Bosch újdonságok a napenergia hasznosításban

2011-07-01 16:59:16 |

Az energia megtakarítást célzó új beruházások, valamint a meglévő épületek felújítása során egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A napkollektorok iránti növekvő érdeklődés szükségessé teszi a folyamatos termékfejlesztést. A Bosch Termotechnika a meglévő napkollektor választékát új típusokkal és csomagajánlatokkal bővítette a magyarországi piacon. A síkkollektorokon kívül bevezetésre került egy olyan kiegészítő eszköz is, amely segítségével átfolyós vízmelegítők vagy átfolyós kombi kazánok lesznek alkalmasak a napkollektoros használati melegvíz-késztésre.

A Bosch kínálatában lévő napkollektorok kialakításuk és alkalmazhatósági területük szerint termékcsoportokra vannak osztva. A SOLAR 4000 TF termékcsoportba tartozó síkkollektor elsősorban a használati melegvíz-készítés területén alkalmazható. Ez a napkollektor álló felépítésű és elhelyezhető ferde tetőn vagy speciális állványokon, pl. lapostetőn is. A típusra jellemző a könnyű szerelhetőséget biztosító egyszerű csatlakozási mód. A kollektorok egymáshoz, valamint a csővezeték rendszerhez való csatlakoztatása szövetbetétes gumicsövekkel történik, amelyet egy előfeszített acél pántbilincs rögzít. Az így kialakuló kötés megfelelő tömítettséget biztosít, mindamellett rugalmas, így elkerülhetők a mechanikai feszültségek. Szükség esetén a kötések roncsolás-mentesen oldhatóak.

Solar 4000 TFfcc-1sA síkkollektorok alumínium kerete nagy mechanikai stabilitást biztosít a könnyű súly mellett. A kollektorok felszerelését komplett rögzítő és szerelési csomagok segítik. A napsugárzást fekete króm bevonatos réz hőelnyelő lemezek alakítják át hővé, amelyet a hárfa alakban vezetett belső csövekben áramló fagyálló szolár folyadék továbbít a melegvíz-tároló felé.

A SOLAR 4000 TF típus esetén az üveg belső felülete különleges mintázattal rendelkezik, ami visszaveri a sugárzást a kollektor belsejébe, ezzel is növelve a hatékonyságot. A rendszer szabályozását továbbra is a megszokott Bosch önálló szolár szabályozók (B-Sol 100 és B-Sol 300), illetve a Bosch fűtésszabályozókkal együttműködő szolár modulok végzik (ISM 1 és ISM 2).
A napkollektor főbb adatait az alábbi táblázat foglalja össze:

Technikai adatok

SOLAR 4000 TF
(FCC-1S)
Méret (mag x szél x mély) mm 2026 x 1032 x 66
Bruttó felület m2 2,09
Apertúra felület m2 1,95
Abszorber felület m2 1,92
Tömeg kg 30
Abszorber űrtartalom l 0,8
Max. üzemi nyomás bar 6
Szolár transzmisszió % 91
Abszorpció % 95 ą 2
Emisszió % 10 ą 2

A Bosch Termotechnika újdonsága a SOLAR KIT elnevezésű eszköz, amely napkollektoros rendszer alkalmazását teszi lehetővé átfolyós melegvíz-készítő berendezések, mint pl. átfolyós vízmelegítők vagy kombi falikazánok esetén. Az átfolyós vízmelegítők működési elvéből adódik, hogy akkor kapcsolnak be, amikor a melegvízcsapot megnyitva vízáramlást érzékelnek. Bár némelyik készülék rendelkezik melegvíz hőmérsékletérzékelővel, ami visszahat ugyan a készülék teljesítményére, de a vízvételkor történő bekapcsolást nem lehet elkerülni.
Ezen segít az új készülék, amely termosztatikus szelepein keresztül csak akkor engedi a vízáramlást az átfolyós készüléken keresztül, ha a vízhőfok alacsonyabb 45°C-nál. Egyéb esetben a vízmelegítő készüléket kikerülve, közvetlenül juthat el a napkollektorok által felmelegített víz a fogyasztóhoz. Ezzel a megoldással kímélhető a gázkészülék. Annak érdekében, hogy az esetlegesen túlságosan is felmelegedett víz ne okozzon forrázást, a készülék rendelkezik egy kifolyó víz hőmérsékletét korlátozó termosztatikus keverőszeleppel.
A SOLAR KIT kiegészítő készüléket egyszerűen a vízmelegítő készülék alá kell beépíteni, csatlakoztatva hozzá a készüléket, a hálózati hidegvíz- és melegvíz vezetéket, valamint a napkollektoros rendszer tárolóját. A hálózati hidegvíz elsőként a szolártárolóba jut, ahol lehetőség szerint felmelegszik, és így jut el a SOLAR KIT berendezésig. Itt a hőmérsékletétől függően vagy az átfolyós vízmelegítő vagy közvetlenül a melegvízhálózat felé jut.

Újdonságainkról további információ: www.bosch-climate.hu

Robert Bosch Kft.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korlátlan energia a Holdon

A Blue Origin űrvállalat olyan módszert dolgozott ki, amellyel holdi törmelékekből hozhatók létre napelemes cellák.


Kerti zuhany

Egy kerti zuhany egyenértékű lehet a fürdőszobaival, napozás, sportolás, fürdőzés vagy kerti munka után. A gyerekek homokozás utáni lemosása is kényelmes a kerti zuhanynál, így megkíméljük a...