Okosfűtésvezérlés

2018-04-11 11:16:31 | Módosítva: 2018-04-25 07:46:59

A hazai háztartások 70-80 százalékában a gázkazánt egyszerű szoba termosztát vezérli. Ezek a készülékek a kívánt hőmérsékletérték alatt bekapcsolják a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a beállított érték fölött lekapcsolják azt. Fenti működés magával vonja a helyiség jelentős hőmérséklet ingadozását, ami a komfortérzet mellett az energiafogyasztásra is kedvezőtlen hatással van. A korszerű fűtésvezérlések úgy tudják a fűtést irányítani, hogy a komfortérzet minden szempontból javul, és az elfogyasztott energia mindemellett is csökken.


Már az elektronikus szoba termosztátokkal is 4-5%-os energia-megtakarítást érhetünk el, miközben a hőmérséklet jóval egyenletesebb lesz, mint egy régi típusú termosztátnál. Egy komplex épületautomatikai rendszer további előrelépést jelent komfortszintben és energia-megtakarításban egyaránt. Egy épületautomatikai rendszer segítségével képesek vagyunk pontosan meghatározni, hogy mikor, hol és pontosan mennyi ideig menjen a fűtés. Ez a három dolog az, ami által sokkal komolyabb energia-megtakarítást tudunk elérni, mint bármilyen más módszerrel.

Egy okosotthonban elsődleges feladat, hogy fűtési zónákat alakítsunk ki. A fűtési zónák csoportosítják a fűtési köröket, és ez által az egy légteret lefedő fűtési köröket összevontan vezérlik. A fűtési zónák által nem szükséges a ház minden helységét egyszerre fűtenünk, hanem meg tudjuk adni a rendszer számára, hogy csak azokban a helységekben emelje a hőmérsékletet, ahol az abban a pillanatban szükséges, és csak annyi ideig, ameddig az el nem éri a kívánt hőfokot. A rendszer a helyiséghőmérséklet-érzékelők által folyamatosan figyeli a hőmérséklet-változást, és akár tizedfok eltéréseket is képes észlelni, így mi dönthetjük el, hogy milyen hőmérséklet-ingadozást engedélyezünk az adott helységben.

Okosvezérlés mindenhol

Egy lakás szükséges és komfortos hőmérsékletét nem csak a fűtőberendezés határozza meg, hanem mindazok a tényezők, amik a hőmérsékletet és a hőérzetet befolyásolják. Ilyen a napsütés és az árnyékolók helyzete, ilyen a nyitott ablak, vagy a működő levegőztető rendszer is. Egy intelligens fűtésvezérlés egyben kezeli ezeket a tényezőket, és ott avatkozik be, ahol szükséges; pl. felhúzza a redőnyt vagy kinyitja a zsaluziát, mert érzékeli a külső napsütést, és az adott fűtési zónában csökkenti a fűtést. Ha nyitva felejtünk egy ablakot a szellőztetés után, akkor figyelmeztet, hogy ne menjen egyszerre a fűtés és a szellőztetés. Arra is képes, hogy addig nem indítja el a fűtést az adott helységben, amíg nem érzékeli a zárt állapotot.


Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, akkor lehetőségünk van fűtési programokat kialakítani, ami által előre meg tudjuk adni intelligens otthonunk számára, hogy mikor kell, és mikor nem kell fűteni a házban. Ha mondjuk síelni voltunk, és szeretnénk kellemes meleget, mire hazaérkezünk, internet segítségével okostelefonunkon keresztül akár távolról is el tudjuk indítani a fűtést, így mire hazaérkezünk kellemes hőmérséklet fogad minket. Ha a riasztó rendszer vezérlése is részét képezi intelligens ház rendszerünknek, távozáskor a riasztó élesítésével együtt be tudjuk programozni a rendszer számára, hogy amíg nem vagyunk otthon, addig csak egy komfort hőmérsékletet tartson a lakásban.

Öntanuló rendszer

A komolyabb épületautomatika rendszerek öntanuló fűtésmechanizmussal is rendelkeznek, ami által képesek teljesen automatikus módon folyamatosan figyelni az adott helység hőtehetetlenségét, így önmaguktól számolják ki, hogy mi az a legkisebb energia-befektetés, amivel fenntartható a kért hőmérséklet. Az automatikus rendszerek által természetesen felügyelni tudjuk a használati meleg víz előállítását és keringetését is. Ha nem tartózkodunk otthon, miért keringetné a rendszer a teljes házban a meleg vizet, ami komoly energia-veszteséget jelent. Állítsuk be úgy, hogy ha a riasztó rendszerünk inaktív (otthon tartózkodunk) vagy ha valamelyik mozgásérzékelő mozgást érzékel, csak akkor történjen meg a használati meleg víz cirkulációja a rendszerben.


Egy intelligens otthonban lehetőségünk van a fűtési rendszerhez mozgásérzékelőket csatlakoztatnunk. Ez kifejezetten hasznos lehetőség a nem mindennap használt helységek vagy nyaralók esetében. Tegyük fel, hogy felfűtjük a teljes épületet, de nem használjuk annak egyes helységeit csak bizonyos időközönként. Mozgás hiányában intelligens fűtési rendszerünk visszaveszi a fűtés intenzitását, és csak akkor engedélyezi a fűtést, ha jelenlétet érzékel.

Akár utólag is

Az intelligens otthon fűtési rendszerét lehetőségünk van összekapcsolni időjárás érzékelő állomással is. Ennek köszönhetően épületünk figyelemmel kíséri a kültéri hőmérséklet-változásokat, és ki tudja számolni, hogy az adott környezeti értékek mellett mennyire növelje a fűtési értékeket, vagy szükség esetén kapcsolja ki teljesen a fűtést. Az intelligens fűtés nem csak új építések esetén valósítható meg, de már meglévő fűtési rendszerekhez is könnyedén csatlakoztatható. Szinte bármely fűtési rendszerhez hozzá lehet kapcsolni az okosház rendszereket, legyen szó hőszivattyúról, gázkazánról, osztó-gyűjtős vagy akár radiátoros fűtési rendszerről.


Sőt kiépítésük történhet vezetékes módon és rádiófrekvenciás eszközökkel is. Az intelligens otthon vezérlés minden elemét (helységek, grafikonok, hőmérsékleti értékek stb.) egy központi kezelőfelületen keresztül lehet elérni bármilyen okoseszközünkről. Egy intelligens fűtés-vezérlés által fűtési típustól függően akár 40-50%-os fűtési energia megtakarítással is lehet számolni a hagyományos fűtési rendszerekhez képest.

Otthonokosítás uólag

Okoskonnektor


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

6 ok +1 ötlet, amiért érdemes robotporszívót vásárolni karácsonyra

Javában tart már a karácsonyi vásárlási láz. Kedvezményre jogosító kód a cikk végén! Valószínűleg sokunkat elért, és teljes káosz van a gondolatainkban. Próbáljuk rendszerezni, kinek, milyen...


Navigálás mobilon

A "zsúfoljunk minél többet a telefonunkba" koncepció jegyében az okostelefonok többségébe már beépítették a GPS navigáció képességét. Az első készülékeknél - 2-3 évvel ezelőtt - ez még csak a...