Hangátjárók a panelban

2018-04-03 13:59:11 | Módosítva: 2018-04-03 14:19:38

Panelházban lakók bizonyára találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy valamelyik helyiségben tisztán hallatszik a szomszéd televíziója, rádiója vagy éppen a normális hangú beszélgetés. és persze azt a jelenséget sem kell bemutatni, hogy ha a falszomszéd vagy a felettünk lévő megnyitja a vizet, lehúzza a WC-t, akkor nálunk is surrog a fal, surrognak a csövek. Sokan ezt elfogadják, és már „nem is hallják”, másokat bosszant, és szinte belehergelik magukat, hogy „miért kell éjfélkor fürdeni…?”. Van, amit el kell fogadnunk, de olyan is van, ami ellen lehet tenni.


Mini hangszóró a falban

A legelső jelenség oka legtöbbször egy panel-technológiai hiba, vagy inkább tökéletlenség. Amikor a panel blokkban elhelyezik a villanyhálózat csatornáit és a kapcsolók, konnektorok süllyesztékét, akkor ez utóbbiakat sok helyen teljesen átmenőre készítik. Gyakorlatilag egy-7-8 cm-es lyukat tesznek a falba két lakás közé. Ha kivennénk a konnektort, akkor átlátnánk a szomszédba, legfeljebb azért nem, mert szembe is van egy konnektor. Az átlátást ugyan ezek megakadályozzák, de a hangokkal szemben úgy működnek, mint kicsi mikrofon és hangszóró pár.

Ha ezt az áthallási jelenséget rendszeresen tapasztaljuk, akkor keressük meg azt a kapcsolót vagy konnektort, amely mögött az átmenő falfurat van. Nem is kell levenni a szerelvényeket ehhez, elegendő, hogy amikor a szomszéd tévézik, akkor rátesszük a fülünket a konnektorokra egyesével. Egyből megtaláljuk azt, amelyiken átjön a hang. A gyanús aljzatot szereljük le (a biztosíték lekapcsolása után), kikötni nem is szükséges, és ha megtaláljuk mögötte a tátongó üreget, akkor azt minél nagyobb mélységben tömjük ki szivaccsal, vagy nyomjunk bele PUR habot.

Hangterjedés a csöveken keresztül

Az épületgépészek és építésztervezők még soha annyi erőfeszítést nem tettek a zaj csillapítására, mint napjainkban. Speciális falszerkezetek, ajtók, ablakok hivatottak megakadályozni a zaj bejutását a lakásokba. De a zajvédelemnek nem csak pozitív oldala van: nyugodt környezetben az is hallhatóvá válik, ami korábban nem volt érzékelhető, például a víz áramlásának zaja hirtelen zavaró tényezővé vált.

A csöveken keresztül nem annyira emberi hangok, hanem inkább zajok érkeznek. Korábban az ún. léghangra irányult a nagyobb figyelem. Ennek megszüntetésére nagyon nehéz és vastag csöveket alkalmaztak. A korszerűbb épületszigetelés azonban nyilvánvalóvá tette, hogy figyelembe kell venni egy további zajösszetevőt is, a testhangot.


Testhangnál a hangterjedés először egy szilárd tárgyon keresztül történik. A tárgyban rezgések keletkeznek, amelyek léghangként terjednek tovább. A szennyvízelvezető rendszerekben pl. mind a léghang, mind a testhang zajforrást jelent. A lefolyócső fala a benne lévő áramlás (testhang) és az áramlási zajok (léghang) miatt rezgésbe jön. A csőmegfogás ezeket a rezgéseket továbbítja a szerelőfalba, amin keresztül a zaj továbbterjed. Szennyvízelvezető rendszereknél tehát a zaj mindkét komponensét figyelembe kell venni. A nehéz öntvényből készült csövekben a testhang erősebben terjed. Ezeknél a teljes terhelés a lefolyócsövek rögzítését terheli, amely potenciális átviteli helyet jelent a testhangok számára.

