Beltéri ajtók

2017-11-22 11:20:02 | Módosítva: 2017-11-22 11:26:01

Új ház építésénél vagy lakásfelújításnál gyakran felmerül az a kérdés, hogy milyen ajtók kerüljenek beépítésre. A méreteket a kialakított ajtónyílás és a fal vastagsága alapján lehet eldönteni. Az ún. szabványajtókat viszonylag könnyű beszerezni, ám csak akkor érdemes beépíteni, ha pontosan beilleszthetők a meglevő falnyílásba. Az áruk kedvező, mondhatni olcsó, ám sok esetben a falnyílás speciális mérete miatt nem alkalmasak a beépítésre. Ilyen esetekben egyedi méretre készített ajtókat kell rendelnünk.


Szabványos vagy egyedi gyártású

A régi szabvány meghatározott néhány névleges falnyílás méretet, amelynek alapján az építkezéseken a szabványméretű ajtóknak hagyták ki a helyeket, és ezekbe egyszerű volt beépíteni a válaszfalajtókat. Ám az uniós irányelvek jelentősen megváltoztatták e termékeknek az előírásait, minőségét és technológiáját. Ez már a tervezés során is érvényre jut a nagyobb ajtónyílások betervezésekor. A hagyományos MSZ falnyílások mérete is változó, a szélességük 65, 75, 100 és 140 cm, a magasságuk pedig egységesen 210 cm.A szabvány méretű ajtók kora lassan lejár, mégpedig két okból is. Nagyon sok panelház épült régen házgyári, orosz, dán típusú panelekből, amelyeken az ajtónyílások mérete nem szabványméretű volt. Ezekbe az épületekbe kevés esetben lehet szabványajtókat beépíteni. Másrészt a családi házakban sem mindig szabványos méretűek az ajtónyílások, mivel a tervezők egyre nagyobb nyílásokat terveznek az új épületekbe. Ezeknek a változásoknak köszönhetően egyre több vállalkozás készít egyedi gyártású, különféle méretű és kivitelű belső ajtókat.

Természetesen a szabványméretű ajtónyílásokba is beépíthetők az egyedi kivitelezésű belső ajtók, amelyeknek számos előnyük van a viszonylag olcsó (pl. a barkácsboltokban) beszerezhető ajtókhoz képest. Az olcsó ajtóknál valószínűsíthető, hogy az ajtólap kerete egyszerű keretlécekből áll, amelyet két oldalról vékony lemezborítás fog össze. Belsejükben pedig legfeljebb papírrács ad az ajtólapnak valamennyi tartást. Az ilyen ajtó elég könnyű, az ajtólap felülete általában laminált, ami a napsugárzás hatására néhány év alatt elszíneződhet. Ezen felül a hanggátlásuk sem kielégítő, hiszen a fedőlemezek között nincs semmiféle szigetelő anyag. Az alapvetően gyenge konstrukció miatt a sarokkötések meglazulhatnak, ami az ajtó megereszkedését okozhatja. Ezek a hibák nem láthatók, de szinte előre várhatóak. Ezt elkerülendő az új ajtót egy jó asztalossal vagy egyedi ajtókat gyártó vállalkozással érdemes elkészítetni.Az egyedi méretre gyártott ajtóknak számos előnye van. Van olyan beltéri ajtótípus (CPL, festett MDF), ahol egy bizonyos nyílásméreten belül az ár azonos, bár a furnéros ajtóknál külön ára van minden méretnek Más esetekben az ajtók gyártása az MSZ méretekhez igazodik. A szélességi és magassági falméreteknél van egy harmadik fontos méret, a fal vastagsága. Az egyedi gyártású ajtóknál ez nem jelent problémát, mert akár 6-50 cm vastagságú falra is lehet tokot gyártani. Ez a szabványméretű ajtóknál komoly gondokat jelenthet, mert a tokot általában egy adott falvastagsághoz igazodva gyártják, és az esetleges takaró, pótló rátéteket utólag kell a helyszínen megoldani. Ezért érdemes olyan típust választani, amelyik ún. átfogótokkal szerelhető a falnyílásba.

