Varrógépvásárlás előtt

2021-07-11 11:34:04 | Módosítva: 2021-07-11 15:14:37

Bármilyen témában kezdünk el tájékozódni, hamar kiderül, hogy szinte átláthatatlanul hatalmas a választék, nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Ezért szinte elkerülhetetlen, hogy bármit is szeretnék vásárolni, először határozzuk meg az összeget, amit rászánunk. Olyan nagyságrendet határozzunk meg, amit kismértékben, de rugalmasan tudunk kezelni, ki tudunk még pótolni, ha szükséges, amikor elkezdünk komolyan keresgélni a választékban. Nincs ez máshogy varrógép vásárlásakor sem.


Ellenvélemény lehet a fenti bevezetővel szemben, hogy a rászánt összeg előtt meg kell határozni; milyen funkciókra van szükségünk, és csak utána jöhet az ár. Sajnos ennek cáfolata, hogy varrni csak „profin” érdemes, de az átlagemberek számára megfizethetetlenek már a középkategóriájú varrógépek is. Ha maradunk az anyagi lehetőségeink korlátainál, azon belül kell megkeresnünk a varrástudásunkat leginkább kielégítő varró­gépet. Igyekezzünk nem „beleszeretni” egy-egy tudásába a varrógépeknek a keresgélés során, mert a különböző tudások, legyenek azok bármennyire is fontosak és kényelmesek, gyorsan csak a 200.000-300.000 Ft-os varrógépek kategóriá­jában lesznek elérhetők.

Az alapfunkciókat a 30.000-40.000 Ft-os varrógépek is tudják, de a legolcsóbb gépek nem tudnak megfelelő minőségben megvarrni mindenféle anyagot, ráadásul a kezdőknek nincsenek olyan kifinomult trükkjeik, amikkel az egyszerű gépeket is „rendes” munkára bírhatják. Ha pedig nem megfelelő színvonalú a megvarrt darab, hamar kedvünket veszítjük, és sokba is kerül a sok elrontott anyag, cérna stb. Az előzőekből az is kiderül, hogy nem elég a jó, esetleg drága varrógép, sok tudás, trükk, tapasztalat is kell, hogy a végeredmény vállalható legyen.


Amikor háztartási varrógép vásárlása előtt állunk, és keresgélünk a neten, a sokféle típus és leírás között két csapdára érdemes ügyelni. Az idősebb korosztály – szakemberek és háziasszonyok egyaránt – teljesen feleslegesnek érzik a sok csili-vili funkciót, és azt a nézőpontot képviselik, hogy egyenes és cikk-cakk öltéssel mindent meg lehet varrni. A fiatalabb hozzáértőknél pedig végigolvassuk a modern gépek nagyon hasznos és a varrást könnyítő, profivá tévő véleményét, de sajnos sokszor a cikk végén, mint jó tanácsot leírják, hogy milyen típusú varrógépük van. És kiderül, hogy 300.000 Ft körüli géppel dolgoznak, és van egy szintén néhány százezer forintos lockgépük is. Egyik véleménnyel sem tud mit kezdeni a varrógépvásárlás előtt álló, szűkösebb pénztárcával rendelkező érdeklődő. Muszáj megtalálni a kompromisszumot.

Azt senki nem vitatja, hogy a márkás varrógépek megbízhatók, jó minőségben varrnak, de nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagon. A rugalmas anyagokat a legegyszerűbb varrógépek nem képesek igazán szépen megvarrni, így az otthoni ruhanemű javítására sem igazán alkalmasak. Hiába van egy olcsó varrógépünk, a babaruhákat, pólókat, pizsamákat, elszakadt fehérneműket nem fogjuk tudni megfelelő minőségben megjavítani vele. Ugyan sokféle kiegészítő kapható, pl. sztreccstű, de ezek alkalmazásához szükség van a varrógép precíz beállítási lehetőségeire is, amit a nagyon egyszerű gépek nem tudnak. Ezért csak akkor válasszunk olcsó, egyszerű varrógépet, ha vászon és nem rugalmas szövetanyagokat akarunk csak varrni. A megfelelő tisztázáshoz jó, ha legalább overlock (utánzó) öltés van rajta, amit az egyszerű cikk-cakk öltés helyett használhatunk. Az árakban felfelé haladva egyre többféle öltés-programmal tudnak varrni a gépek, így egyre többféle anyaggal képesek megbirkózni – megfelelő minőségben. De még a drága varrógépek esetében is előfordul, hogy egy-egy anyagot nem leszünk képesek szépen megvarrni. Megoldás lehet erre, ha az anyagi lehetőségeink szerinti varrógépet vásároljuk meg, és a kényesebb részfeladatokkal szakembert bízunk meg. Pl. a készre varrt vékony selyemblúz gomblyukait a varrodára bízzuk.


