Hasznos dísztárgyak kertben

Kertünket sokféle tárgy és kerti építmény teszi meghitté és otthonossá. A falak, kerítések, kapuk a kert védelmére szolgálnak és megfelelő elzártságot teremtenek. A kocsibejárók, gyalogutak, lépcsők lehetővé teszik a kényelmes és biztonságos közlekedést. A kertet a beültetett növények teszik igazán élővé. Megfelelő növekedésükhöz öntözőrendszereket, támasztékokat, rácsokat igényelnek. A kert szépségét fokozó elem a sziklakert, a dísztó, a kerti lugas vagy a növényekkel befuttatott pergola. Az elmúlt évtizedben a szabadban történő időtöltésre szolgáló tárgyak egyre inkább előtérbe kerülnek. Manapság szinte már elképzelhetetlen egy szép kert étkezésre, pihenésre szolgáló kerti bútorok, virágtartók vagy díszkivilágítás nélkül. Alábbi képes összeállításunkban néhány ötletet szeretnénk adni a kertben eltöltendő szabadidő még kellemesebbé tételéhez.

Kerti bútorok, napernyők

Régen az úgynevezett kempingasztal néhány székkel és nyugággyal jelentette a kényelem csúcsát a kertben. Ma már mindenféle ízléshez és pénztárcához igazodó kerti bútorokat választhatunk ki a bőséges kínálatból. A választás megkönnyítése érdekében célszerű, ha még a vásárlás előtt felteszünk néhány kérdést magunknak. Az első kérdés, hogy az egész évben használni akarjuk-e a bútort, kint akarjuk-e télen is hagyni a kertben. Amennyiben igen akkor öntöttvas, öntött alumínium, keményfa vagy műgyanta bútorzatot vásároljunk, mert ezek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Gondoljuk végig, hogy milyen stílusú és méretű bútor illik a kertünkbe. A kerti bútor feltétlenül harmonizáljon a kert egészével. Ha kevés helyünk van, összecsukható bútorral rendezkedjünk be. A bútor kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy számunkra mi a legfontosabb: a bútor megjelenése, kényelmessége illetve használhatósága. Ha módunkban áll, próbáljuk ki a bútort. A képen látható fonott karosszékekkel berendezett kerti pihenő központi eleme ez a szilárd alapzaton álló, robosztus vászon napernyő (1). A nagyméretű napernyők ideális hordozható tetők. Kitűnő védelmet nyújtanak a napsütés és a gyenge eső ellen és mindig a megfelelő helyre állíthatók. Praktikusak, és összecsukva kis helyen tárolhatók.

Egyre inkább divatba jön a kert esti hangulatvilágítása. A képen látható nagy vászon napernyőt a falhoz erősített fa tartóra akasztották, és apró fehér égőkkel díszítették fel, mint különleges kerti lámpaernyőt (2).
A lámpafüzér – törpeszültségű vezeték, amelyen az apró izzók egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el – ünnepi hangulatot ad az esti kertnek.

Virágtartók

A virágtartók minden kertben nélkülözhetetlenek. Gyönyörű látványt nyújtanak, magukra vonják a tekintetet, eltakarnak nem szép tárgyakat. A tartókba ültetett növényeket könnyebb ápolni és a kártevők esélyei is csökkennek. Olyan növényeket is ültethetünk, amelyek földünkben nem élnének meg. A dézsás növényeket elvirágzásuk után egyszerűen arrébb lehet helyezni, és másikkal helyettesíteni, így egész évben szép látványban lehet részünk. A képen látható fadézsába százszorszépeket ültettünk és ugyanez a kedves tavaszi virág nő a növénytartó mellett a talajban is (3). A látvány olyan természetes és oldott hatású, mintha a földön növő virágok az elhullajtott magokból nőttek volna ki. Ily módon a növénytartó tökéletesen belesimul a környezetébe.

Minden dézsás növény közül a legmutatósabbak és legkülönlegesebbek a törzses fácskák. Nevelésük nagy türelmet és odafigyelést igényel, de a virágokkal borított gömb alakú korona bőségesen kárpótol majd fáradozásunkért. A képen látható cserjés margitvirág a nemesen egyszerű cserépkorsóba ültetve egynyári növényekkel terített mező képét idézi elénk (4), és ezzel mintegy a terasz hangulatát is meghatározza. Megfelelően kiválasztott és gondozott dézsás növényekkel a burkolt pihenőn vagy tetőteraszon is a természet lágy ölén érezhetjük magunkat.

Szabadtéri tűzhelyek, apró vízmedencék

A meleg hónapokban a grillsütő a kerti társas élet középpontját képezheti. Még egy olyan apró, jobbára burkolattal ellátott kis kertben is megépíthető, mint a képen látható érdekes megoldású, kevés növénnyel beültetett kert (5). A téglaburkolattal ellátott teraszon téglából készült, hagyományos kör alakú szalonnasütőhelyhez hasonló szabadtéri tűzhelyt építettek, amely megfelelő méretű rostéllyal ellátva hússütésre is alkalmas (6), fából készült tetővel ellátva pedig asztalként is funkcionálhat (7). Ha gyakran óhajtjuk használni a grillsütőt, érdemes egy komolyabb változatot építenünk (8). A grillezőrostély mellett munkafelület, alatta pedig faszéntálca és faszéntároló található (9). A zsír nélkül, roston elkészített ételek sok zöldséggel és gyümölccsel fogyasztva nemcsak ínycsiklandozóak, hanem egészségesek is, és az étel elkészítése is remek szórakozás (10).

A víz minden kert látványát gazdagítja, legyen akár egy régi kőből készült medence (11), vagy egy betonból készült, nagy sima felületű kövekkel díszített víztartó (12). Ha mindig feltöltjük friss vízzel a vízfelületen tükröződő ég, növények, fák képében is gyönyörködhetünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs L. B.


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Kisgyerekek biztonságáért

A kisgyerekes szülők érthetően igyekeznek mindent megtenni csemetéik otthoni biztonságáért. Ahogycseperednek a kicsinyek, igyekeznek felfedezni a környezetüket és a kíváncsiságuk sok veszéllyel...