Gázkészülék egyszeregy

2010-06-09 14:04:19 |

A gázkészülékek cseréje a családi kassza nagyobb kiadásai közé tartozik, és soha nem rövid időre szól, ezért érdemes jól megnézni, hogy hová tesszük a pénzünket. A magyar piacon szerencsére kedvező helyzetben vagyunk a gázkazánok kiválasztása szempontjából, hiszen 20-nál is több márka kínálja Magyarországon termékeit, melyek között eligazodni nem egyszerű.

Egy fontos dolgot érdemes leszögeznünk. Amennyiben a házunkban gázkészülék üzemelt, és a korszerűsítés a fűtési rendszerre korlátozódik, akkor továbbra is gáz-, illetve az azzal együtt működő szilárd tüzelésű kazánokban gondolkodhatunk. Hőszivattyús rendszerek alkalmazása az épület teljes szerkezet-, szigetelés-, hőleadó cseréje esetén jöhet szóba, szakemberek bevonásával.
Új fogalom honosodott meg hazánkban. Minden energiatakarékossággal foglalkozó műsorban a kondenzációs szót halljuk. Nézzük meg ábrán szemléltetve (1. ábra), hogy mi is ez pontosan. A kondenzációs kazán az égéshőből számítva nagyságrendekkel, kisebb veszteséggel állít elő hőt, így üzemeltetése lényegesen olcsóbb. A hagyományos gázkészülékek cseréjét kondenzációs kazánokra több ok is indokolja.

  • A régi kazán helyére szinte kivétel nélkül felszerelhetők.
  • Az égéstermék elvezetés lehetőségei roppant széles határok között mozognak, így szinte minden helyzetben megoldást nyújtanak.
  • A régi fűtőtestek is használhatók, a szerelési utasítás betartása mellett.
  • Ha a csere előtt zárt égésterű (turbós) készüléket használtunk, a régi kazán égéstermék elvezető rendszerének nyomvonalán biztosan kialakíthatunk kondenzációs elvezetést.

Nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy a régi radiátorokat tudjuk-e kondenzációs kazánhoz használni és fog-e a kazán kondenzációs üzemben működni. A kérdésre a válasz a kategorikus igen, a következők miatt.
Magyarországon a fűtési rendszerek igen kis százalékát méretezik és választják ki szándékosan egy bizonyos hőfoklépcsőre. A leggyakoribb méretezési mód a "jó lesz ez ide". Ez a módszer ugyan mindenféle méretezést nélkülöz, de a kondenzációs kazán cseréjekor éppen kapóra jön. Ha kiszámolunk egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszert, látni fogjuk, hogy kb. kétszer akkora radiátor-felületek adódnak, mint a magas hőmérsékletű rendszerek esetén. Ezt a túlméretezést a számítás hiánya miatt valószínűleg a kivitelezésre került rendszerek 70%-án elvégezték, ezért most a kondenzációs kazánok majdnem ideális körülmények között fognak dolgozni.

A földgáz energiafolyama Egy fontos dolgot hozzá kell tennünk. A kazánok jó működéséhez az időjárás követő szabályozó használata elengedhetetlen. A szabályozó használatával a részterheléses időszakok aránya ezzel párhuzamosan a kondenzációs üzemmód aránya is növekszik, ami a gázszámlánk alacsonyan tartásához vezet.
A kondenzációs kazánok ára elterjedésükkel arányosan fokozatosan csökkent, és csökken napjainkban is, ezért a kazánok megtérülési ideje jelentősen lerövidült; jelenleg nem sokkal több, mint egy év körüli megtérüléssel számolhatunk.
Nézzünk egy példát. A Bosch referencia épülete (120 m2, tisztán radiátoros fűtés, hőigény 11 kW ). A kazán csere előtt az éves gázfogyasztás kb. 2300 m3/év, a kazán csere után ez az érték 1400 m3/év fogyasztásra csökkent.

  Hagyományos kazán Kondenzációs kazán
Gázkazán ára* 213.878,- Ft 337.365,- Ft

Égéstermék elvezetés**
76.700,- Ft 87.700,- Ft
Szerelési és beüzemelési díj*** 64.000,- Ft 80.000,- Ft
Összesen 354.578,- Ft

505.065,- Ft

 

* A hagyományos kazán egy Bosch Gaz 3000 W, ZW 24-2 AE típusú gázkazán, a kondenzációs kazán egy Bosch Condens 3000 W, ZWB 28-3 C készülék
** Az égéstermék elvezetés esetén 2 m hosszú koncentrikus függőleges elvezetést hasonlítottunk össze tisztító nyílással és tető átvezetővel.
*** A szerelési díj a kazán szerelésére vonatkozik, és nem tartalmazza a fűtési rendszer szerelési díját.

A két rendszer közötti különbség 150.487,- Ft. Ha egy m3 gáz ára kb. 135 Ft, akkor a kondenzációs kazán többlet beruházása akár kicsivel több, mint egy év alatt megtérülhet.
A fenti példából láthatjuk, hogy a kondenzációs kazánok csere készülékként történő alkalmazása valódi alternatíva, és már néhány éves időtávlatban megtérülő befektetésnek bizonyul.
A Bosch termékeit teljes rendszerként kínálja, így komplett megoldást kínál a fűtőrendszer és a melegvíz előállításra is. A magas minőségű, innovatív termékek kiegészítik egymást, és összhangjuk tökéletessé teszi a teljes rendszert. Ennek eredménye az optimalizált energia-felhasználás, a komfortos és kényelmes meleg biztosítása.


Robert Bosch Kft., Termotechnika üzletág
1103 Budapest, Gyömrői út 120.
www.bosch.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kazánkarbantartás

Előre bocsátjuk, hogy senkit nem bíztatunk gázkazánjának reparálására. A gázkészülék egy veszélyes üzemű berendezés, csak képzett szakember végezhet rajta karbantartási, javítási munkát. A...


Kazánt receptre?

A britek az energiaszegénység felszámolásának egy meglehetősen egyedi útját választották: 3 millió fontot különítettek el arra, hogy háziorvosok receptre kazánt, szigetelést vagy új ablakokat...