Szakszerű tüzelés a kályhában

2015-07-25 07:37:32 | Módosítva: 2015-07-25 07:40:54

Általában egy kályha tűzifa hasábokkal vagy fabrikettel fűthető. A fabrikett a kereskedelemben kapható. Természetes kemény és puhafa fűrészporból készülnek. Fatüzelésű kályhában a tűzifán kívül tilos bármi mást égetni. Különösen nagy kárt okozunk a műanyagok, ruhaneműk elégetésével, de szenet, lignitet se égessünk benne. Ezzel nagy kárt okoznánk a kályhának, a környezetünknek, és a saját egészségünknek is.


Kizárólag természetes, légszáraz, maximum 20% nedvesség tartalmú tűzifa alkalmas kályha fűtésére. A megfelelő szárazsági fok két év megfelelően szellőző, nyitott, de fedett tűzifa tárolóban való tárolás után érhető el. A magas nedvességtartalmú, friss fa használatával jelentős mértékben csökken a kályha teljesítménye, hatásfoka és élettartama. Minden fajtájú természetes fa használható, a kemény és puhafa is, de első sorban a keményfák javasoltak, a nagyobb sűrűség ugyanis nagyobb energia tartalmat is jelent.


A hosszú élettartam titka

Magyarországon az akác, tölgy, bükk, csertölgy a leggyakoribb tűzifák. A hasábok vastagsága legfeljebb 10 cm legyen. Hasítsuk fel a rönköket erre a méretre. Válasszunk a kályha tűzteréhez illeszkedő hosszúságú tűzifát (25-50 cm, éppen férjen be). A fabrikett sajtolt erdei biomassza. Megújuló hányada azonban alacsonyabb, mint a hasáb tűzifáé, és energia tartalomra vetített ára is némileg magasabb. Ezért legfeljebb alkalmanként célszerű alkalmazni. Kályhában olyan fabrikett használata ajánlott, mely rendelkezik az EN 14961-3 minősítéssel. Figyeljünk arra, hogy az egyes fabrikettek tömege ne haladja meg az 1 kg-ot. Ha szükséges, törjük több részre a fabrikett darabokat.


Teljesítmény

A kályha tervezője meghatározta a lakástulajdonos számára optimális kályha méretet és fűtési teljesítményt. Ahhoz, hogy pl. a maximális 3,0 kW teljesítményt elérjük, égessünk el a kályha tűzterében legfeljebb 11,1 kg tűzifát (vagy 9,4 kg fabrikettet, mivel a mesterséges szárítás miatt a fabrikettnek nagyobb az energiasűrűsége) 12 óra időközönként.

A teljesítmény csökkentése érdekében csökkentsük a begyújtás gyakoriságát az előbb megadott intervallumhoz képest, azaz gyújtsunk be ritkábban (18, 24 vagy akár 36 óránként). A további teljesítménycsökkentés érdekében az egyszerre berakott tüzelő mennyisége a maximális mennyiség felére is csökkenthető. Ennél a minimális mennyiségnél kevesebbet ne tegyünk a tűztérbe, mivel az működési rendellenességhez vezethet (koromlerakódás a járatokban és a kéményben).

Az első begyújtások (szárazra fűtés)

A kályha építése közben a kályhás jelentős mennyiségű vizet használt. A vizet a „szárazra fűtés” nevű eljárással a tulajdonosnak kell a kályhájából eltávolítania. Ezért a kályhába kb. tíz alkalommal a levegőelzáró elzárása nélkül kell begyújtani. A szárazra fűtési eljárás alatt a levegőelzáró végig nyitva kell legyen, azt az eljárás végéig ne zárjuk el, mert a keletkező vízgőz károsíthatja az újonnan épített kályhát.

Első alkalommal égessünk el a maximálisan megadott famennyiség harmadának megfelelő mennyiségű tűzifát. Várjunk minimum 8 órát a következő begyújtásig. Ezután növeljük a berakott famennyiséget kb. 10%-kal minden egyes begyújtáskor, amíg el nem érjük a maximálisan berakható famennyiséget. A tüzelések alatt és között a szárazra fűtési eljárás végéig a levegőelzáró végig legyen nyitva!


Begyújtás, lezárás

Hogy az égés hatékonysága minél magasabb legyen, rakjuk a tűzifa hasábokat egymásra merőleges rétegekben a tűztérbe. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a tűzifát mindig kb. azonos magasságig rakjuk, ezért a tüzelő mennyiségének függvényében sűrűbben, vagy ritkábban helyezzük el a hasábokat.

A begyújtáshoz helyezzünk a tűzifa rakás tetejére egy begyújtó kockát, arra pedig néhány vékonyra hasított gyújtóst. A tűzifarakást a tetejénél gyújtsuk meg. Ez a begyújtási mód könnyebb begyújtást, egyenletesebb égést, alacsonyabb káros anyag kibocsájtást, a kályhának hosszabb élettartamot eredményez.

