Otthonokosítás utólag

2018-04-11 10:39:06 | Módosítva: 2018-04-11 11:30:01

A rádiófrekvenciás és infrás távvezérlők lassan elárasztják otthonunkat. Infrással kapcsoljuk a TV-t, a rádiót, a hifi készüléket, esetleg a klímát, és egyes lámpákat is, de ez utóbbiakat már inkább rádiófrekvencián működő távvezérlővel. Van előnye, mert a távirányítónak nem kell látnia a készüléket. Kaphatók RF távkapcsolóval kapcsolható konnektorok, ezekből szettek is, ahol egy távirányítóval több konnektor is vezérelhető. Már csak egy a baj, hogy egy bőröndnyi távirányítót rakosgatunk és keresgélünk a lakásban.


Univerzálisabb megoldások

Léteznek viszont olyan univerzális távirányítók, amik képesek megtanulni a lakás összes készülékének távvezérlését. Példaként a BroadLink eszközét mutatjuk be – mert ez viszonylag olcsón megvásárolható -, de több hasonló tudású készülék is kapható a hazai boltokban és külföldi web shopokban.

A BroadLink távirányítója egyetlen, tenyérnyi kis doboz, melyet, mondjuk a nappali szoba egy optimális helyére kell elhelyeznünk. Olyan helyre, ahonnan „rálát” az infrás készülékekre, és tudunk neki hálózatot is adni. A tényleges vezérlés pedig telefonunkról, táblagépünkről történik, amihez csak az Android-os vagy iPhone-os e-Control nevű ingyenes programot kell letöltenünk.

Miután a távirányítót áramra kapcsoljuk, azonnal megkeresi a lakás wifijét, és ha a mobiltól megkapja a szükséges pin kódot, már rá is csatlakozik. Ezzel már több gondunk nem lesz. Az e-Control program felkínálja a szokványos háztartási készülékeket – rádió, TV stb. – de ugyanígy a redőny, a klíma vagy a napellenző távirányítóját is, illetve megkereshetjük, és feltaníthatjuk vele az összes rádiófrekvenciás kapcsolót is. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az adott távirányító gombjait egyesével megtanulja a BroadLink; mondjuk a TV esetén a be/ki kapcsoló gombon kívül a hangerőt a csatornaváltót, illetve minden gombot, ami az eredeti távirányítón van. Innentől kezdve a telefon kezelőfelületeiről minden készülékünk elérhető és vezérelhető, kapcsolható, szabályozható. Az infrás távirányítós készülékek közül természetesen csak az, amelyiket „látja” a BroadLink, a rádiófrekvenciásokat pedig az egész lakásban vagy házban.

A központi távirányító és a telefon internet kapcsolatban van egymással; lakáson belül wifin, de ha elmegyünk otthonról, és telefonunk 3G, 4G hálózatra áll át, a kapcsolat továbbra is megmarad. Akár egy másik országból is bekapcsolhatjuk a TV-t (mondjuk ennek semmi értelme nincs), de pl. elindítani a fűtést, a hűtést, felhúzni a napellenzőt vagy leengedni a redőnyt, annak már lehet gyakorlati haszna.


A különböző RF kapcsolók csoportosíthatók, egyetlen gombnyomással egész világításrendszerek be és ki kapcsolhatók. Az előre programozásukra is van lehetőség, így megvalósítható egy fajta jelenlét szimulátor. Különböző időpontokban különböző világítások kapcsolnak ki-be, de ehhez akár még a televízió, vagy egy TV szimulátor is hozzákapcsolható.

Egy ilyen rendszer leggyengébb pontja a visszajelzés hiánya. Egy fűtésvezérlő okostermosztát, vagy egy wifis klíma elég jó visszajelzést ad telefonunkra; például arról, hogy a készülék valóban bekapcsolódott, és mennyi a hőmérséklet a lakásban. A BroadLink okosvezérlés sajnos ilyenre nem képes. Bekapcsolhatjuk a világítást távolról, de nem tudjuk ellenőrizni, hogy ez valóban megtörtént-e. Ugyanígy a motoros redőnyről, vagy a normál klíma bekapcsolódásáról sem kapunk visszajelzést. Az információ egy irányú.

Egy kompromisszumos lehetőség azért van, ha az okosrendszerünkben egy IP kamera is van. RF kapcsolóval, táv irányítva ezt is tudjuk kapcsolni, és a megfelelő applikációval forgatni is tudjuk a kamerát. Ha azt jól helyezzük el, elég sokat láthatunk a lakásból. A kamera élőképén pedig kapunk visszajelzéseket, a világításról, árnyékolókról, hangokról, és talán még a klímaberendezés ellenőrző lámpáját is megfigyelhetjük, hogy a távkapcsolás valóban megtörtént-e.


