaságos hűtés-fűtés

Igény szerint telepíthetünk minden helyiségbe egy ilyen készüléket. Működés során a hőcserélő a csövekben lévő vízzel hűti vagy fűti a ventilátor által átáramoltatott levegőt. Télen fűtés esetén a fűtővizet valamilyen hőtermelő berendezés állítja elő, pl. hőszivattyú vagy gázkazán, amit aztán átkeringetünk a fan-coil berendezésen. Nyáron a hűtővíz előállításához szükség van egy folyadékhűtőre, de akár hőszivattyú is elláthatja ezt a feladatot. Ekkor meg ez a hideg víz áramlik át a rendszerben, ezáltal a készülék lehűti a levegőt. A ventilátorok előtt levegőszűrőt építenek be, amely a helyiség levegőjének tisztaságát is szabályozza. A hőmérsékletet pedig – ahogy a cirkónál is – termosztát alakítja, ami lehet beépített vagy falra szerelt.


Egy termosztátról több készülék is vezérelhető, könnyen szabályozható. Emellett fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott 75-90 °C-os előremenő vízhőmérséklet, hanem elég a 40 °C. Az alacsony vízhőmérsékletek miatt társíthatók kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, amely további energiatakarékosságot tesz lehetővé.

Elhelyezési változatok

Több típussal is találkozhatunk. Elhelyezés szempontjából létezik álló, mennyezet alatti és falra szerelhető változat is. Az álló és fali típusokat többnyire ablak alá a radiátorok helyén szokták elhelyezni. A mennyezet alatti változatot főleg szállodákban alkalmazzák, ahol a készülék elrejthető az álmennyezet fölött. Ekkor burkolat nélküli változatot építenek be. A fan-coil készülékeknek van légcsatornázható változata is, így igény szerint friss levegő is juttatható a helyiségbe.A fan-coil rendszerek kapcsán kétcsöves és négycsöves változatról beszélhetünk. Az első esetben a hűtővíz és a fűtővíz ugyanabban a csőpárban kering. Ez ugyan olcsóbb, mint a négycsöves változat, de kevésbé komfortos. A rendszer egyszerre ugyanis csak fűthet vagy hűthet, az üzemmód váltás a hőközpontban történik, ami általában több órát is igénybe vehet. A készülék ráadásul a nagyobb felületigényű hűtésre van méretezve, így télen a fűtési teljesítmény nagyobb, mint amire a helyiségnek szüksége lenne.A négycsöves fan-coil esetén külön csőpárban kering a fűtővíz és a hűtővíz. A fan-coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz. Előnye a kétcsöveshez képest, hogy a készülék szinte azonos időben fűthet és hűthet különböző helyiségekben. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között.

Tisztítja a levegőt

A berendezésekben kivehető és mosható légszűrő van, tehát könnyű tisztítani. A helyiségekbe érkező levegőt a fan coli készülékek megszűrik, így kevesebb por és kórokozó érkezik otthonunkba. A legmodernebb gépek rendkívül alacsony energiamennyiséget fogyasztanak – szemben némelyik klímaberendezéssel. További előnyük, hogy percek alatt felfűtik és lehűtik a helyiséget.

A fan-coil nem szezonális jellegű, hiszen az év bármelyik szakában működtethető, legyen szó hidegről vagy melegről. A rendszer a kinti hőmérséklettől függetlenül működik, a bent tartózkodók igényeihez alkalmazkodik.

Az előnyei közé sorolható még, hogy viszonylag pénztárcabarát, nem kerül sokba. Továbbá az épületet tiszta, szűrt levegővel látja el. Kialakításának köszönhetően harmonikusan illeszkedik minden környezetbe és könnyen tisztítható. Az energiafogyasztása nagyon alacsony, akár napkollektorral is összeköthető.

A fan-coil rendszereknél a hőt gázkazán vagy hőszivattyú is termelheti. A hőszivattyú beruházási költsége ugyan magasabb, mint a gázkazáné, ellenben kedvezőbb az üzemeltetése, így hosszabb távon jobb megtérülési mutatókkal számolhatunk. A beruházás összköltségét természetesen az adott ingatlan határozza meg, de nagyjából egy 100 nm-es lakás szükségletét kielégítő hőszivattyú közel 1,5 millió forintba kerülhet. A gázkazán jóval olcsóbb, ellenben adódnak járulékos költségek is, így például a kéményépítés (vagy bélelés). Egy nagyobb helyiségbe telepítendő 2 csöves fan-coil készülék nagyjából 150 ezer forint lehet, a 4 csöves valamennyivel drágább, míg gépenként legalább ugyanennyi a csövezés. Ha 100 nm-es alapterülettel számolunk, akkor elérhetjük a milliós költségeket.

Hátrányok

Ne hallgassuk el a fan-coil rendszerek esetleges árnyoldalait sem. A ventilátor által keltett zajhatás a hálószobában probléma lehet. A keletkező kondenzvizet el kell vezetni, valamint elektromos csatlakozásra is szükség van (ez persze a split klímáknál is jelentkezik, de a falfűtés/hűtésnél nincs). További hátrány lehet a meghibásodás lehetősége - mivel mozgó alkatrészt tartalmaz -, magasabb a karbantartási igénye (szűrő tisztítás, csere). A levegő keverése, az intenzív légáramlat miatt (huzatérzet, szemkiszáradás stb.) nyáron könnyen megfázhatunk, de ez elsősorban a rossz üzemeltetői beállításoknak köszönhető. A hőszigetelésre is nagy gondot kell fordítani: páradiffúzió-mentes anyagot válasszunk, hogy a hideg vezetékek felületén a párakicsapódást megakadályozzuk.https://static.ezermester.hu/Ezermester-print/2015/10/fan-coil/8.jpg


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Norvég kandallóbetétek és fűtőpanelek

A tűztér vagy más néven a kandallóbetét a kandalló lelke, mely a fűtésért és a hatékonyságért felel. Az esztétikai kialakításon túl, a jó kandalló fontos ismérve a megfelelő tűztér. Ezért...


Okoskonnektor

Az okoseszközök ellenzői már mondanák is; már csak ez hiányzott, hogy még a konnektor is okos legyen. És tényleg, sok esetben nagyon hiányzik, hogy a konnektor okos legyen. Számtalan olyan régi...