Okoskonnektor

2018-04-11 11:23:33 | Módosítva: 2018-04-15 19:05:44

Az okoseszközök ellenzői már mondanák is; már csak ez hiányzott, hogy még a konnektor is okos legyen. És tényleg, sok esetben nagyon hiányzik, hogy a konnektor okos legyen. Számtalan olyan régi elektromos eszközünk van, amelyek semmilyen módon nem automatizálhatók, de ettől még nagyon hasznosak. Modernizálhatjuk ezeket az eszközöket egyetlen, néhány ezer forintos okoskonnektrorral, de akár a biztonságot vagy tartósságot is fokozhatjuk velük.


Az okoskonnektorokat okostelefonunkról is ki-be kapcsolhatjuk, de ezen túl rengeteg beállítási, programozási lehetőséget is lehetővé tesznek a programok. Beállítási lehetőségei legjobban a régi, jól bevált időzítő konnektorokhoz hasonlítanak. Időzíthetjük, hogy mikor kapcsoljon be, majd hány óra vagy perc múlva kapcsoljon ki, aztán mikor újra be és így tovább. Természetesen lehet fordított is az alapállás, amikor ki van kapcsolva és a megadott időben kapcsol be. De ha nem időzítjük, akkor egyszerűen a telefonról kapcsoljuk be, illetve ki.


Néhány egyszerű használati példa

– Este bekészítjük a kávét, bekacsoljuk a készülék kapcsológombját, de áramtalanítjuk az okoskonnektorral. Így reggel, amikor szól az ébresztő, az ágyból a telefonnal bekapcsoljuk az okoskonnektort. Lefő a kávé mire kibotorkálunk a konyhába. Sokszor ez a pár perc is jól jön a reggeli rohanásban.


– Bár nem elég biztonságos, mégis sokan hagyják bekapcsolva a sütőt a benne készülő étellel, amíg leugranak a kisboltba vagy elmennek a gyerekért az iskolába, óvodába. Ha minden terv szerint megy, nincs is gond, de nagy baj lehet belőle, ha történik valami, pl. sokat kell várni a gyerekre, elromlik az autó, nem jön a busz stb. Ezek önmagukban semmilyen gondot nem jelentének, de ha csak órák múlva tudunk hazamenni, túlhevülhet minden, akár tűz is lehet belőle. Ilyenkor bizony jól jön, ha okoskonnektorba van dugva a tűzhely áramcsatlakozója, és egyszerűen kikapcsoljuk azt a telefonnal, evvel áramtalanítva a sütőt.

– Megnövelhetjük laptopunk akkumulátorának élettartamát, ha okoskonnektoron keresztül dugjuk be az áramba, és időzítjük azt. Sokan folyamatosan áram alatt hagyják a laptopot, pedig tudják, hogy ez árt az akkumulátornak, és hiába határozzák el, hogy majd mindig kihúzzák, ha feltöltődött, ez bizony elfelejtődik és hosszú órákig áram alatt van a készülék. Ha szakaszosra időzítjük a ki-be kapcsolgatást, optimális tartományban marad a töltés, de sosem fog lemerülni az akku. Más akkumulátoros, folyamatosan használtban lévő eszköz akkumulátorának élettartamát is védhetjük így, legyen az szerszámgép, porszívó vagy bármi más.

– A szellőztető ventilátorok, amik nem páratartalom-érzékelősek, folyamatos üzemben működnek, és ha elutazunk otthonról, akkor is vagy működnek, vagy ha kikapcsoltuk, akkor nem kapcsol be egyszer sem. Hatékonyabb lesz a működése, ha időzítjük okoskonnektorral, és szakaszosra állítjuk az áramellátást. És persze bármikor ki- vagy bekapcsolhatjuk a telefonról manuálisan is.

– Még rádióműsor is készült egyszer az emberek olyan mániáiról, amikor eljőve otthonról, fél napokat képesek azon tűnődni, hogy a vasalót, a kávéfőzőt, az elektromos radiátort stb. vajon kikapcsolták-e, mielőtt elindultak. Ezen készülékek kikapcsolása olyan rutinná válik a mindennapjainkban, hogy egyszerűen nem emlékszünk a mozdulatra, amikor kikapcsoltuk, és persze, hogy szorongunk, mert nagy baj lehet belőle, féltjük otthonunkat. Erre is megoldás az okoskonnektor, mert távolról ellenőrizhetjük, és ha szükséges áramtalaníthatjuk a készüléket, amit azon keresztül dugtunk az áramba.