Amennyiben a kályha az ajtótól független levegő bevezetéssel rendelkezik, a tűz meggyulladása után zárjuk be a tűztér ajtót, és nyissuk ki a levegő bevezetést. Amennyiben az égés levegőellátása a tűztérajtón keresztül a lakás légteréből biztosított, zárjuk be a szikrafogó ajtót (ha van), a tűztér ajtó pedig maradjon ujjnyira nyitva.

24-36 óránál régebben nem fűtött kályha esetén a begyújtás nehézkes lehet (hideg indítás). Ilyenkor figyelmet kell fordítani a kémény huzatának elindítására. Ennek érdekében a kályhában való begyújtás előtt a kémény aljában (az alsó tisztítóajtó nyitásával) égessünk el pár újságpapír lapot. Amennyiben viszont a kályha hidegindító szeleppel van ellátva, úgy a kémény előmelegítése szükségtelen, csak a begyújtáskor nyissuk a hidegindító szelepet néhány percre!

A berakott famennyiség függvényében a tüzelés 30 perc és 1,5 óra közötti időt vehet igénybe. Amint már csak apró (maximum 1-2 cm hosszúságú), kék színű lángokat látunk az izzó parázs felett, zárjuk el a levegőelzárót. Várjunk az előző begyújtástól számítva minimum 12 órát (illetve a kályhájához megadott névleges fűtési időnek megfelelő időt), mielőtt a tűztérajtót vagy a levegő elzárót ismét kinyitnánk. Ismételjük meg a fenti begyújtási és lezárási eljárást a kívánt teljesítménynek megfelelő gyakorisággal, de legfeljebb 12 óránként egyszer.

A levegő idő előtti elzárása (amikor a tüzelő még nagyobb lángokkal ég) robbanékony gázok keletkezéséhez vezethet a kályha tűzterében és járataiban. Ez a gáz hirtelen begyullad, amint a levegőelzáró vagy a tűztérajtó kinyitásával levegő jut a tűztérbe, ami azonnali robbanást okozhat. Ez károsíthatja a kályhát és az egészséget.

A legtöbb esetben napi egy begyújtás kellemes hőmérsékletet eredményez a helyiségben. Amennyiben a begyújtás esedékessé válik (leghamarabb az előző begyújtás után 12 órával, illetve a névleges fűtési időnek megfelelő idő után), nyissuk ki a tűztérajtót, és ismételjük meg a fenti eljárást.

A hamu eltávolítása

A jó minőségű hasáb tűzifa és fabrikett csak nagyon kis mennyiségű hamut hagy maga után. A begyújtás gyakoriságának függvényében 2-4 hetente el kell távolítani a tűztér aljáról a hamut. A hamuréteg legfeljebb a tűztérajtó küszöbéig érhet, ennek elérésekor azt ki kell szedni. Forró hamu eltávolítására használjunk fém vödröt fém fedővel, és fém lapátot. Helyezzük a hamut tartalmazó, lefedett vödröt a házon kívülre, minimum 36 órára, minden éghető anyagtól és építménytől távol. Vigyázzunk, mert a vödör veszélyes mértékben felforrósodhat!

Néhány fontos tanács

– Ne helyezzünk éghető tárgyakat a kályha közvetlen közelébe.

– A következő begyújtáshoz soha ne készítsük a tűzifát a kályha tűzterébe. Ez spontán gyulladáshoz, és a kályha robbanásához vezethet.

– A fém- és üvegfelületek, fogantyúk felforrósodhatnak (égési sérülés veszélye áll fent).

– Amennyiben a kályha levegőellátása nem házon kívülről történik, úgy a mechanikus elszívó berendezések (konyhai páraelszívó, WC-szellőztető, szellőztető berendezés stb.) az égés levegőellátását károsan befolyásolhatják. Fennáll annak a veszélye, hogy az égéstermék belép a lakás légterébe, a kéményen keresztüli távozás helyett. Ha szükséges, ilyen esetben nyissunk ablakot.

– Ne égessünk el a kályhában semmilyen hulladékot vagy oda nem való tüzelőt. Tilos vegyszerrel kezelt fa égetése, például festett vagy lakkozott fa, parketta, bútorlap és OSB lap elégetése.

– Mindig tartsuk be a kályhát építő kályhás karbantartási utasításait.

Rendszeres időközönként végeztessünk karbantartást a kályhánkon, a javasolt időköz 5 év. A kályhája hosszú élettartamának érdekében érdemes karbantartási megállapodást kötni a kályhaépítővel.


www.kalyha.hu
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kályhadizájn prolongálva

Múlt havi lapszámunkban írtunk először különleges kályha dizájnokról. Az ott bemutatott példákat főként a lakáson belül futó kályhacsöves megoldásokra „hegyeztük ki”. Most eltávolodva ettől a...


Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...