Értékteremtő fűtéstechnikai megoldások a Bosch-tól

2010-06-22 03:32:23 |

A mai technikai és gazdasági környezet felelősségteljes döntést kíván tőlünk, mivel az emelkedő energiaárak ellen csak tudatos döntésekkel védekezhetünk, ezzel növelve otthonunk értékét. Néhány hasznos tanács biztosan segít az építkezőknek leendő ingatlanuk energia-hatékony fűtési- és melegvíz-készítési rendszerének kialakításában.

Ez év márciusától a Junkers fűtéstechnológiai márka Bosch márkanéven jelenik meg Magyarországon. A névváltás célja a piacon való jelenlét erősítése valamint az energia-hatékony fűtési és melegvíz-készítési termékkínálat bővítése. Az új termékportfolió középpontjában 2010-től hangsúlyosan a kondenzációs technológián alapuló gáztakarékos megoldások és a megújuló energiaforrásokkal kombinálható rendszerek állnak.
Egy korszerű fűtési rendszerben energiatakarékos kondenzációs gázkazánt, külső hőmérséklet függvényében működő fűtés-szabályozást és a használati melegvíz-készítésre rásegítő napkollektoros rendszert alkalmazva érhető el a legoptimálisabban az energia-megtakarítás. Ez a mai legkorszerűbb technika, mégis már sokak számára elérhető

Megelőző szolár-optimalizálás

Napjainkban egy kondenzációs kazán és egy napkollektoros rendszer kombinációja az általános megoldás a fűtési rendszerek modernizálására és új építésekre egyaránt. A Bosch szabadalmaztatott fűtési szabályozója a napkollektoros rendszerek optimalizálásával egyértelműen több napenergiát használ a melegvíz-készítéséhez. Ez még hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé az összes rendszerhez tartozó egység - az újgenerációs falikazánok, a szolár-optimalizációval rendelkező új szabályozók, a tárolók új sorozata és a bevált napkollektorok - között.
Az új szabályozók pro-aktív, azaz megelőző szolár-optimalizációjának köszönhetően, további 15% energia takarítható meg a melegvíz-készítés során. További megtakarítási lehetőséget nyújt a szolár-optimalizálásra képes szabályzó második új funkciója - a passzív szolár optimalizáció. Mivel a szabályozó számításba veszi, hogy a szobák átmenetileg a közvetlen napsütés által is fűtöttek, így az éves fűtési energiaszükséglet további 5%-kal csökkenthető.

Amint az új fali gázkazán és a napkollektorok működnek, a szabályozó adatokat kezd gyűjteni a helyi időjárási profilról. Ha pl. reggel süt a nap, a szabályozó felismeri, hogy a napkollektor hőmérséklete emelkedik és kiszámolja az aktuális szolár teljesítményt. Ezt az értéket összehasonlítja a korábban elmentett adatokkal. A szabályozó kiszámolja azt a valószínű napenergia teljesítményt, amely a használati melegvíz felfűtéséhez szükséges. Ha ez a valószínűsíthető szolár nyereség kellően nagy, a kazán nem az eredetileg beállított hőmérsékletig (pl. 55 °C-ig) fűti fel a tárolót, hanem egy alacsonyabb hőmérsékletig, amely akár 20 °C-kal is alacsonyabb lehet. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos napkollektoros rendszerekhez képest a kazánnal nem fűtjük fel a szolár tároló felső részét, és így a napkollektorok több hőenergiát tudnak a tárolóba juttatni. A melegvíz-tároló hőmérséklete nemcsak a fűtőkazán számára beállított, pl. 55°C-ig eshet vissza, hanem egy egyedileg beállított alacsonyabb értékig, minimum 40 °C-ig anélkül, hogy a kazán bekapcsolna és ráfűtene a melegvíz-tárolóra.
Ha a ház lakói megnyitnak egy melegvíz csapot, a fűtési rendszer készenléti állapotba kerül anélkül, hogy azonnal indulna. Így a tárolóban lévő víz azonnal a napenergiával fűthető. Az optimalizálási folyamat eredménye, hogy a melegvíz-készítés ténylegesen több napenergiát használ, mint a hagyományos kondenzációs kazán és napkollektoros rendszerek.

Passzív szolár-optimalizáció

A napkollektoros rendszer érzékelőjének köszönhetően az új Bosch szabályozó azt is "tudja", amikor a ház déli oldalán lévő szobák kiegészítő fűtést kapnak a direkt napsütésből. Ebben az esetben csökkenti az előremenő fűtési hőmérsékletet annak érdekében, hogy a szoba hőmérséklete ne legyen túlfűtött. A hagyományos - külső hőmérséklet függvényében szabályozott - fűtési rendszerek csak az épület északi oldalán elhelyezett érzékelő hőmérsékletét veszik figyelembe, mint referencia pontot a fűtés szabályozásához. A passzív szolár-optimalizáció tehát úgy befolyásolja a fűtési teljesítményt, hogy a napkollektoros rendszerünk "csak" a használati melegvíz-készítést szolgálja, de eközben adatot szolgáltat a napsütésről.
A Bosch jelenlegi készülék választékából a Bosch Heatronic III.(tm) elektronikával rendelkező kondenzációs kazánok (Condens 3000W, Condens 7000W, Condens 7000WT) és nem-kondenzációs készülékek (Gaz 7000W és Gaz 7000WT) alkalmazhatóak az újgenerációs szabályozókkal. A szabályozók között szobatermosztát (FR 100, FR 110), és külső hőmérséklet függvényében működő - időjárás-követő - szabályozó (FW 100, FW 200) is található. A pro-aktív optimalizáció mind a szobatermosztátok, mind a külső hőmérséklet függvényében működő szabályozók esetében elérhető funkció. A fűtési energia megtakarításban szerepet játszó passzív optimalizáció csak a külső hőmérséklet függvényében működő szabályozóknál érhető el. Természetesen a legtakarékosabb megoldás a napkollektoros rendszer mellett egy kondenzációs kazánból és egy külső hőmérséklet függvényében működő szolárkompatibilis szabályozóból áll.

A szolár-optimalizálásra képes szabályzó rendszer új építésű és felújított lakásoknál egyaránt a lakástulajdonosnak sok pénzt takarít meg. Szerelők részére további előny, hogy az újgenerációs kondenzációs kazán és a napkollektoros rendszer könnyen telepíthető, a szabályozó automatikusan felismeri az összes rendszerelemet, amikor az beépítésre kerül - nincs időveszteség és a fűtési számla azonnal csökken.
Ne felejtsük,2009 január 1-től új építés esetén energia-tanúsítványt kell készíttetni! Az energiafelhasználás szerint a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat. A skála a leghatékonyabb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig osztályoz. A "C" kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban leírt energetikai követelményeknek. A bemutatott Bosch technológia segítheti a legmagasabb besorolás elérését!


További információ:
www.bosch-climate.hu és www.bosch.hu.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fafűtési lehetőségek

A fafűtés reneszánszát éli, elsősorban kedvező ára, másodsorban hangulata miatt. Optimális megoldás, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A fatüzelésnek számos előnye és kevés...


Kültéri fűtések

A járdákra, kocsibehajtókra, rámpákra hulló hó problémát jelenthet, balesetek forrásává válhat. Szintén gondot okozhat az ereszcsatornában megfagyó és jégdugót okozó hóolvadék. Ezeknek a veszélynek...