Épületlábazatok

2018-05-07 08:34:52 | Módosítva: 2018-05-07 08:37:11

Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A vízszigetelést többnyire a lábazat felett építik be a falazatba, amelynek az a feladata, hogy a talajból a kapillárisokon felfele szivárgó víz útját elzárja. A lábazat viszont a legtöbb esetben nincs védve vízszigeteléssel, mivel igen ritkán készül vízzáró betonból. Erre a hibára a salétromosodás figyelmezteti a tulajdonost.


Javítás, felújítás

Egyszerűbb esetben csak a lábazat vizesedik, de a felette levő fal száraz marad. A lábazatot másként kell kezelni, mint a felette lévő falakat, mert a föld felöl folyamatosan nedvességet kap. Az ebből fakadó hibákat természetesen ki kell javítani, mégpedig attól függően, hogy mi okozza az állaguk rohamos romlását. Felújításkor mindenkor figyelembe kell venni a lábazatok nagy só és víz terhelését.

A vizes, salétromos, omladozó burkolatú lábazatokat felújításuk előtt meg kell vizsgálni, és az előidéző okokat meg kell szüntetni. Figyelni kell rá, hogy a lábazat mellett futó járda nem lejt-e befelé, nincs-e összetöredezve, vagy a csapadékvíz nem folyik-e be a lábazat és a járda közötti réseken. A nem megfelelő járdát mielőbb ki kell javítani, a lábazat és a járda közötti réseket pedig bitumennel kell kitölteni. E mellett az esőcsatornát is át kell vizsgálni, hogy ennek hibái nem áztatják-e a lábazatot. Az esőcsatornákon lefolyó csapadékvizet legalább 2 m távolságba kell elvezetni, és külön e célra kialakított kavicsos vízelnyelőbe vagy esővízcsatornába kell vezetni.Javításkor az egyszerű vakolatcsere önmagában nem oldja meg a problémát, csak elodázza a hatékonyabb megoldást. Ha az épületek falai a lábazaton felül vizesednek, salétromosodnak mindenképen szükség van a felújítás előtti épületszigetelésre, falszárításra. Sőt, a szigetelés nélküli lábazat-felújítás később nagyobb károkat is okozhat. Például ha a nedvesedő lábazatot valamilyen erős cementes szigetelő vakolattal vonják be, vagy dísztéglával hagyományos csemperagasztóval leburkolják, akkor a lábazatban levő nedvesség a falazat felé fog terjedni, és a vizes lábazatról leválasztja az előkészítés nélkül felhordott terméskő vagy dísztégla burkolóanyagot is. Előbb tehát ki kell a lábazatot szárítani, majd következhet a lábazat újbóli helyre állítása. Ha az épület falai nem salétromosodnak és a lábazat feletti vízszigetelés még jól funkcionál, akkor a lábazatot különösebb utólagos szigetelés nélkül is fel lehet újítani.

Előkészítésként a nedvesedési határ felett legalább 50-100 cm magasan le kell verni a vakolatot. A felület megtisztítása után egy alapos mosás is ajánlott, majd a száradást követően a fugákat megfelelő szerszámmal 2 cm mélységben ki kell kaparni és habarccsal pótolni. Az esetleges falkitöréseket pedig vissza kell falazni. Ezután az egész falazatot még egyszer nem árt átkefélni és tiszta vízzel lemosni. Ezt követi a javító vakolat tapadását elősegítő gúzolás, ami egy speciális (DIN 18 550) összetételű tapadásjavító réteg kialakítása a javított falazaton. Ez mosott, vegyes szemcsenagyságú homokot és esetenként egyéb tapadásjavító anyagot tartalmaz. A gúzoló anyagot faléccel egyenletes rétegben kell a sérült falazatra felhordani, majd egyenesre húzni. Száradási ideje legalább 24 óra, ám a száradását meleg időben esetleg nedvesítéssel kell késleltetni. Laza szerkezetű, vegyes falazatoknál – még a gúzolás előtt – vakolattartó rabicháló felerősítésére is szükség lehet. A gúzolt réteg vastagsága nem számítható be a tényleges javítóvakolat 2,5-3 cm vastagságába. Ez akár két rétegben, kanállal feldobva is lehetséges, vagy nagyobb vakolatvastagság esetén nedveset a nedvesre elv alapján kell felhordani, majd elsimítani. Az újabb javítóvakolat réteget 1-2 nap elteltével, előnedvesítést követően lehet 0,5-1 cm vastagságban felhordani, parafa vagy sztirol simítóval elsimítani. A felújított végső felületek festését szilikon tartalmú homlokzatfestékkel érdemes átvonni.A lábazatok felújításánál fontos szempont, hogy a felülete szellőzni tudjon. Erre különböző megoldások vannak. Például a letisztítás után különleges lábazati szárítóvakolattal vonják be a kijavított lábazatot. A vakolatgyártók termékpalettáján ebből számos fajta közül lehet választani. Folyékony mészpótló adalékszeres vakolatok azonban e célra nem ajánlottak, mert ezek a felületek nagy só és vízterhelése miatt rövid idő alatt salétromosodnak.

A lábazatok dekorálhatók terméskővel, vagy dísztéglával is, a ragasztáshoz speciális szellőző, felújító ragasztóhabarcsot kell használni. Távtartóval műkő lapok is felszerelhetők, amik biztosítják a burkolólapok mögötti szellőzést. A burkolat esztétikus lesz, és a salétromosodás sem károsítja a felületét. A lényeg az, hogy a leromlott állagú lábazat hibái szakszerűen ki legyenek javítva. és a nedvesség ellen is kellően védve legyen.– A lábazat nedvesedésére eleinte a salétromosodás és a lábazat feletti vakolat nedvesedése figyelmeztet.

– A járdáknak kifelé kell lejteniük, hogy csapadékvíz ne a lábazathoz jusson.

– A lábazat felől a falak felé terjedő nedvesség az oldalfalak vakolatát is megtámadják.

– A járdák és a lábazat közötti réseket bitumennel kell lezárni.

– Az esőcsatornákból lefolyó víz melegágya a lábazat későbbi meghibásodásának, és elősegíti a vakolat leválását.

– Felújításkor az esőcsatorna kifolyását elvezető cső beépítésével legalább 2 m távolságra kell elvinni.

– A lábazat régi vakolatának leverését és a téglák közötti fugák kivésését követően előnedvesítés után speciális anyaggal, gúzolva kell bevonni a falfelületet.

– A gúzolt felületre kerül az új speciális javítóvakolat 2,5-3 cm vastagságban felcsapva.

– A vakolat réteg kiszáradását követően szilikonos homlokzatfestékkel kell a kijavított lábazatot bevonni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra a belső oldali szigetelésről

A szakértők által legkedvezőbbnek tartott külső oldali homlokzatszigetelésre sokszor nincs lehetőség, leggyakrabban ilyenkor jön szóba a belső falszigetelés. De a belső szigetelésnek más...


Ablakfelújítások

Manapság szinte minden arra ösztönzi az embereket, hogy modern technológiával készült korszerű ablakok legyenek otthonaikban. Ám az országban sokkal több régi építésű épület van, mint azt bárki is...