Kapunyitás okoseszközzel


Az elektromos garázs- és kapuvezérlés nem új találmány, a távirányítós megoldás mellett elterjedt az sms küldésével vagy a telefonhívással nyitható alternatíva is. A technológia ezt a szintet már lényegesen lekörözte. Népszerűek a bluetooth-os kapunyitók, amivel nem kell többet azon aggódnunk, hova tettük a távirányítót. Egy másik irány a wifi adta lehetőségeket használja ki. Az egyszerűen telepíthető megoldást az otthoni internetes rendszerre kell csatlakoztatnunk, majd ráprogramoznunk a kapunyitók távvezérlésére. Reggel nem kell külön kiszállni az autóból csak azért, hogy kinyissuk, vagy éppen becsukjuk a garázskaput. A kényelmen túl időt takarítunk meg, ezen kívül a rendszer biztonságot nyújt, mert a csatlakoztatott okoseszközeinken le tudjuk ellenőrizni, mindent bezártunk-e. Amennyiben nem, távolról, egy gombnyomással orvosolhatjuk a problémát.


A kulcs a telefonAz okostelefon segítségével hamarosan elfelejthetjük a hagyományos értelemben vett lakáskulcsokat is, vagyis nem kell többet a táskánk mélyén kutatni az ajtó előtt állva. A telefonunkban tárolható elektronikus kulccsal (eKey) az ajtó kinyitásához a mobilunkat sem kell elővennünk. Elég kézzel megérintenünk a világító zárat, ami bluetooth-kapcsolattal ismeri fel a nálunk lévő készüléket. A rendszer akkor enged be, ha megfelelőnek találja az eKey-t. Az egyedileg generált elektronikus kulcsot továbboszthatjuk a szoftverrel, vagyis virtuálisan másolhatjuk.


Okoszár


Hazánkban, de talán még Európában sem terjedtek el az okoszárak, mármint olyanok biztosan nem, amik telefonnal irányíthatóak. Azonban egyre több ilyennel is találkozhatunk. Ilyen például a Danalock Nem is egy zárról beszélünk, hanem egy motorról, ami képes az egyes zárakat nyitni, illetve zárni. Viszonylag halk motorral és fejlett Bluetooth, valamint Z-wave technológiával rendelkezik. A Danalock önmagában nem képes semmire, kell hozzá egy speciális zárbetét is, amit megvásárolhatunk, azonban ez egy teljesen átlagos zár, tehát a megbízhatósága is azzal egyenlő. Amennyiben több ponton záródó ajtónk van különleges zárral, akkor azt át kell alakítanunk hozzá. Ezt viszont bármelyik zár szakértő meg tudja oldani. Mindenféle technikai tudás és szakember nélkül a hozzá vásárolt zárbetéttel telepíthetjük az eszközt. Ez tényleg egyáltalán nem igényel szakértelmet, mintha csak egy zárbetétet cserélnénk. Kényelmesen telepíthető anélkül, hogy szétszednénk az egész ajtót, és nem kell semmilyen speciális eszköz hozzá. A Danalock V3 a világ egyik legerősebb és legbiztonságosabb titkosítását használja a kommunikációhoz, tehát képtelenség lehallgatni a zár és a készülék között létrejövő kapcsolatot. Mindenféle központi egység nélkül a Bluetooth segítségével nyithatjuk, illetve zárhatjuk az ajtót. Ez egyébként a mai Bluetooth technológiának köszönhetően elég gyors, mire az ajtóhoz érünk, már nyitva is van a zár. Képes több telefonnal is kommunikálni, tehát ideiglenesen, vagy akár véglegesen is adhatunk jogot ismerőseinknek, családtagjainknak, hogy kinyissák az ajtót. A Z-Wave-t már inkább az okosotthonok, illetve ház automatizálás terén szokták használni az egyes kiegészítők. Beprogramozható, hogy ha elmegyünk otthonról, akkor kapcsolja le a világítást, a Hi-Fi-t és zárja be az ajtót. Amennyiben már bezártuk, akkor is megkísérli, tehát ez egy plusz biztonság. A zár értesítést is küldhet, ha valaki kinyitja, illetve távolról is láthatjuk az állapotát, hogy éppen nyitva vagy zárva van. A Z-Wave inkább az automatizálásnál fontos, de sokak számára bőven elég lehet az okoszár mindennapi használatához a Bluetooth kapcsolat. Természetesen bármikor bezárhatjuk, vagy kinyithatjuk az ajtót kulccsal is. forrás: SzifonOkoskonnektor

Okosfűtés


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

VALENA Life/Allure Netatmo

Fedezze fel a Legrand és a Netatmo által közösen kifejlesztett intelligens kapcsolókat, redőnyvezérlőket és csatlakozó aljzatokat, melyeket okostelefonjáról is vezérelhet.


Mobiltárca

A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelentheti az NFC (Near Field Communications) technológia megjelenése és elterjedése. Ennek révén érintés nélkül, csupán pár centiméteres...