Fontosabb szempontok, amit fontos, hogy tudjon a varrógép:


Overlock öltés:
ha overlock talp nincs tartozékként a varrógéphez, külön is megvásárolhatjuk 1000-1500 Ft-ért. Az overlock öltés az általános talppal is működik, de az overlock talppal könnyű az anyag szélén tartani öltéseket, így szebb lesz a végeredmény.

Sok belső fém alkatrész: igaz nehezebbek ezek a varrógépek, de tartósabbak és a beállítási lehetőségeik is pontosabbak, mint a sok műanyag alkatrésszel készült gépek.


Öltésszélesség és öltéshossz:
beállítási lehetőség.


Rugalmas cikk-cakk öltés:
rugalmas anyagok varrásához, azok aljának felvarrásához (fedőzés utánzása), és könnyebb vele gumit varrni.

 

Hasznos, a drágább varrógépek funkciói, amit érdemes megfontolni:


Gomblyuk automatika: cikk-cakk öltéssel is lehet gomblyukat varrni, de szebb és tartósabb, ha igazi gomblyukat képes varrni a gépünk. Van 4-lépéses és 1-lépéses, kényelmesebb az 1-lépéses.


Gombfelvarrás:
kényelmes tudása a gépeknek.


Szálvágó: sok cérnát meg lehet takarítani az automata szálvágóval.


Elvarró öltés: a varrás elején és végén 3-4 lépéses oda-vissza öltés, hogy a varrat nem bomoljon fel.


Automata üzem: a pedál ideiglenes kiiktatásával a varrás gombnyomásra indul és gombnyomásra áll meg.


Igaz már kevés varrógép nem ún. szabadkaros, amin pl. a nadrágszárat körbe forgatva tudjuk megvarrni. Az is igaz, hogy a varrónők nem sokra tartják általában a szabadkart, de a hobbivarróknak és a kezdőknek fontos segítség lehet, és ettől nem drágább egy varrógép.


Díszítő öltések: izgalmas funkció, melyek természetesen nem hímzések még, hanem inkább sorminták pl. csillagok, karikák, szívecskék stb. A még drágább varrógépek betűket is tudnak egymás mellé varrni, pl. kivarrhatjuk gyermekünk nevét.


LockgépOverlock és interlock néven is hívjuk, és sokan azt gondolják, hogy két külön féle gépről van szó, pedig ugyanaz (még többféle neve van: hobbylock, babylock, ultralock stb.) Magyar elnevezése is többféle van, pl. tisztázógép, szegőgép, lockológép, endlizőgép), ezek mind szintén ugyanazt jelentik. Tévedések elkerülésére jobb, ha gyűjtőnevükön hívjuk: lockgép.

A lockgépek fő feladata az anyagszélek profi eldolgozása, tisztázása (endlizés), illetve az előre kiszabott anyagok összevarrása. Összevarráshoz főleg rugalmas anyagok esetén szükséges a lockgép, mert öltése rendkívül rugalmas. Az anyagszélek eltisztázásakor vagy készrevarrás esetén a varrás mentén le is vágja az anyag szélét. Így tökéletes, szálmentes és „tiszta” lesz a végeredmény.

A vágófunkció kikapcsolható a lockgépek szinte mindegyikén, így díszítésre is használhatók. Sok sportruházaton láthatjuk, hogy a varrásvonalak mentén díszítésként lockgép-pel, sokszor a ruhanemű anyagától elütő színű cérnával készítenek díszítő – de egyben megerősítő – varrást.

A lockgép NEM helyettesíti a háztartási varrógépet, csak kiegészíteni tudja a háztartási varrógépek tudását. Sok – nemcsak a legdrágább típusokon – háztartási varrógépen van overlock program, ami utánozza az igazi lockgépek varratát, de az nem ugyanolyan rugalmas.

Fedőzőgép


Otthoni körülmények között alig akad fedőzőgép (még varrodákban sincs sok helyen). Fedőzőgéppel van felhajtva a rugalmas anyagok alja (pl. pólók alja), ami amellett, hogy tisztáz, le is tűzi az anyagot. Bár nem tökéletesen, de cikk-cakk öltéssel, illetve rugalmas öltéssel kiváltható háztartási varrógéppel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nature Plus minősítés a Thermofloc-nak

Európában elsőként és ez idáig egyedülállóan a Thermofloc cellulóz szigetelő pehely kapta meg a Nature Plus minősítést.


Mechanikus lopásgátlók gépkocsira

A gépkocsi legféltettebb kincseink közé sorolható, mégis évente elég soknak vész nyoma. Hiába akormányzár, a számos profi elektronikus lopásgátló- és riasztó szerkezet, a tolvajok rutinja...