Vágótárcsák, vágókorongok
A vágótárcsák minőség szerint kategorizálva vannak: a standard vágás a viszonyítási alap, ehhez képest adják meg a gyártók az Economy és Premium vágási teljesítményt, és ezekkel az elnevezésekkel kínálják a vágótárcsákat. A vágótárcsák szegmenskialakítása a vágandó anyagtól függ, az adott építőanyaghoz való korong vágási sebessége és élettartama az adott építőanyagra a legjobb. Az általános használatra való korongok általában nem ipari jellegűek, élettartamuk és vágási sebességük csekély. Ezért az áruk is olcsóbbnak tűnik, és mégis ez a legdrágább, mert ugyanazon mennyiség vágásához lényegesen több korong kopás tartozik.
A vágókorongokból tehát az adott építőanyaghoz ajánlottat válasszuk ki. Létezik többek között: téglavágó, betonvágó, vasbetonvágó, mészhomokkő-vágó, mészhomok téglavágó, márványvágó, gránitvágó, aszfaltvágó és kerámiavágó korong is.
A vágás háromféleképpen történhet: vizes tárcsával, száraz tárcsával és vizes-száraz tárcsával. A vágókorongon a gyártó azt az információt kötelezően megadja, hogy az adott korong melyik üzemmódra alkalmas. Ha ez nincs feltüntetve a korongon vagy a csomagoláson, addig nem használhatjuk, amíg ki nem derítjük, mert 1 perc alatt tönkremehet a korong.
A tárcsák különböző szegmensmagassággal készülnek, amely a használat során elkopik, ekkor a korong maximális vágási mélysége csökken, és azt is tudni kell, hogy az utolsó 1-2 mm vágási hatékonysága alacsony, sokszor már nem is vág.
A szegmens szélességével arányosnak kell lennie a motor teljesítményének. Viszont ha a szegmens túl vékony, a korong sérülékenyebb és a vágási mélységet csökkenteni kell. A kitörésmentes vágásra fejlesztett korongok általában vékonyabbak, pl. 350 mm átmérőnél 1,6 mm-es acéllemezen 2,1 mm széles szegmens.
Ha lehetséges, a kézi vágásnál is vizes technikát kell alkalmazni, mert a száraz vágásnál rengeteg por keletkezik még a legdrágább porszívós gépek esetében is. Másodszor a vízhűtés a korong élettartamát jelentősen növeli, akár 2-10 szeresére is. Szárazon vágásnál a korong hűtésének hiánya a szegmens felüvegesedéséhez és elégéséhez vezethet. Sérült, hiányos szegmensű koronggal nem szabad vágni.
Hogyan vágjunk tehát, hogy a korongunk hosszú élettartamú legyen, a szegmens ne sérüljön? Először is kézi vágásnál csökkentett vágási mélységet alkalmazzunk, inkább többször menjünk ugyanazon a nyomvonalon. Ez nem mindig használható, abban az esetben a léghűtések gyakoriságát növeljük. 10-30 másodperc vágás után a gépet húzzuk vissza a nyomvonalon, hogy felpörögjön, és üresen járjon 5-20 másodpercig, ez az idő arra való, hogy a korong lehűljön. A vágótárcsa hőmérsékletét állandóan figyelni kell, ha kézzel nem tudjuk megfogni, akkor hűteni kell.
Bővebb információ: http://www.falvagas.com/betonvagas-arak