Látogatóban a Bosch-nál

Magunkfajta műszaki újságíróknak is ritkán adódik alkalma arra, hogy egy világhírű cég külföldi központjában ismerkedhessen meg a legújabb termékekkel. Erre volt most lehetőségünk, amikor rész vehettünk a Bosch nemzetközi sajtótájékoztatóján és termékbemutatóján Németországban.
Mikor a cég alapítója, Robert Bosch 1928-ban bemutatta a "Forfex" hajnyíró készüléket, amelynek a markolatába elektromos motort épített, nem sejtette senki, hogy a konstrukció az elektromos készülékek világában forradalmat fog hozni. A Bosch már 1932-ben bemutatta a világ első elektromos működtetésű fúrókalapácsát. Ezt az örökséget követve, a kutatásnak és a fejlesztésnek azóta is kiemelkedő jelentősége van: a Bosch csoport 2006-ban összesen több mint 3000 - vagyis munkanaponként 14 - szabadalmat nyújtott be.
A Stuttgarttól délre fekvő Leinfelden a Bosch Elektromos Kéziszerszámok Üzletágánal központi székhelye, ahol 1500 munkatárs dolgozik az elektromos kéziszerszámok fejlesztésén, gyártásán, forgalmazásán és marketingjén. A Bosch csoport elektromos kéziszerszámaival és az ezekhez kínált tartozékaival vezető szerepet tölt be a nemzetközi piacon, munkatársainak száma világszerte meghaladja a 14500-at. A csoporthoz tartozó olyan márkák, mint a Skil és a Dremel is egyet jelentenek a folyamatosan megújuló technológiával és a fejlett ügyfélszolgálati szolgáltatásokkal.
A fejlődés fő irányát jelenleg elsősorban a lítium-ion akkumulátorok jelentik, s ezen a területen a Bosch világelső: a 36 voltos, lítium-ion akkumulátorral működő fúrókalapácsok éppen olyan kimagasló teljesítményre képesek, mint a legerősebb, hálózatról működő, 2 kilós társaik. Az Ixo nevű akkumulátoros csavarhúzóból több mint hat millió darabot gyártottak világszerte. Ezzel az Ixo három egymást követő évben a legnagyobb darabszámban eladott elektromos kéziszerszám a világon.
A Bosch a kertészek számára is világújdonságokat kínál, ide tartozik például az Isio, amely a világ első lítium-ion technikájú fű- és bokornyírója, vagy a Rotak LI, az első olyan fűnyíró, amely lítium-ion akkumulátorral működik.
A Bosch egy másik, gyorsan fejlődő területen, a mérőműszerek előállításában is a legmodernebb technológiát alkalmazza. A kínálatban például megtalálható a világ legkisebb - profi felhasználók számára kifejlesztett - lézeres távolságmérője. A cég 2006-ban az európai piacon elsőként kínált lézeres távolságmérőt otthoni barkácsolók számára, és ezzel a mérőműszereket is meghonosította az építőipar otthoni felhasználókat megcélzó szegmensében.
Az asztalosipari berendezések széles kínálatát olyan asztali szerszámokkal bővítik tovább, mint a körfűrészgép, a keresztfűrész vagy a sarokvágó fűrész. A felhasználók érdeklődését valószínűleg gyorsan fel fogja kelteni a PMF 180E multifunkciós kéziszerszám, a svájci zsebkés az elektromos kéziszerszámok között. A Multi a felújítási munkálatok sokoldalú segédeszköze, amely a barkácsolók ezernyi apró munkájához nyújt hasznos segítséget.
Hogy a kisipari felhasználók még versenyképesebbekké válhassanak, a cég tartozékokat gyártó részlege kereken 8000 tartozékot kínál, saját és más gyártmányú szerszámgépekhez is, amellyel ugyancsak első a világon.
A Bosch újdonságai az év közepétől a hazai piacon is megjelennek. Reméljük lesz módunk részletesen is bemutatni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Bosch

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EC motoros akkus kéziszerszámok

A Bosch új akkus kéziszerszámaihoz új, teljesítményt növelő megoldást fejlesztett ki, amely hatékony az erőteljesebb csavarozási, fúrási, vágási és csiszolási munkáknál. Az új technológia...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.