Hanghíd-mentes csőkötések

A csővezetékek hanghíd-mentes szerelése a gépészet alfája és omegája. A csőbilincsek és a csővezetékek fémes csatlakozásának elkerülésére a csavarozható csőbilincseket hangszigeteléssel kell ellátni. A csővezeték rendszer egészének tervezésekor figyelembe veszik mind a lég-, mind a testhangokat. Funkcionális rétegek használata csökkenti a léghangokat, a rendkívül jó hangcsillapítású, külön támasztó- és rögzítőbilincsből álló csőrögzítés minimalizálja a testhangok terjedését. A szigetelőbetét több párhuzamos, egymással összekötött gumizsinórból áll, amelyek a cső és a csőbilincs között távtartóként szolgálnak. A zsinórok száma a csőbilincs szélességéhez igazodik. Amikor víz folyik keresztül a vezetéken, abban rezgés keletkezik, és ez a rezgés a csőbilincsen keresztül átadódik a falba. Egy korszerű betéttel szigetelt csőbilincs esetében a folyadékhangként érzékelt testhang nagy részét a szigetelő betét „elnyeli”, mivel annak hangvezető képessége alacsonyabb, mint a csővezeték anyagáé. A hang „lefékeződik”, a szigetelő betétet elhagyva további energiát veszít, ezáltal pedig csökken a hangerő is. A csőrögzítésre átvitt hang így már csak elenyésző.

A léghangok csökkentésében nagy szerepet játszik a cső anyagának tömege is. A piacon hangszigetelt lefolyócsőként forgalomba kerülő csövek különbözőek. Vannak egy-, két- és háromrétegű csövek, melyek zajcsillapításban résztvevő, ásvány erősítésű rétegének sűrűsége 1-1,9 g/cm3 között változik. Egyes gyártók csövének a sűrűsége ennél alacsonyabb. Egy átlagos, nem hangszigetelt PP cső sűrűsége 0,95 g/cm3. Ez a kü­lönbség természetesen csillapítóhatásban is jelentkezik. A csövek speciális alapanyaga, a zajelnyelő töltőanyagok és a megnövelt súly biztosítják a léghang csökkentését.

Fontos az is, hogy ne csak a cső, az idomok is tartalmazzanak töltőanyagot, és a hangcsillapított lefolyócső rendszerek idomai speciális kialakítást kapjanak. Például az ívek falvastagságának megnövelése az irányváltás helyén a zajcsökkentés további növeléséhez vezet. De a rendszer kialakításával is tehetünk a zajvédelem érdekében. Az ejtő-vezetékek alján kialakuló zajhatás nem csak a speciális idomokkal csökkenthető, hanem megfelelő tervezéssel is jó eredmény érhető el. Például érdemes lehet könyök helyett két 45°-os idomot alkalmazni, és az idomok közé egy 25 cm-es egyenes, nyugalmi szakaszt beiktatni.

Hatékony zajcsillapítás csak a léghangok és a testhangok együttes csillapításával érhető el. A cső zajvezető-képessége nemcsak a súlyától, hanem alapanyagának belső elnyelő-képességétől is függ. Azaz a vastagabb csövek nem feltétlenül biztosítanak magasabb zajvédelmet. Problémát jelenthet az is, ha a szigetelő gumibetétek a túl nagy súly következtében összenyomódnak, és így csökken a hangszigetelő hatás. Optimális zajvédelmet csak egy súly szempontból kiegyensúlyozott és optimális rögzítés-technikával szerelt rendszer nyújthat.


A konnektoron keresztül össze van nyitva két lakás


A háromrétegű cső elnyeli a zajokatA rugalmas csőbilincs megakadályozza a testhang terjedését


A speciális rögzítőbilincsek hatékonyan csökkentik a testhangot


Rugalmas csőbilincsek a strangban


Szabadalmaztatott hangcsillapító kötéstechnika

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mindent egyszerre

Írásunkban egy még a tavalyi évben indult, de csak idén elkészült projektet mutatunk be. Egy kisméretű videóstúdió kialakításához kérték a Knauf Insulation csapatának segítségét. A meglehetősen...


Egészséges szigetelés? URSA Lignin

Minden szakmának megvan a maga szaknyelve. Évtizedek óta bombáznak bennünket a reklámok olyan kifejezésekkel, mint liposzóma, bifidus essensis és társaik. Először tátott szájjal hallgattuk, és...