Okos tetőtéri ablakok

2021-08-06 20:07:00 | Módosítva: 2021-08-06 20:09:12

A tetőtérben lévő nyílászárók elérhetetlen magasságba kerülhetnek, így nemcsak mozgatásukhoz, de a beltéri hőmérséklet és páratartalom szabályozása miatt is szükség lehet távvezérelhető, okos megoldásokra. Egyre több digitalizált, úgynevezett „okos megoldásra” van igény. Ezek döntően emelik a komfortérzetet, de biztonságot vagy épp védelmet is nyújtanak.


Falra is szerelhető  kapcsolóval egyszerűen és gyorsan vezérelhetjük akár az összes ablakot a ház bármely pontjáról, az ablakok nyitása-zárása, a szellőztetés csak egy gombnyomás. Az elektromos és akár napelemes tetőtéri ablakokat intelligens esőérzékelővel lehet ellátni, így amikor esni kezd, az ablakok automatikusan becsukódnak.

A tetőablakokhoz kapcsolódó okos megoldásoknál a hasznos funkciók között a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők, valamint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás játssza a fő szerepet. Mindezek a kényelmi funkciók mellett jelentősen hozzájárulnak az épület üzemeltetési költségeinek és energiafelhasználásának optimalizálásához is.


A kényelmi szempontok mellett az okos megoldások sokszor az egyetlen megoldást jelentik egy magasan lévő nyílászáró esetén. Az épület használója akár előre programozottan, a megfelelő eszközhöz csatlakoztatva tudja az ablakokat együtt vagy külön nyitni-csukni, amelyhez az árnyékolók mozgatása is beállítható. A szél- vagy csapadékérzékelőkkel, páraszabályozókkal felszerelt ablakok biztosítják a védelmet az időjárás szélsőségeitől: azaz az ablakok csukódnak a nem várt zivatar esetén, vagy nyílnak, ha a beltér levegője azt igényli. A túlzott felmelegedést elkerülendő az árnyékolók mozgatása is automatizáltan történhet.

Mindez nemcsak előre programozottan lehetséges

Hanem akár a számítógépen keresztül is beállítható, az okostelefonok alkalmazásait használva pedig valós időben kaphatunk információt az épület biztonsági és energetikai (hőmérséklet, páratartalom stb.) állapotáról. A rendszer intelligens érzékelői ugyanis folyamatosan ellenőrzik a hőmérséklet, a páratartalom és a CO2 értékét, és ennek megfelelően nyitják ki vagy zárják be a tetőtéri ablakokat. Az automatizálást az egyszerűbb fali kapcsolós vagy távirányítós megoldások mellett akár a szolármodullal, esetleg saját akkumulátorral ellátott vezérléssel is megvalósíthatjuk. Az utóbbi esetében még elektromos bekötésre sincs szükség. A „plug and play” rendszerbe pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók. Okosmegoldás esetén jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyire biztonságos, mennyire védhető a rendszer a nem kívánt visszaélésektől. Az információk végponttól végpontig történő erős titkosítása révén nem merülhet fel a visszaélés lehetősége.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapunyitás mobiltelefonnal

A „Came Automation” mobiltelefonos alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Gateway (átjáró) kapuautomatizálási modulhoz csatlakozó Came automatikákat okostelefonról vagy tabletről kezeljük. Az...


Valena Life/Allure Netatmo

A Legrand egyszerre időtálló és megújuló koncepcióval készült a lakást felújítók, építkezők számára: egy mechanizmusból két különböző stílussal rendelkező kapcsoló alakítható ki. A szögletesebb...