Élvezze a hűvös fogadtatást!

Velux árnyékolók

Szeretné, ha a nyári hőségben a tetőterébe áradó napsugarak 80%-át kirekeszthetné? A légkondicionáló berendezés ugyan lehűti a lakás levegőjét, de kevesebb energiát kell használnia, ha az ablaküvegen át be sem jut a meleg. Ehhez nem kell mást tennie, mint tetőtéri ablakait hővédő rolóval felszerelnie.

A VELUX kifejezetten a hő elleni védekezés céljából fejlesztette ki az ablak külső felületét takaró árnyékolót, amely hatékonysága mellett a pénztárcát sem terheli meg annyira, mint egy klímakészülék. Érdemes a lakásban található összes tetőtéri ablak "szériafelszerelésévé" tenni, vagy legalább a déli és nyugati fekvésű helyiségekre gondolni.
Nagyszerű hatásfok egyszerűen
A hővédő roló működési elve egyszerű fizikán alapul. Mivel a tetőtéri ablak külső felülete felett néhány centiméterre feszül ki, a napsugárzás nem jut el az üvegig, ami nem forrósodik át. A roló és az üveg síkja közötti légrésben keringő levegő pedig tovább gátolja az üveg felmelegedését. A szúnyoghálószerűen áttört anyag miatt a kitekintés lehetősége megmarad a tetőtérből, sötét sem lesz a szobában, inkább kellemes, szórt fény.
A VELUX kísérlettel is bizonyította e rolótípus hatékonyságát. A házba jutó napenergia mennyiségét, más néven az összenergia-átbocsátási tényezőt az ún. g-értékkel mérik a szakemberek. Minél alacsonyabb a g-érték, annál hűvösebb a lakás. Árnyékoló nélküli ablak esetében ez az érték 59-et mutat (szuper hőszigetelő üvegezéssel), világos színű belső rolóval 40-et, míg külső hővédő rolóval 12-t! Ez az eredmény a lakásban 5-6 C°-os hőmérsékletcsökkenést jelent, az árnyékoló nélküli ablakhoz képest.
Tartós és praktikus
A gyártó 3 év szavatosságot vállal a külső hővédő rolóra, amely azt bizonyítja, hogy nincs kétségük a tartósság felől. Az időjárás nem kezdi ki az anyagot, ezért tavasztól őszig bátran kihúzva hagyható. A szél nem tesz kárt benne, és a napfény sem fakítja. Télen a hó ráfagyása miatt azonban érdemes a rolótokba visszahúzni, ahol láthatatlanná válik, míg újra szükség lesz rá.
A külső hővédő roló többféleképpen is működtethető. Ha az ablak elérhető magasságban van, akkor kézzel is kihúzható az ablakszárny átfordításával, vagy magasabban lévő ablak esetében kötél segítségével mozgatható. Elektromos vagy napelemes működtetésben érdemes gondolkodni, ha valaki nagyfokú kényelemre vágyik, és távirányítóval szeretné működtetni az árnyékolóit.
Bármelyik típusú hővédő roló felszerelése után bizonyosan örülni fog a "hűvös fogadtatásnak".

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zárja ki a meleget otthonából!

Árnyékolói és nyílászárói optimalizált használatával és programozott beállításával nyáron is kellemes lesz a hőmérséklet otthonában, ráadásul megspórolhatja a légkondicionálásköltségeit is.


Sávroló, doppelroló, zebraroló

A sávroló minimalista stílusú, különlegesen letisztult árnyékoló, modern lakásokban különösen jól mutat. Egyszerre fényáteresztő és/vagy árnyékoló, így kiválthatók vele a hagyományos függönyök....