Vízlágyítás és vízkőmentesítés

2017-01-18 13:11:15 | Módosítva: 2017-01-18 13:23:45

A természetben előforduló vizek mindig több-kevesebb oldott ásványi anyagot is tartalmaznak. Ez vonatkozik a vezetékes ivóvizeinkre is, mivel ezt is ezekből a természetes vizekből nyerjük. Az oldott ásványi anyagok adják ivóvizeink jellegzetes ízét, zamatát. Ám a vizekben oldott ásványi anyagok között vannak olyanok is, amelyek lerakódásra hajlamosak. Például a víz keménységét a kalcium és a magnézium ionokhoz kötött hidrogén karbonát okozza. Ennek az utóbbi anyagnak sajátos tulajdonsága, hogy melegítés hatására vízkő alakban kicsapódik. A vezetékes víz keménységét kormányrendelet írja elő, amely szerint az ivóvízben levő kalciumoxid mennyiségének két szélső értéke 5-35 g/l.


Ám ettől területenként jelentősen eltérő értékek is gyakoriak

A vízkő így mindenhol jelen van, és védekezni is kell ellene. A vezetékes csapvízben lévő Ca és Mg vegyületeket mennyisége ugyan változó, ám ezek a vízhálózatban és az egyéb csapvízzel működő készülékekben vízkő alakban mindenképpen kicsapódnak. Ez a jelenség melegítés hatására gyorsabban alakul ki, mint gondolnánk. Lerakódik a hőcserélőkben, kazánokban és minden – a vízhálózathoz csatlakoztatott – készülékben. Eredményeként fokozatosan csökken az áramlási keresztmetszet, romlik a hatékonyságuk, és idő előtt meghibásodnak. A vízkövet nehéz eltávolítani, ezért a lerakodását kell megakadályozni. Ezt a víz lágyításával lehet fékezni vagy csökkenteni.


A vízlágyítás vegyszerek adagolásával vagy ezek nélkül, mágneses úton is megoldható. E célra erős permanens mágnesek szolgálnak. Melegítés hatására a vízben nem oldható kalcium-karbonát lerakódik és közben korróziót okozó széndioxid keletkezik. Ha azonban a víz mágneses mezőn halad át, kristályszerkezete megváltozik, aragonit képződik, ami a vízben jól oldódik. E kristályok nem tapadnak egymásra, így e káros következmények kialakulását gátolják. Az erős mágnesű vízkőtelenítők telepítése egyszerű, bárki felszerelheti vízmelegítők, bojlerek, mosó- vagy mosógépek bevezető vízvezetékére. Karbantartást nem igényelnek, hosszú élettartamúak, és utólag is felerősíthetők akár a meglevő, akár új vízhálózat kiépítése során.

A vízben megjelenő vízkő pelyheket a vízoszlopra bocsátott elektromos impulzusokkal változtatják apró, kicsapódásra már nem képes apró szemcsékké pl. a Flodravin készülékek. A 3000 Hz-es vagy 5000 Hz-es, napelemmel működő és kézzel állítható, váltakozó impulzusokat adó, mikrocsipes, programvezérlésű készülék biztosítja a legnagyobb vízkőtartalmú víz kezelését is, függetlenül az átfolyás mennyiségétől.


Más elektronikus készülékkel is lehetséges a víz lágyítása. A vízvezeték köré tekercselt vezeték mágneses teret biztosít, ami ártalmatlan vegyületekké alakítja a kalciumot, amelyek már nem lesznek képesek vízkőként kiválni, de továbbra is a vízben maradnak. Az ilyen készüléket a bemenő vízvezetékre ajánlott szerelni, hogy a lakás összes csapjából lágyított vizet lehessen használni. A készülék saját kezűleg is elkészíthető a lapunk 2004/11. számában megjelent leírás alapján. Hasonló célt szolgál az ugyanilyen elven működő Vulcan elektromos vízkezelő berendezés, amely a mészkő kristályokat párhuzamosan rendezi adalékanyagok alkalmazása nélkül.


A kalcium szemcséket lebegő anyaggá változtatja, amelyek a folyóvízzel együtt távoznak. A berendezést közvetlenül a vízóra után célszerű felszerelni. A készülék elektromos impulzusokkal kezeli a vizet, amelyet elektronikus egység generál. A vízcső köré tekert impulzus kábelek felszereléséhez nem szükséges a vezetékrendszer megbontása. Az ilyen készülékek – a gyártó információja szerint – helyettesítik a különféle vízlágyítókat, új vezetékhálózatnál megakadályozzák a káros lerakódásokat, a régi vezetékekben pedig fokozatosan megszüntetik azokat.

