Ládakertészet

2017-08-23 14:46:17 | Módosítva: 2017-08-23 14:53:58

A ládákban történő növénynevelésnek számos oka lehet. Például, ha nincs kertünk ezzel a módszerrel egy erkélyen is jutunk némi zöldséghez, vagy fűszerhez. De a kerttel rendelkezőknek is hasznos lehet egy-egy láda kertészeti célú berendezése.


A ládában való kertészkedésnek sok előnye van

Olyan földet tudunk beletenni, amilyenre igénye van a növénynek, míg a kertben való kertészkedéskor a talaj adott. Mivel földkeveréket teszünk bele, így annak gyommal való fertőzöttsége induláskor nem jellemző. Egy talajban terjedő gombás, vagy bakteriális betegség esetén az napok alatt végigfertőzhet nagy területeket a kertben, míg ha ládában egymástól elkülönítetten vannak a növények, az izolációnak köszönhetően a betegség nem terjed könnyen ládáról-ládára.

A láda magasabb pereme miatt kevésbé kell lehajolni a növények gondozása így kényelmesebb. Ha lábakon áll a láda, akkor kifejezetten kényelmes a munkavégzés. A kisebb ládák áthelyezhetők, így díszítő céllal ide-oda tehetők – ahová szükséges. A ládákban nem csak dísznövényeket tarthatunk, hanem ma már számos olyan díszítőértékkel rendelkező zöldségfajta is van, melyek szépek is, de ennél hasznosabbak, mert ehetők is.A növényláda a termesztés talán leglényegesebb része. Méretezése az ültetendő növények és az adott hely szerint egyedi, lehet kisebb, nagyobb, alacsonyabb, lépcsőzetes stb. Lényeges a mélysége, hiszen míg egy salátának a sekélyen lévő gyökerei miatt egy alacsonyabb láda is elég, egy karógyökerű zöldségnek, vagy egy nagyobb termetű dísznövénynek mélyebb kell. Hiszen előbbinek hely utóbbinak több elraktározott víz kell hogy a talajban legyen. A viszonylag olcsó előállítási költséget a kereskedelmi forgalomban kapható előre gyártott anyagok felhasználása biztosítja: a faanyag és a hozzátartozó kiegészítők. Természetesen fémből vagy műanyagból is lehet ládakert, de a fa a legesztétikusabb. A faládák a benne lévő föld mennyisége alapján statikailag megfelelő vastagságú és teherbírású elemekből állítható össze, fölösleges túlméretezés nélkül. A pangó víz elvezetéséről egyszerű műanyag drénlemez gondoskodik, amely nem engedi eliszaposodni a termőközeget. A láda alján egy vízkifolyást biztosító lyuk elegendő, elég csak ez alá egy edényt rakni, nem kell az egész építményt alátálcázni.

A földet fóliával, vagy egyszerű geotextíliával választjuk el a fától, így az tiszta és tartós marad. A láda belsejét vízzáró festékkel vagy lakkal kenjük be, így nincs szükség fém- vagy műanyagbetétre. A láda belsejében minden kivehető, ezért szükség esetén a fa könnyen utókezelhető, és a bélelő anyagok ismét visszahelyezhetők. Optimális méret lehet a 48 cm belmagasság, 60 cm szélességgel, plusz a lábak, összesen 60 cm.

Zöldség, fűszer, egynyári dísznövények esetében a földet 5-6 évig nem kell kicserélni, elég csak komposzttal, állati eredetű szerves trágyával, esetleg friss földdel feljavítani. Az ilyen méretezésűben évelők, cserjék, sőt örökzöldek, például kisebb tuják, törpefenyők hosszú évekig megélnek. Amennyiben egy ládán belül más-más vízigényű növényeket is tennénk, akkor alkalmazzunk belső elválasztást, amire jó egy beméretezett vízállóan kezelt OSB lemez, amit külön rögzíteni sem kell, hiszen a kétoldali földnyomás megtámasztja.

Érdemes a ládában a talaj felszínét mulcsozni: a fenyőkéreg, díszkavics, kőzúzalék nem csak esztétikus, de véd a hirtelen kiszáradástól, a felcsapódó földtől, és így csökkenti a gombabetegségek terjedését. A ládákba öntözőrendszer is telepíthető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nagynyomású fatelítés

A fából készült szerkezetek és építőelemek a szabadban, nedvesség hatására hamar korhadni kezdenek, illetve különböző rovarok kezdik ki a szerkezetüket. Ez a hatás, a korábban említett...


Szeptember a kertben: kicsit még nyár, kicsit már ősz

A szeptember hónap ősi magyar neve: Földanya hava. A keresztény naptárban pedig Szent Mihály havának nevezték. Szeptember az év kilencedik hónapja, ám a Gergely-naptárban neve a latin „septem”...