Amit a tűzifákról jó tudni

2013-01-19 18:59:04 | Módosítva: 2013-01-20 20:37:31

A fafűtés változatlanul népszerű, amit részben az olcsósága, környezetkímélő volta, és nem utolsó sorban a fűtőanyag folyamatos újra termelődése is elősegít. A kandallók divatja, hangulata, látványa is sokakat késztet a fatüzeléshez való visszatéréshez. Ami pedig a fatüzelés olcsóságát illeti, az tagadhatatlan, mivel a földgáz biztosította egységnyi hőmennyiségéhez viszonyítva a fatüzelés majdnem a felébe kerül. Összehasonlításként; 1 mJ hőmennyiség fafűtéssel 2,3 Ft-ba, míg gázfűtéssel 3,9 Ft-ba kerül.

Fafajták és minőségek

Ám ezért a költségmegtakarításért számos járulékos terhet kell annak vállalni, aki fával kívánja otthonát fűteni. Kezdve a tűzifa megrendelésétől, annak tárolásáról, esetleg a fárasztó faaprítást és a naponta megismétlődő tűzgyújtást is belevéve.
Tüzelőanyagként különféle fafajták szerezhető be: bükk-, tölgy-, akácfa, amelyek lassan égnek és kitűnően izzanak. Szemben a gyorsan leégő fűz-, nyír- és fenyőfákkal, amelyeket ezért gyakrabban kell a tűztérben után rakva pótolni, mert a parazsuk hamar elenyészik. A tölgyfa parazsa tartós, kiváló a fűtőértéke, hasonlóan a bükk- és gyertyánfákhoz, míg az akácfa és fenyőfa hasábok gyorsan lángra kapnak, szép lánggal, nagy intenzitással égnek, ám a parazsuk gyorsan elhamvad, ezért kell a tüzüket folyamatos utánpótlással táplálni.

A különböző fafajok fűtőértéke csak csekély mértékben eltérő, általában 4,1-4,4 kWh/kg közötti. Ez az érték azonban jelentősen függ a tűzifa nedvességtartalmától. A fáknak kivágásukkor kb. 50% a nedvességtartalmuk, és általában 1 éves szárítás után érik el az ideális 20%-os értéket, ami már száraznak mondható, és tüzelésre alkalmas. Ezért kevéssé a tűzifa fajtája a fontos, annál inkább annak a nedvességtartalma. A tüzelőanyag-kereskedésekben általában folyamatos készlet szárad, és a kitermelő erdőgazdaságok is jól átszellőző rakásokba tárolva szárítják a kivágott rönkfákat, ám a leszállítás után is szükséges még a hasogatott tűzi fa szárítása fedett, jól átszellőző tároló helyen.

A nedves tűzifa ugyanis nehezen gyújtható meg és a fűtőértéke is jelentősen csökken. Égés közben a nedves tűzifák fűtőenergiájuknak egy része a nedvességtartalmuk elpárologtatásához szükséges, így minél nagyobb a tűzifa nedvességtartalma, annál több energia vész kárba fűtés közben. Ennek egyébként más káros következményei is vannak, pl. a fokozott korom és káros anyag képződés, és a kémény eltömődésének a veszélye is előállhat.

Ezt a hátrányt jelentősen csökkenteni lehet a tűzifavásárlás időpontjának ideális megválasztásával. A tavasszal, márciustól júliusig megrendelt és időben leszállított tűzifa minősége megfelelő, nedvességtartalma pedig jól szellőzött helyen tárolva a fűtési idényre már ideálisan kiszáradhat. Ősszel többnyire csak nedvesebb tűzifa beszerzése lehetséges, ennek kiszárítására is kevés az esély, így kevesebb lesz a leadott fűtőértéke. A tűzifát ezért már a fűtési szezon előtt ajánlatos beszerezni.
Vásárláskor elsődleges szempont, hogy adott összegért mennyi fűtőértékű tűzifát kap a vásárló. Ez pedig összefügg a fa nedvességtartalmával és az adott fafajta fűtőértéktartalmával is. A nedves fa köztudottan nehezebb a száraznál, így kiszáradása növeli a fűtőértékét, viszont súlycsökkenést okoz. Ezért megrendeléskor mindenkor célszerű m3-ben megrendelni a tűzifát, mert így elkerülhető a későbbi száradás okozta súlyveszteség.

A kereskedésekben lehetséges meghatározott fafajt választani, emellett azonban mód van ún. kevert, puha és keményfa fajokból vásárolni, I-IV minőségi osztály szerint. Ezek m3 árai eltérőek, az árkülönbség pedig elég jelentős, m3-ként akár 7000 Ft is lehet a lombos keményfák és a fenyőfélék között.

