Mini-, bébi-, snack-, koktél zöldségek

2020-12-09 12:33:25 | Módosítva: 2020-12-09 12:38:17

A címben szereplő újdonságok ugyanazt a termékcsoportot takarják: nagyon zsengén leszedett zöldségeket. Új divat ütötte fel a fejét, az áruházakban a gazdasági érettségnél jóval korábban betakarított zöldségek kaphatók. Nem túl gazdaságos ezeket ilyen korai stádiumban leszedni, de ízük, zsengeségük miatt valóban nagyon egyedi.


A táplálkozási szokások változása, a prémium és újdonság termékek iránti igény miatt egyre nagyobb az érdeklődés a különleges zöldségfajok iránt. A másik divatirányzat az ismert zöldségek újszerűbb felhasználása. Ide tartozik, hogy egyre több kedvelője van a csírazöldségeknek, melyek épp csak kicsíráztatott növények. Miután ez egy jó vitaminforrás, mely otthon is könnyedén előállítható (akár télen is), meghonosodott, jött az újítás: a mikro zöldségek. Ezek gyakorlatilag kicsit tovább nevelt csírazöldségek. És most itt az újabb divat, a szokásosnál apróbb méretű zöldségfélék, vagy az azokból készült csemegék felhasználásával megszokott ételeink új ízekkel és látvánnyal gazdagíthatók.

A bébi zöldségek jó példát szolgáltatnak arra, hogy újdonság nem csak új fajok, fajták bevonásával hozható létre, hanem viszonylag egyszerű módon a termesztéstechnika megváltoztatásával, vagy – mint esetünkben – a betakarítási idő előrehozásával.

Házilag is előállíthatók

E „mini” termények előállítására több módszer is kínálkozik. Egyik legegyszerűbb a korai betakarítás, amikor a hagyományos termesztéshez viszonyítva jóval kisebb, zsengébb állapotban szedjük le a zöldséget.

Például a csemegeuborkát 10-12 centiméteresen is leszedhetjük, de 5-7 centiméteresen is. A cukkínivel még egy további csavart is csinálhatunk, hiszen a tökfélék virága is ehető; e növény termése is annál finomabb, minél kisebb. Ez leszedhető akkor is, amikor nem sokkal a terméskötődés után még a virág is a termésen van, így gyakran a virággal együtt, egészben rántják ki az ujjnyi méretű kis cukkíniket az olaszok.

A korábbi leszedésen túl másik módszer, hogy sokkal sűrűbben tartjuk e növényeket, így az egymással való konkurenciaharc és a korlátozottan rendelkezésre álló életfeltételek miatt eleve kisebbek lesznek a növények is meg a termések is. Ekkor az egységnyi területre elvetett magok, vagy kiültetett palánták száma nagy, így a fejlődő növények száma is többszöröse a szokásosnak. A sűrűn elhelyezkedő növényeknek kisebb az életterük, ezért minden szervük kisebb marad. Az állománysűrűséget egyaránt növelhetjük a sortávolság, vagy a tőtávolság csökkentésével, illetve egyszerűen nem sorokba, hanem ágyásba, szórtan vetünk vagy ültetünk, nagy állománysűrűséggel.


Míg normál vöröshagyma termesztéskor négyzetméterenként 0,6-1 g magot vetünk, és azt 3-4 sorba helyezzük el, a mini hagymák előállításához akár tízszeres magadaggal számolunk; 6-8 g magot kell használni, és azt 10-12 sorba kell elosztani. Így készül a gyöngyhagyma savanyúság alapanyaga is, ami egyre gyakrabban kapható az üzletekben. Csak ennél nem vöröshagyma a kiindulási alap, hanem valamely fehér buroklevelű fajta.

A bébicékla is nagy jövő előtt áll, csak úgy, mint a 1,5-2 cm átmérőjű, 5-7 cm hosszú mini sárgarépa. A cékla és a sárgarépa akkor marad pici, ha a szokásos magmennyiséggel, de sűrűbb sorokba vetjük, és nem egyeljük ki.

Egyes országokban már apró karfiol termeszté­sével is próbálkoznak. Az 5-8 cm-es karfiolfejek úgy termeszthetők, hogy a szokásos 5-10 helyett 45-50 palántát ültetnek el négyzetméterenként. A 8 centiméteres mérethatárt azért választották, mert a szabványos csomagolódobozokba ezekből pont hat darab fér, továbbá az ilyen méretű fejeket még gazdaságosan lehet mélyhűteni. A mini karfiol termesztéséhez speciális, erre a célra alkalmas fajtára van szükség.

A fajtaválasztás is közrejátszik

A mini zöldségek termesztésének utolsó módja, amikor nem fenotípusosan, azaz a növény sanyargatásával, sűrűn vetésével érjük el a törpe növekedést, hanem ez a tulajdonság genetikailag rögzített. Vagyis az adott fajta úgy van nemesítve, hogy ha minden körülmény ideális számára, akkor is kisméretű termést hoz. Jelenleg a csemegekukorica egyes fajtái törpe növésűek, és a termések is kicsik a növényen. Az 1-2 cm átmérőjű, 8-10 cm hosszú terméseket konzerválják. Hidegtálon, köretként nagyon mutatósak ezek a kis kukoricacsövek, melyek gyakorlatilag még kialakult szemeket, magokat nem is tartalmaznak.

A koktélparadicsom-fajták is egyre kedveltebbek, nem kell vágni, harapni, egy szem, egy falat. Ezek a fajták normális méretű hajtásrendszert fejlesztenek, de bogyóik kifejlett állapotukban is csak 2-3 centiméteresre nőnek. A bogyókat kocsányostul szedik, így jobban elállnak, és kevésbé sérülnek. Ezután átlátszó dobozokba csomagolva árusítják, ami már így is nagyon látványos. E fajták íze édesebb, zamatosabb, mint a hagyományos méretű paradicsomé, de drágábbak is annál, hiszen termesztésük gazdaságtalanabb. A koktélparadicsom már hazánk házikertjeiben is terjed. Sárga, és körte alakú változatok, de piros, fehér és fekete típusok is kaphatók.

A mini zöldségekkel könnyedén megismerkedhet bárki (aki vásárol ilyet, vagy), a házikertjében nem sajnálja, és nagyon zsengén kóstol meg néhány zöldségfélét az itt bemutatottak közül.


Bébicékla


Bébikukorica


Bébicukkini


Bébihagyma


Bébiuborka


Bébirépa


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyökérzöldségek

MESTER+A gyökérzöldségek olyan növényi gyökerek, amelyek zöldségként fogyaszthatóak. Más földalatti szerveket is gyakran – hibásan – gyökérzöldségnek neveznek. Érdekességük, hogy mivel a föld...


Az agroszövet és geotextil kiskerti felhasználás

A kertben sok esetben szükséges lehet a talaj fedése. Ez a módszer segít a gyommentesen tartásban, megőrzi a talaj hőmérsékletét, és a vízháztartásra is jó hatással van, csökkenti a kipárolgás...