Homlokzati hőszigetelő rendszerek

2018-03-21 09:49:20 | Módosítva: 2018-04-03 14:08:48

A fűtési idényben állandóan visszatérő téma az energiahatékonyság, energiatakarékosság. A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének. A homlokzatok megfelelő szigetelésével csökkenthető a fűtésszámla, növelhető a megtakarított energia mennyisége. Ám a megfelelő homlokzati szigetelésnek nem csak energia-hatékonynak, de tűzbiztosnak is kell lennie.


Korábban is sok szó esett már a különféle hőszigetelő anyagokról és azok tulajdonságairól, így most egy talán kevésbé előtérben lévő szempontra hívnánk fel a figyelmet: a gyakorlati alkalmazhatóságra, azaz a beépíthetőségre. A szigetelőanyag megválasztásakor fontos, hogy a termék olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, melyek lehetővé teszik beépítésüket olyan helyekre is, ahol megkövetelt a szerkezet tartóssága, fokozott a tűzbiztonsága, vagy magasabbak az akusztikai követelmények, elvárások. Ha egy épület homlokzatát nézzük, a kőzetgyapot kiváló hő- és hangszigetelő valamint tűzálló tulajdonságainak köszönhetően egyaránt alkalmazható magán és ipari építkezéseken is, és kiváló megoldást nyújt vakolható homlokzati rendszerek, szerelt homlokzatburkolati rendszerek és kéthéjú falszerkezetek hőszigetelésekor is.

Tűzbiztonság

A homlokzati hőszigetelés tervezésekor az egyik legfontosabb tényező, amire oda kell figyelnünk, hogy olyan anyagot és olyan szigetelési rendszert használjunk, ami az esetleges tűzesetek kialakulásakor gátolja a tűz gyors terjedését. A kőzetgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszerek összes komponense tűzálló, tehát megakadályozzák a homlokzati tűzterjedést, de ha a szigetelőrendszer a szabványoknak megfelelően van kivitelezve, akkor a szigetelés más szigetelőanyagoknál is tűzbiztosnak tekinthető.

Emlékezzünk csak vissza a tavaly nyáron történt tragikus londoni tűzesetre, ahol a legnagyobb problémát a nem megfelelően megválasztott szigetelés és burkolati rendszer jelentette. A felújítás során tűzveszélyes alumínium-polietilén kompozit panelekkel oldották meg a burkolatot, ami mögött éghető hőszigetelést alkalmaztak. (Magyarországon az a szigetelőanyag egyébként nem használatos.) Az olcsóbb, éghető szigetelésnek és homlokzatburkolati rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan terjedt a tűz a homlokzaton keresztül - több mint 80 ember halálát okozva.

A legtöbb problémát tehát a nem megfelelően megválasztott, éghető burkolatok és szigetelések jelenthetik, különös tekintettel átszellőztetett szerkezetekben történő alkalmazás esetén – csak úgy, mint a londoni lakótoronynál.

A vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásához ajánlott kőzetgyapot termékeknek nincs értelmezhető hőmozgásuk, még igen sötét homlokzatszínezés mellett sem kell ettől tartani. Az alapfelületeket illetően széleskörűen alkalmazhatók, hiszen betonon, pórusbetonon, szárazépítő lemezeken és égetett kerámia falazóelemeken egyaránt megfelelnek. A vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerekhez ajánlatos inhomogén, azaz kétrétegű terméket használni, amelynek a felső, tömörebb rétege magas terhelhetőséget biztosít, így ellenállóbbá teszi a külső mechanikai hatásokkal szemben a homlokzatot. Az alsó, vastagabb rétege pedig elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az esetleges felületi egyenlőtlenségekhez.

Szerelt homlokzatburkolat

Irodaházak, középületek esetében gyakran alkalmazott homlokzatépítési forma a szerelt homlokzatburkolati rendszer. Ezek jellemzően hátul szellőztetett, légréteges szerkezetek. A többféle anyagú burkolat mögött egy alul-felül nyitott légréteg található, amelyben a levegő a kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hátul szellőztetett légréteges homlokzatok kialakításánál a kürtőhatás következtében az átszellőztetett légrésben felfelé áramló levegő egy esetleges épülettűz esetén komoly szerepet játszhat. A légréteg mögött van a teherhordó szerkezetre szerelt hőszigetelés. Az átszellőztetett homlokzat szigeteléséhez tűzvédelmi okokból kizárólag nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályú szigetelőanyagok használhatók, mivel a légrés kéménykürtőként viselkedik, így könnyen éghető homlokzatszigetelő anyagok használatakor a tűz nagyon könnyen, pillanatok alatt terjed.

Magyarországon ezen kívül a homlokzatburkolati rendszereket is minősíteni kell, hogy megfelelnek-e a homlokzati tűzterjedés követelményeinek. Érdemes továbbá odafigyelni arra is, hogy olyan terméket válasszunk, amit a gyártók maguk is szellőztetett homlokzat szigeteléséhez ajánlanak, hiszen a kőzetgyapot nyílt szálszerkezetű és ebben a szerkezetben áramló levegővel találkozik. Célszerű olyan termékkel dolgozni, amely páraáteresztő, viszont a hőszigetelés nem érintkezik közvetlenül az áramló levegővel. Ilyen például az üvegfátyol kasírozású ásványgyapot lemez. Kéthéjú falszerkezetek hőszigetelésekor a falszerkezet lényege, hogy a belső teherhordó falra hőszigetelést építenek, elé pedig egy külső, nem teherhordó, de önhordó burkolati fal kerül. Az ilyen falrendszerek kialakításakor számtalan dologra kell figyelni.

Megkülönböztetünk légréteges valamint légréteg nélküli kéthéjú falakat. Hőszigetelésükre például a műgyantakötésű, teljes keresztmetszetében víztaszító, csupasz kőzetgyapot lemez ajánlható szerelt homlokzatburkolatos, hátul szellőztetett légréteges falszerkezetek hőszigeteléseként még akkor is, ha a burkolóelemek közötti hézagok nyitottak, de felhasználható szellőztetett légréteggel nem rendelkező falszerkezetekben is. Üvegfátyol-kasírozású termék választá­sa esetén a kőzetgyapot lemez nem is látszik a nyitott hézagokban. Olyan szerkezetekben történő felhasználása különösen ajánlott, ahol a hőszigetelés közvetlenül érintkezik külső, áramló levegővel, mivel az üvegfátyol-kasírozás megakadályozza az áramló hideg levegő behatolását a szálak közé.


A kivitelezés első fázisa


Átszellőztetett szigetelés


Kéthéjú falak építészeti és szerkezeti tervezése


Kéthéjú hideg fal


Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés


Szerelt átszellőztetett homlokzat

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A garázskapuk hőszigetelése

Akár új garázskaput építünk, akár a régit cseréljük, célszerű a hőszigetelt változatot beépíttetnünk, ugyanis az utólagos hőszigetelés drágább, illetve aplusz súly miatt a kapu kiegyensúlyozása...


Belső hőszigetelés

Magyarországon él egy előítélet a belső hőszigeteléssel szemben, ami elsősorban abból fakad, hogy korábban valóban nem lehetett erre alkalmas anyagokhoz hozzájutni. Ma már nagyon sokan élhetnének...