A tűzifák méretre sem egyformák. A kandallófák általában hosszában hasított 1m-es rönkök, a hasábfa pedig az általános tűzterekhez igazodóan 30-40 cm hosszúra vágott darabokból áll. A kuglifák 30-40 cm hosszméretre vágott rönkfák, amelyeket igény szerint vagy már a telephelyen, vagy kiszállításkor a helyszínen hasítógéppel felezve, negyedelve aprítanak fel. Ennek külön költsége van, ezért sokan kuglifát rendelnek, és a rövid hengerfákat maguk aprítják fel a kívánt méretre.

Ezen kívül választható ún. kalodás fa is, amely helyenként 1x1x1 m-es, más telepeken pedig 1x1x1,8 m-es léc és deszka kalodába, szorosan sorba rakva, raktározásra kész állapotban vásárolható meg. Ez megkönnyíti a tárolását és lerövidíti a tüzelőanyag fel-és lerakodását.

Némely fatelepen ezen kívül beszerezhető hálóba csomagolt, apróra hasogatott gyújtósfa is. A tűz begyújtását megkönnyítő 1-4 cm vastagságúra hasogatott gyújtósfák többnyire fenyőfa hasítékok, amelyeknek a hossza 16-25 cm, és 3,7-7 kg-os hálós zsákokba csomagolva szerezhető be.

A tűzgyújtás fűrészpor és kerozin alapú, alakra préselt alágyújtósokkal is megkönnyíthető, amelyek 6 db-os kartondobozba csomagolva kerülnek forgalomba. E készítmény korommentesítő, üvegtisztító hatású, és főként modern kandallóknál előnyös a használatuk.

A leszállított tűzifát tárolni kell. A fatárolónak fedett teteje legyen, ám oldalai a levegő által jól átszellőzhetők legyenek. Az alsó sorok soha ne közvetlenül a földre kerüljenek, hanem átszellőzést biztosító lécezett, vagy rácsos alapfelületre. Így e sorokat alulról is átjárhatja a levegő, és nem fognak korhadni, dohosodni az alsó hasábok, az átszáradásuk is biztosított. A tárolásnál alapvető szempont, hogy mindig hasogatott fa kerüljön a tárolóba, mert ez jelentősen elősegíti a fűtőanyag teljes kiszáradását.

A tűzifa rönköket kivágásuk után általában még 1 évig szárítják. A farönkökből 0,7-1 m-es darabokra vágva kandallófa alapanyag lesz

Fabrikettel is lehet tüzelni!

Igaz, hogy a tüze nem olyan hangulatos, mint a hagyományos tűzifáé, viszont számos más előnnyel rendelkezik ez az alternatívnak mondható tüzelőanyag. Valójában ez apróra őrölt fahulladékból, kötőanyag nélkül, különféle alakokra préselt tüzelőanyagfajta. Előnye, hogy a tűzifáknál 2-3x nagyobb a sűrűsége, és ebből adódóan 40%-kal magasabb, 18 MJ/kg a fűtőértéke. A fabrikettek nedvességtartalma is alacsony, mindössze 7-8%, és elégetve a hamutartalmuk a térfogatuknak csupán néhány %-a. Igaz, hogy viszonylag nehéz a begyújtásuk, ám alágyújtós kockával ez is jelentősen megkönnyíthető. Szükségtelen a hasogatásuk, könnyű a tárolásuk, és bármely fa- és széntüzelésre alkalmas fűtőberendezésben használható.

Zsákonként, kartondobozonként és nagyobb tételben mázsánként is beszerezhetők az erre szakosodott kereskedésekben. Alacsony nedvességtartalma miatt bármilyen időszakban megvásárolható, mivel kimondottan szárított alapanyagokból készül. Utólagos nedvesség felvétele elhanyagolható, ám csapadéktól védett hely szükséges a tárolásukhoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tűz, tűzifa, brikett, tüzelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti tűzhelyek a nyári ízekért

A kerti sütő-főzőhelyek nem csak a konyha „kihelyezett telephelyei”, hangulatot adnak a kertnek, és az aktív pihenés színterei is amellett, hogy ételek készülnek itt.


Fatüzelés, mint megújuló energia

Bár a fatüzelésről elsőre nem éppen a környezetbarát kifejezés jutna eszünkbe, megfelelően végezve mégis az lehet. A tűzifa ugyanis megújuló energiaforrásnak számít, és helyesen használva,...