– Sok olyan, akár modern készülék is van, amit ha bekapcsolt állapotban csak kihúzunk a konnektorból, majd újra visszadugjuk, mindenféle újabb beállítás nélkül működik. Van ilyen rádió és tv is, ami nem felejti el az adót áramtalanításkor, így ha okoskonnektorral vesszük el tőle az áramot, amikor visszakapcsoljuk az okoskonnektort, ott folytatja ahol kikapcsolt. Így időzíthetünk ilyen tv-t, rádiót, beállíthatjuk azokat akár reggeli ébresztőnek is.

A gondolatébresztő példákon túl rengeteg helyen lehet hasznos az okoskonnektor használata, keressük meg otthonunkban a számunkra legideálisabb funkcióját. Nem csak okoskonnektor, hanem okos-relédoboz (kacsolódoboz) is kapható, az olyan készülékek számára, amelyek nem dugaljról, hanem fixen bekötve működnek, ilyen lehet pl. a motoros redőny, a nagyteljesítményű sütő stb.

Az okos-relédobozok között találhatunk olyat is, amihez páratartalom-érzékelőt vagy hőmérsékletérzékelőt (akár vízhatlant az akváriumba) is csatlakoztathatunk. Az okos-relédobozok is wifin keresztül kapcsolhatók és programozhatók.

Időzítő programozása

A programok angol nyelvűek, és a bonyolultabb beállítások sokszor ún. ÉS, illetve VAGY kapcsolatokkal állíthatók csak be. Ez azt jelenti, hogy bizonyos beállítás csak akkor érhető el, ha más is be van már állítva (ÉS), illetve ha egyik vagy másik adat kisebb vagy nagyobb a másiknál, esetleg aktív stb. (VAGY). Nem midig egyszerű, logikusan kell alaposan végiggondolni, hogy mit is szeretnénk elérni. Ha nem vagyunk elég jók angolból, szótárazzuk ki azt a néhány szót, ami a beállításokhoz szükséges, majd írjuk mellé a működését is.

Ne élesben próbáljuk, hanem pl. egy kislámpával kísérletezzünk. Programozzunk be egy beállítást, időzítsük néhány perc múltára, és nézzük meg, mikor kapcsol ki, illetve be a lámpa. Amikor biztosak vagyunk a jó értékek beállításában, csak akkor csatlakoztassunk hozzá készüléket.

Az időzítő programok több okoskonnektort vagy okos-relédobozt is kiszolgálnak, be tudunk írni elnevezéseket (pl. kávéfőző, redőny stb.), készülékenként többféle időzítő programot is készíthetünk előre, és a szükségeset aktiváljuk.


Ne felejtsük el, telefonunkkal elérjük manuálisan is az okoskonnektort vagy az okos-relédobozt, felülírhatjuk az időzítést, ha szükséges.

Majdnem minden okoskonnektoron és okos-relédobozon van egy kapcsológomb, így ha valamiért a telefon vagy a wifi nem működik, ki-be tudjuk kapcsolni kézzel is a készüléket ezzel a gombbal.


Fontos! Természetesen csak akkor működik a távoli elérés, és az időzítés, ha van folyamatosan wifi kapcsolat, és internet! Ezért a biztonság megteremtéséről NE csak az okoskonnektorral gondoskodjunk, ez kényelmi lehetőség, amivel a biztonságot növelni tudjuk, de nem helyettesíteni!

Okosfűtés

Otthonokosítás utólag

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosotthon és épületautomatika

MESTER+Az okosotthon szó a legtöbbek számára a kényelmet, a biztonságot és az energia-megtakarítást jelenti. Alapvetően ez igaz, de ennél azért sokkal többet tud egy okosház, azonban a legtöbben...


Motorizált árnyékolók

Okosotthonos, távvezérelhető eszközeink kapcsán már sokszor érintettük a motoros árnyékolókat. Ennek az eszköznek a motorizálása és a távvezérelhetősége talán azért is kiemelten fontos, mert egy...