Nagyobb teljesítményű vízlágyító berendezésekkel (pl. a CleanSoft központi készülékeivel) akár az egész lakás vagy családi ház vizének lágyítása is megoldható. A központi vízlágyítókat mindig a bejövő vízre kell csatlakoztatni, pontosan kell ismerni a víz keménységi fokát és az átlagos havi vízfogyasztás mennyiségét. Ennek ismeretében állítják össze a berendezés gyantatartalmát. A készülék vezérlőfejének mechanikus működése biztosítja a folyamatos és automatikus vízlágyítást. A lágyítást speciális gyantaréteg végzi, ami létrehozza a víz ioncseréjét. A már lágy víz egy másik szűrőn át folyik ki a berendezésből. A gyantatartóból visszamosással, azaz fordított irányú vizes mosással fellazítható és kimosható a gyantaszemcsék közül az ott felgyülemlett szennyeződések. E berendezések vezérlése, digitális kijelzésű fejegysége beépített időórát és vízmérőt tartalmaz. Ez a beállított idő elteltével és a lágy víz mennyiségének mérésével automatikusan megindítja a regenerálást, és képes kényszerregenerálást is végezni.Más vízkőmentesítő berendezésekben is hasonló elv működik (pl. az AqaNano különféle kapacitású készülékeiben): a leadott áram és feszültségimpulzusok parányi kalcium karbonát kristályokat képeznek, megkötve a vízben levő oldott kalciumot. Így azok a többi ásványi anyaggal együtt a vízben maradnak, de lerakodásra már nem képesek, így a vezetékek, a bojlerek és egyéb elektromos készülékek teljesen vízkőmentesek lesznek. E készülékek által kezelt víz megőrzi a hasznos ásványi anyagokat és a víz megszokott ízét, zamatát.


Hasonló, teljesen felügyeletmentesen működő (pl. ProMinent) házi vízlágyító berendezések közül lehet választani a szűréstechnikai szaküzletekben. A kiválasztásukhoz mindig szakértő véleményét kell kérni.


A megfelelő készülék kiválasztásához jó tudni a napi, vagy havi vízfogyasztás mértékét, valamint a nyersvíz keménységét, és a lágyított víz keménységét. A víz keménységét többnyire a kereskedés szakembere szokta megállapítani. A számos egyéb – pl. szénszűrős, ozmózisos-, illetve fordított ozmózisos, különféle speciális szűrős – vízlágyító készülék közül elég nehéz kiválasztani a céljainknak megfelelőt. A praktikum és a gondozás-mentesség mellett a gazdaságosságukra is érdemes figyelmet fordítani, mert szerényebb megoldások is szóba jöhetnek. Arra azonban általában számítani lehet, hogy a különféle szűrők cseréje időszakosan mindig szükség lesz, ami elég sokba is kerülhet. Esetenként célszerűbb az egyes felhasználási helyeken, pl. konyhába a mosogatócsapjára, fürdőszobába pedig a kádtöltőre vagy a tusolóra felszerelt (pl. az Aquasana, Aqafilter stb.) víztisztítókat választani az ihatóbb és tisztább víz érdekében. E a készülékek kombinált szűrői kiszűrik a legtöbb szerves vegyületet, a klórt és annak származékait, a gyógyszereket és még számos egyéb káros anyagot az ivóvízből, ám közben a vízben hagyják a kalciumot, magnéziumot és a többi ásványi sókat, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Kombinált szűrőik ioncserélőt, szén- vagy polifoszfát szűrőt és sub-mikron filtert is tartalmaz, így alkalmazásuk nagyon finom ivó- és főzésre, mosdásra kiválóan alkalmas szűrt vizet biztosít az adott helyen. A szűrőcserékre az átfolyt víz mennyisége szerint lesz szükség. A víztisztítók által szűrt viz azonban nem, vagy alig veszi elejét a vízkövesedésnek.
Ahol viszont vezetékes vizet használnak lágyítás, szűrés nélkül, ott előbb-utóbb megjelenik a vízkő minden használati tárgyon és eszközön, amelyek vízzel érintkeznek. E célra a kereskedelemben számos tisztító készítmény kapható, ám ezeknél olcsóbb házi szerekkel (ecet, citromsav, ammónia, hidrogénperoxid, trisó stb.) is meg lehet szabadulni e kellemetlen és csúf szennyeződésektől. Azt viszont jó tudni, hogy az ilyen „takarításokhoz” a gumikesztyű használata mondhatni kötelező, a használt szerek maró, illetve bőrszárító hatása miatt!