Ha egyedi méretben legyártott ajtót választunk, akkor ezt már eleve a helyszíni felméréskor figyelembe veszik. Az adott falvastagsághoz legideálisabb tokfajtát készítik el, a megrendelő egyedi kívánsága szerinti változatban az ajtóhoz. Így szükségtelenek az utólagos kőműves és festő munkák elvégzése, mivel a szakszerűen beszerelt, és takarólécekkel kiegészített tokok eltakarják a tok és a fal közötti esetleges hézagokat.A falhoz csatlakozás szempontjából több változat közül lehet választani. A ragasztott hevedertok a legegyszerűbb változat, aminél a nyílásba ragasztott fatokot oldalsó takarólécek, és az azokra erősített keskeny szegélyező takaró díszlécek fogják közre. A peremes pallótokok már szélesebb falvastagságú nyílásokba szerelhetők, és a vaktokot oldalról kávaborítás takarja el. Ezekbe már tartozék a beépített rugalmas ajtótömítés is. A hevederbéléshez csatlakozik két oldalról a díszléccel szegélyezett oldalsó kávaborítás núthornyos csapozással. A leguniverzálisabban az ún. utólag szerelhető tok alkalmazható, mert ez a fal vastagságához igazítható heveder béléssel, és ennek a hornyába illeszkedő csapos, és állítható oldalsó tokborítás vesz körül. Az ajtószigetelés általában a heveder borító élébe van kiemelhető módon beépítve. Az utólag beszerelhető beltéri ajtó technológiai hézag nélkül nem építhető be. Ez általában oldalanként 1,5 cm, amit díszborítással, azaz az oldalborítások megfelelő szélességének megválasztásával lehet eltakarni.

Az ajtók szerkezeti felépítését tekintve lehetnek lemezelt és tömörfából készült ajtólapok. A lemezelt ajtók általában tele ajtók, azaz egész felületükön egységes a burkolatuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ilyen ajtók nem lehetnek részben, vagy nagy felületen üvegezettek, esetleg osztólapokkal elválasztott üvegezésűek. Az ajtók középső részeként választható szigetelt forgácslap-, furatolt faforgácslap vagy szigetelő hab, esetleg méhsejt karton. Ezek kitöltik a fedőlemezek közötti részt, és egyben merevítést is adnak az ajtónak. Az ajtók borítóanyagaként válaszható laminált farostlemez, rétegelt lemez vagy akár furnérborítás is. Ez akkor előnyös, ha valaki a bútorzat fájához kívánja igazítani az ajtók a megjelenését. Különleges esetekben még pácokkal és lakkozással lehet egyedibbé tenni az ajtók felületét és megjelenését.Választhatók vákuumfóliás és festett beltéri tele ajtók is. Ezeket sok féle mart mintával lehet ellátni, anyaguk teljes egészében MDF. A mintázatokat CNC marógéppel marják az ajtólapok felületébe. A felületüket speciális festéssel teszik a gyártók egységessé, a színválasztékuk pedig elképesztően bőséges. Az ilyen bevonatú ajtók soha nem igényelnek újabb felületi kezelést, ám a leverődésekre és durva mechanikai sérülésekre kényesek, és a kijavításuk is nagyon körülményes. A vákuumfóliázott CPL bevonat nagyon ellenálló és erős, 0,4 mm vastagságú, kézzel elszakíthatatlan. Illesztés nélkül, vákuumos ragasztással kerül fel a mart MDF ajtófelületre. A fóliaminták választéka kiemelkedően bőséges.

Az igazi azonban a tömörfából készült ajtó, ami egy életre szól. Anyaga lehet borovi fenyő vagy egyéb igényes keményfa, amiből toldás nélküli darabokból állítják össze az igényes tele ajtókat, vagy az üvegezett változatokat. Sima felületüket különféle ívelt betétes berakásokkal lehet egyedivé tenni. Az alapanyag gondos kiválogatásával egységes összkép alakítható ki még a keretbetétes változatoknál is. E fabetétek is tömör fából készülnek és speciális felületi kezelést kapnak éppen úgy, mint az ajtó valamennyi darabja és alkatrésze.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kádárkocka új köntösben

A hagyományos falusi építkezésnél anno hosszú, keskeny házakat építettek, mely lényegében egymás mögé helyezett helyiségeket jelentett. Elől – az utcafronton – volt a tisztaszoba, melyet nemigen...


Színek variálása a falakon

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak azújra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Haa helyiség már többször volt festve, ajánlatos...