Látogatóban a Bosch-nál

Magunkfajta műszaki újságíróknak is ritkán adódik alkalma arra, hogy egy világhírű cég külföldi központjában ismerkedhessen meg a legújabb termékekkel. Erre volt most lehetőségünk, amikor rész vehettünk a Bosch nemzetközi sajtótájékoztatóján és termékbemutatóján Németországban.
Mikor a cég alapítója, Robert Bosch 1928-ban bemutatta a "Forfex" hajnyíró készüléket, amelynek a markolatába elektromos motort épített, nem sejtette senki, hogy a konstrukció az elektromos készülékek világában forradalmat fog hozni. A Bosch már 1932-ben bemutatta a világ első elektromos működtetésű fúrókalapácsát. Ezt az örökséget követve, a kutatásnak és a fejlesztésnek azóta is kiemelkedő jelentősége van: a Bosch csoport 2006-ban összesen több mint 3000 - vagyis munkanaponként 14 - szabadalmat nyújtott be.
A Stuttgarttól délre fekvő Leinfelden a Bosch Elektromos Kéziszerszámok Üzletágánal központi székhelye, ahol 1500 munkatárs dolgozik az elektromos kéziszerszámok fejlesztésén, gyártásán, forgalmazásán és marketingjén. A Bosch csoport elektromos kéziszerszámaival és az ezekhez kínált tartozékaival vezető szerepet tölt be a nemzetközi piacon, munkatársainak száma világszerte meghaladja a 14500-at. A csoporthoz tartozó olyan márkák, mint a Skil és a Dremel is egyet jelentenek a folyamatosan megújuló technológiával és a fejlett ügyfélszolgálati szolgáltatásokkal.
A fejlődés fő irányát jelenleg elsősorban a lítium-ion akkumulátorok jelentik, s ezen a területen a Bosch világelső: a 36 voltos, lítium-ion akkumulátorral működő fúrókalapácsok éppen olyan kimagasló teljesítményre képesek, mint a legerősebb, hálózatról működő, 2 kilós társaik. Az Ixo nevű akkumulátoros csavarhúzóból több mint hat millió darabot gyártottak világszerte. Ezzel az Ixo három egymást követő évben a legnagyobb darabszámban eladott elektromos kéziszerszám a világon.
A Bosch a kertészek számára is világújdonságokat kínál, ide tartozik például az Isio, amely a világ első lítium-ion technikájú fű- és bokornyírója, vagy a Rotak LI, az első olyan fűnyíró, amely lítium-ion akkumulátorral működik.
A Bosch egy másik, gyorsan fejlődő területen, a mérőműszerek előállításában is a legmodernebb technológiát alkalmazza. A kínálatban például megtalálható a világ legkisebb - profi felhasználók számára kifejlesztett - lézeres távolságmérője. A cég 2006-ban az európai piacon elsőként kínált lézeres távolságmérőt otthoni barkácsolók számára, és ezzel a mérőműszereket is meghonosította az építőipar otthoni felhasználókat megcélzó szegmensében.
Az asztalosipari berendezések széles kínálatát olyan asztali szerszámokkal bővítik tovább, mint a körfűrészgép, a keresztfűrész vagy a sarokvágó fűrész. A felhasználók érdeklődését valószínűleg gyorsan fel fogja kelteni a PMF 180E multifunkciós kéziszerszám, a svájci zsebkés az elektromos kéziszerszámok között. A Multi a felújítási munkálatok sokoldalú segédeszköze, amely a barkácsolók ezernyi apró munkájához nyújt hasznos segítséget.
Hogy a kisipari felhasználók még versenyképesebbekké válhassanak, a cég tartozékokat gyártó részlege kereken 8000 tartozékot kínál, saját és más gyártmányú szerszámgépekhez is, amellyel ugyancsak első a világon.
A Bosch újdonságai az év közepétől a hazai piacon is megjelennek. Reméljük lesz módunk részletesen is bemutatni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Bosch

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.


IXO csavarozó

Az akkus csavarozóknak is van története: a világon az első és legkisebb lítium-ion akkus csavarozó nem mai találmány. A Bosch IXO csavarozónak már az ötödik generációjával találkozhat a...