Felület megmunkálásra készülnek

Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

2010-08-30 22:00:10 |

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan kialakított, de az általánosan használt vágókorongokhoz hasonló csiszolótárcsákat lehet használni. Ezek választéka is elég bőséges, méretük a gépek tárcsaméretéhez igazodó. Alkalmazásukkal akár nagy felületek felszíni tisztítása és finomítása is hatékonyan végezhető el.

A sarok köszörűkhöz használatos csiszolótárcsák középső része általában süllyesztett, hogy a rögzítő anya a csiszolási felület alatt maradjon. Ezek a tárcsák többnyire csak durva, jó esetben is csak közepes finomságú felülettisztításra valók. Igen hatékonyak a sarokköszörűk tengelyére rögzíthető legyező-, vagy más néven lamellás csiszolótárcsák, amelyeket ugyancsak a gép tengelyére lehet a rögzítő anyával felfogatni. Méreteikben igazodnak a sarok köszörűkhöz, szemcseméretük pedig a szokásos nagyoló műveletekhez használatos fokozatú. Fémekhez és faanyagokhoz is nagyon hatékony a felületkoptató hatásuk, és jelentősebb erőráhatás sem szükséges a használatukhoz. Fém anyagokhoz beszerezhetők még hasonló kialakítású csiszoló szivacsbetétes csiszolókorongok is, amelyeknek ugyancsak jó a koptató hatásuk, és különféle finomságú tárcsák, szélső sávjukon jó kopásállóságú fiber szivacsos gyűrűvel. Ezek azonban idővel teljesen elkopnak, és hatásuk ezzel arányosan csökken.

A sarokcsiszolók tengelyére erősíthető tépőzáras gumilapok megkönnyítik az öntapadó csiszolólapok cseréjétA különféle kemény fíbertárcsák is jó anyaglehordó tulajdonságúak. A csiszolófelület ívelt hornyolása miatt a lemunkált anyagszemcsék kevésbé tapadhatnak a csiszolást végző szemcsék közé, ezért nemcsak hatékonyak, de tartósak is, feltéve, ha munka közben nem gyakorolnak rá nagy nyomóerőt. Ezek is csak durva felülettisztításra alkalmas szerszámok. A fiber tárcsáknak vannak egyszerűbb kivitelű formái is, amelyeknek már a szemcsenagyságuk és így a felületfinomító hatásuk is változtatható. A gépre fogásuk ugyancsak a tengelyre rögzítő anyával történik.
Ha a felület koptatásán túl annak finomítása is szükséges, akkor e célra különféle keménységű tépőzáras gumihátlapokat kell előbb a sarokköszörű tengelyére erősíteni. Az ilyen korong felületére pedig már gyorsan felerősíthetők és cserélhetők a különféle finomságú öntapadó csiszolókorongok, amelyekkel A gumilapos tárcsák a fafelületek hatékony csiszolását is lehetővé teszikugyancsak hatékony felületfinomítást lehet elérni. A gumilap mérete igazodik a gép maximális korongátmérőjéhez, menetes nyakrésze pedig illeszkedik a gép tengelymenetére. A kemény gumi hátlapok sík-, míg a lágyabbak ívelt felületekhez használhatók. A csiszolólapok szemcsemérete a finomítás fokozatának megfelelően "három lépcsős", azaz három egyre finomabb szemcséjű legyen. Használat során nem szükséges nagy erőráhatás, mert az esetenként egyenetlen felületet és gyors kopást eredményezhet. A csiszolólapok felületét gyakran kell a szemcséik közé tapadt anyagrészektől megtisztítani.
A különféle kerámia illetve kőanyagok felületi csiszolására a szegmentált betétű gyémántszemcsés csiszolókorongok is kiválóan használhatók. Ezek beszerzése elsősorban szaküzletekben lehetséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...