Járólapok és csempék fényesítése

2017-04-12 08:33:41 | Módosítva: 2017-04-12 08:38:17

Sokan panaszolják, hogy idővel a járólapok és csempeburkolatok fénye elfátyolosodik, felületük pedig foltos, matt lesz. Ezt két dolog okozhatja; először is maga a választott lap felületi struktúrája, illetve a máz fénye már eredetileg sem volt „magasfényű”. A matt felület a csempén kezdetben igen mutatós lehet, ám később a tisztántartása már sokkal több gondot fog okozni. Különösen az ún. design burkolólapokon, amelyeknek a felülete esetleg tagolt mintázatú. A fátyolosodásnak a másik oka a tisztításban keresendő, azaz a finom por és a vízkőfátyol kialakulása okozhatja a fényük tompulását.


Finom por és vízkőfátyol

A kerámia járólapok és csempék legtöbbjét magas hőfokon a felületükre égetett máz védi a kopástól, és teszi könnyen tisztíthatóvá. A fényességük már eleve a máz felületi fényességétől, strukturáltságától is függ. A máz nagyon kopásálló, szinte csak a nagyon erős mechanikai behatások sérthetik fel. Amikor kiválasztjuk, főként a küllemük és a színük alapján döntünk a divatosabb változatok közül. A járólapok vagy a csempelapok felülete fényes, selyemfényű vagy matt. A burkolatok fényvesztésének elsődleges oka sok esetben a burkolást és fugázást követő első takarítás elmaradása. Ezt ugyanis azonnal és alaposan kell elvégezni. A fugázóanyagok ugyan lassan kötnek, de az első feltörlést követően még egy tisztavizes felmosással a felületükről teljesen el kell távolítani az ún. cementfátyolt. Ha erre csak másnap kerül sor, akkor ez a leheletvékony réteg már csak sósavval távolítható el. Az ilyen esetekben a védőszemüveg és a gumikesztyű használata kötelező.

A teljesen tisztára mosott mázas felületről ezt követően a különféle szennyeződések rendszeres takarítással, zsíroldós mosogatószerrel sokkal könnyebben eltávolíthatók.
A lapok színe is befolyásolhatja, hogy a különféle szennyeződések mennyire vehetők észre. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a frissen felmosott burkolatok nem teljesen szárazak, ami fokozatosan kialakuló vízkőfátyolt képezhet. Ez különösen a fényes és sötétebb színű csempéken vehető észre, de a selyemfényű járólapokon és a matt csempéken is egy idő múlva foltosodást, csíkosodást idézhet elő. A fugákra is kihat, mert azok színét is elszürkítheti. Ezt az ún. vízlepergető fugaanyagok alkalmazásával, vagy utólag a fugák alapos, mosószeres átkefélésével lehet eltüntetni.

A tompa fény ellen ecetes vagy citromsavas felmosással, majd tisztavizes lemosással lehet védekezni. A strukturáltabb felületeknél 5-10 perc kell, hogy a savas oldat hasson. Makacsabb lerakódások esetén a súroló kefét is be lehet vetni, különösen a fugák alapos letisztítása érdekében, és a vizes lemosáskor van szükség a sörtékre a teljes felületi tisztításhoz. A tisztításhoz használhatók a kereskedelemben kapható ecetet és hangyasavat tartalmazó szerek. A vizes mosás után azonban teljesen szárazra kell törölni az összes letisztított felületet, amellyel egyben a kerámiát fel is polírozzuk. Ehhez kiválóan felhasználhatók a mikroszálas törlőkendők, amelyek még az eseteleges csíkos felületrészeket is eltüntetik.
Különösen a matt felületű burkolatoknál észlelhető a foltosodás vagy csíkozódás. Sokan ezt viaszos kezeléssel próbálják javítani. Ez azonban csak rövidtávon célravezető, mert a viaszos felületekre jobban tapadnak a különféle szennyeződések, amelyek hatékonyabb áttörlést igényelnek és a foltosodás még így sem lesz tökéletes. A járólapok viaszolása pedig kimondottan vonzza port, és az egyéb szennyeződések letakarítását is megnehezítik.

Marad tehát a felületek gyakori ecetes vagy trisós mosása és tisztavizes, majd teljes szárazra törlése. A felületi polírozás csak a természetes kőburkolatoknál jöhet szóba, amelyek a karcokra és foltosodásra érzékenyebbek. Ezt a munkát erre szakosodott cégekre kell bízni, akik garantálják a munka minőségét.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosotthon és épületautomatika

MESTER+Az okosotthon szó a legtöbbek számára a kényelmet, a biztonságot és az energia-megtakarítást jelenti. Alapvetően ez igaz, de ennél azért sokkal többet tud egy okosház, azonban a legtöbben...


Az okos fűtés szabályai

Összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak tulajdonosai is látványosan tudják csökkenteni fűtésszámlájukat és épületeik szállópor kibocsátását.