Betonvágás kézi eszközökkel

2017-03-14 12:12:11 | Módosítva: 2017-09-14 11:51:50

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő vágótárcsája. Természetesen nem szabad megfeledkezni a biztonsági felszerelésről sem, ruházat, kesztyű, védőszemüveg.


Vágótárcsák, vágókorongok

A vágótárcsák minőség szerint kategorizálva vannak: a standard vágás a viszonyítási alap, ehhez képest adják meg a gyártók az Economy és Premium vágási teljesítményt, és ezekkel az elnevezésekkel kínálják a vágótárcsákat. A vágótárcsák szegmenskialakítása a vágandó anyagtól függ, az adott építőanyaghoz való korong vágási sebessége és élettartama az adott építőanyagra a legjobb. Az általános használatra való korongok általában nem ipari jellegűek, élettartamuk és vágási sebességük csekély. Ezért az áruk is olcsóbbnak tűnik, és mégis ez a legdrágább, mert ugyanazon mennyiség vágásához lényegesen több korong kopás tartozik.

A vágókorongokból tehát az adott építőanyaghoz ajánlottat válasszuk ki. Létezik többek között: téglavágó, betonvágó, vasbetonvágó, mészhomokkő-vágó, mészhomok téglavágó, márványvágó, gránitvágó, aszfaltvágó és kerámiavágó korong is.

A vágás háromféleképpen történhet: vizes tárcsával, száraz tárcsával és vizes-száraz tárcsával. A vágókorongon a gyártó azt az információt kötelezően megadja, hogy az adott korong melyik üzemmódra alkalmas. Ha ez nincs feltüntetve a korongon vagy a csomagoláson, addig nem használhatjuk, amíg ki nem derítjük, mert 1 perc alatt tönkremehet a korong.


A tárcsák különböző szegmensmagassággal készülnek, amely a használat során elkopik, ekkor a korong maximális vágási mélysége csökken, és azt is tudni kell, hogy az utolsó 1-2 mm vágási hatékonysága alacsony, sokszor már nem is vág.

A szegmens szélességével arányosnak kell lennie a motor teljesítményének. Viszont ha a szegmens túl vékony, a korong sérülékenyebb és a vágási mélységet csökkenteni kell. A kitörésmentes vágásra fejlesztett korongok általában vékonyabbak, pl. 350 mm átmérőnél 1,6 mm-es acéllemezen 2,1 mm széles szegmens.

Ha lehetséges, a kézi vágásnál is vizes technikát kell alkalmazni, mert a száraz vágásnál rengeteg por keletkezik még a legdrágább porszívós gépek esetében is. Másodszor a vízhűtés a korong élettartamát jelentősen növeli, akár 2-10 szeresére is. Szárazon vágásnál a korong hűtésének hiánya a szegmens felüvegesedéséhez és elégéséhez vezethet. Sérült, hiányos szegmensű koronggal nem szabad vágni.


Hogyan vágjunk tehát, hogy a korongunk hosszú élettartamú legyen, a szegmens ne sérüljön? Először is kézi vágásnál csökkentett vágási mélységet alkalmazzunk, inkább többször menjünk ugyanazon a nyomvonalon. Ez nem mindig használható, abban az esetben a léghűtések gyakoriságát növeljük. 10-30 másodperc vágás után a gépet húzzuk vissza a nyomvonalon, hogy felpörögjön, és üresen járjon 5-20 másodpercig, ez az idő arra való, hogy a korong lehűljön. A vágótárcsa hőmérsékletét állandóan figyelni kell, ha kézzel nem tudjuk megfogni, akkor hűteni kell.

Bővebb információ: http://www.falvagas.com/betonvagas-arakTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esztrich aljzatok

Az aljzatok feladata ma már a teherelosztáson kívül a szigetelő- és burkolóanyagok megtartása és egyéb speciális funkció ellátása is. Ezeknek megfelelően különféle műszaki igényekhez igazodó...


Tíz gyakorlati jótanács "betonozóknak" - II. rész

A betont mindenki ismeri, a többség még talán azt is tudja, hogy milyen alapanyagok összekeverésével állítják elő. Aki esetleg hiányosnak érzi a betonnal-, ill. betonozással kapcsolatos ismereteit,...