Az egyik leghatásosabb és a leggyakrabban használt vízkőmentesítő a 20%-os ecet. A csaptelepek, kádak, mosdók, csempeburkolatok, kávéfőzők, mosógépek belsejébe stb. lerakódott vízkövet kiválóan leoldja. Az elvízkövesedett részeket csak be kell kenni hígítás nélkül ecettel, és a levált részek letakarítása után tiszta vízzel lemosva, majd szárazra törölve újra visszaadja az eredeti fényüket. Egyébként a felületek használat utáni szárazra törlésével pl. csempén, kádon és mosdón szinte soha nem képződhet vízköves mattulás. A csaptelepeknél a perlátorokon, a csapbetéteken és a külső felületeken azonban lerakódhat a vízkő. Az ecetes, citromsavas kezeléssel, áztatás utáni átmosással a vízköves foltok, rétegek eltüntethetők. Makacsabb lerakódásnál használt fogkefével segíthető elő a vízkőfolt eltávolítása. Az ecetben feloldott konyhasó vagy sütőpor keveréke gyorsítja a lerakódott rétegek feloldódását. A csempeburkolatok, mosdók, kádak felülete is újra fényessé tehető ecetes, vagy citromsavas áttörlésükkel, majd lemosás utáni szárazra törlésükkel.

A kávéfőzők, vízforralók fokozottan elvízkövesedhetnek a gyakori használatuk miatt. Háztartási vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval feltöltve egy-két „lefőzéssel” lehet a vízkőtől mentesíteni őket. A citromsavas tisztítás előnyösebb, mert nincs kellemetlen szaga, ám a forró vizes átmosás ez esetben fokozottan szükséges, mert a kávéfőző csaprésze összetapadhat. A WC kagylókon lerakodott vízkőréteget ecettel, vagy 2-3 dl 35%-os hidrogénperoxid hosszabb ideig történő áztatásával lehet nyomtalanul eltávolítani. A vasalóknál pedig desztillált víz és csapvíz 1:1 arányú keverékét használva megakadályozható a vízkövesedés.A mosógépeknél is jó hatású az ecet használata. A mosásnál elég 1 dl ecetet a mosóporhoz adagolni, és ez jelentősen meggátolja a vízkő lerakodások kialakulását. A régen nem tisztított mosógépeknél a belső lerakódásokat ecetes mosással érdemes eltávolítani. Ezt a mosópor tartójába 0,5 liter 20%-os ecetet öntve, ruhák nélküli 90 fokos mosással lehet elvégezni. A trisó is hasonló eredménnyel jár, de ezt csak makacsabb szennyeződésnél érdemes bevetni. Ilyenkor a flakon tartalmának a felét a dobba, a maradékát pedig a mosóportartó rekeszébe kell tölteni. Az ecetes vízkőmentesítés helyett a mosóporhoz adagolt mosószóda lágyítja és meg is akadályozza a vízkövesedést.

Mosogatógépeknél a citromsav az előnyösebb. A szűrő kivétele után 5-7 kanálnyi citromsav port kell a gépbe szórni, majd edények nélkül elindítani a főmosást. A vízmelegítők vízkőmentesítése ugyan saját kezűleg is elvégezhető, ám ezt a feladatot jobb szakemberre bízni, aki ezt nálunk hatékonyabban képes elvégezni. Az egyéb konyhai kisgépek vízkőmentesítésekor is mindig tartsuk szem előtt a gyártó előírásait, mert esetenként a házi szerek használata káros lehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

FLODRAVIN Aquatív

A háztartások egyik legnagyobb és legalattomosabb ellensége, a vízkő. A Flodravin elektromos vízkőmentesítő készülék Magyar találmányként és gyártmányként indult 1996-ban. Merőben új eljárásnak...


Járólapok és csempék fényesítése

Sokan panaszolják, hogy idővel a járólapok és csempeburkolatok fénye elfátyolosodik, felületük pedig foltos, matt lesz. Ezt két dolog okozhatja; először is maga a választott lap felületi...