Járólapok és csempék fényesítése

2017-04-12 08:33:41 | Módosítva: 2017-04-12 08:38:17

Sokan panaszolják, hogy idővel a járólapok és csempeburkolatok fénye elfátyolosodik, felületük pedig foltos, matt lesz. Ezt két dolog okozhatja; először is maga a választott lap felületi struktúrája, illetve a máz fénye már eredetileg sem volt „magasfényű”. A matt felület a csempén kezdetben igen mutatós lehet, ám később a tisztántartása már sokkal több gondot fog okozni. Különösen az ún. design burkolólapokon, amelyeknek a felülete esetleg tagolt mintázatú. A fátyolosodásnak a másik oka a tisztításban keresendő, azaz a finom por és a vízkőfátyol kialakulása okozhatja a fényük tompulását.


Finom por és vízkőfátyol

A kerámia járólapok és csempék legtöbbjét magas hőfokon a felületükre égetett máz védi a kopástól, és teszi könnyen tisztíthatóvá. A fényességük már eleve a máz felületi fényességétől, strukturáltságától is függ. A máz nagyon kopásálló, szinte csak a nagyon erős mechanikai behatások sérthetik fel. Amikor kiválasztjuk, főként a küllemük és a színük alapján döntünk a divatosabb változatok közül. A járólapok vagy a csempelapok felülete fényes, selyemfényű vagy matt. A burkolatok fényvesztésének elsődleges oka sok esetben a burkolást és fugázást követő első takarítás elmaradása. Ezt ugyanis azonnal és alaposan kell elvégezni. A fugázóanyagok ugyan lassan kötnek, de az első feltörlést követően még egy tisztavizes felmosással a felületükről teljesen el kell távolítani az ún. cementfátyolt. Ha erre csak másnap kerül sor, akkor ez a leheletvékony réteg már csak sósavval távolítható el. Az ilyen esetekben a védőszemüveg és a gumikesztyű használata kötelező.

A teljesen tisztára mosott mázas felületről ezt követően a különféle szennyeződések rendszeres takarítással, zsíroldós mosogatószerrel sokkal könnyebben eltávolíthatók.
A lapok színe is befolyásolhatja, hogy a különféle szennyeződések mennyire vehetők észre. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a frissen felmosott burkolatok nem teljesen szárazak, ami fokozatosan kialakuló vízkőfátyolt képezhet. Ez különösen a fényes és sötétebb színű csempéken vehető észre, de a selyemfényű járólapokon és a matt csempéken is egy idő múlva foltosodást, csíkosodást idézhet elő. A fugákra is kihat, mert azok színét is elszürkítheti. Ezt az ún. vízlepergető fugaanyagok alkalmazásával, vagy utólag a fugák alapos, mosószeres átkefélésével lehet eltüntetni.

A tompa fény ellen ecetes vagy citromsavas felmosással, majd tisztavizes lemosással lehet védekezni. A strukturáltabb felületeknél 5-10 perc kell, hogy a savas oldat hasson. Makacsabb lerakódások esetén a súroló kefét is be lehet vetni, különösen a fugák alapos letisztítása érdekében, és a vizes lemosáskor van szükség a sörtékre a teljes felületi tisztításhoz. A tisztításhoz használhatók a kereskedelemben kapható ecetet és hangyasavat tartalmazó szerek. A vizes mosás után azonban teljesen szárazra kell törölni az összes letisztított felületet, amellyel egyben a kerámiát fel is polírozzuk. Ehhez kiválóan felhasználhatók a mikroszálas törlőkendők, amelyek még az eseteleges csíkos felületrészeket is eltüntetik.
Különösen a matt felületű burkolatoknál észlelhető a foltosodás vagy csíkozódás. Sokan ezt viaszos kezeléssel próbálják javítani. Ez azonban csak rövidtávon célravezető, mert a viaszos felületekre jobban tapadnak a különféle szennyeződések, amelyek hatékonyabb áttörlést igényelnek és a foltosodás még így sem lesz tökéletes. A járólapok viaszolása pedig kimondottan vonzza port, és az egyéb szennyeződések letakarítását is megnehezítik.

Marad tehát a felületek gyakori ecetes vagy trisós mosása és tisztavizes, majd teljes szárazra törlése. A felületi polírozás csak a természetes kőburkolatoknál jöhet szóba, amelyek a karcokra és foltosodásra érzékenyebbek. Ezt a munkát erre szakosodott cégekre kell bízni, akik garantálják a munka minőségét.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Központi porszívó társasházba, családi házba

Központi porszívó rendszert leggyakrabban nagy alapterületű, többszintes házakban építenek ki. Enneka megoldásnak társasházakban, közepes méretű lakásokban is van azonban létjogosultsága.


Minden házon van tető

Az sosem merül fel kérdésként, hogy rakunk-e a házra tetőt. Azzal kapcsolatban viszont eltérnek a vélemények, miért és hogyan kell azt a tetőt szigetelni. A lényeg azon van, hogy otthonunkat...