Komfortossá újított, huzatmentes tetőterek

2021-05-07 12:51:54 | Módosítva: 2021-05-18 09:59:15

A mi házunk, a mi várunk. Ideális esetben nemcsak arra vagyunk büszkék, ha megakad rajta az arra sétálók szeme, hanem hogy belépve a mindennapok energiahatékony csodapalotája fogad bennünket.


Mi teszi a házat biztonságosan felvértezett erőddé az elemek harca közepette? Például a megfelelő hőszigeteltség, amire az elmúlt évtizedek építkezéseire visszatekintve sajnos elég kevés pozitív példát lehet felsorakoztatni. Régen tetőszigetelés gyanánt egy rétegben, rosszabb szigetelő képességű (0,042-0,045 W/mK) és kis vastagságú (max. 10 cm) anyagokat építettek be a 15 cm magas szarufák közeibe. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek. A belső burkolat mögött pedig gyakran páratechnikailag messze nem megfelelő, más célra gyártott (mezőgazdasági) fóliákat, kátránypapírokat találunk.

A szakszerűtlen kivitelezés során a fólia átlapolások nem lettek leragasztva, és a belső páratechnikai fóliát átlyukasztották az elektromos vezetékekkel. Nincs a cseréptartó lécek alatt ellenléc és átszellőztetett légrés, vagy megfelelő be- és kiszellőzés az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén, ezért a levegő – ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatta lévő szerkezetet – sem tud keringeni. A szerkezet így nyáron rosszul szigetel, télen pedig a bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak. A tetőfedés megcsúszhat az eresz irányába, és akár be is szakadhat.

A tetőszerkezet hőtartása siralmas az elért körülbelül 0,408 W/m2K értékkel. A szerkezet nem biztosít igazi védelmet az olyan külső behatások ellen, mint az eső, hó, szél, vihar, ahogy a hideggel, a hőséggel, az UV sugárzással és a zajjal szemben sem. Nyilvánvaló, hogy háztulajdonosként teljes erőbedobással nekifutunk a megoldás keresésének.


Egy hagyományos – szarufa közötti és alatti – szigetelés esetén a szarufák felülete télen teljes szélességében ki van téve a téli hidegnek, ezért ott is hűl a szigetelt szerkezet. Lehet kompenzálni a szerkezet sajátossága miatt létrejövő hőveszteséget, ha a tervezés során a szarufa alatti második réteg szigetelést energetikailag túlméretezzük. A nagy (min. 10-15 cm) vastagságú szigetelés viszont befelé hizlalná a tetőszerkezetet, épületszerkezeti szempontból nem éppen optimális vázszerkezettel és rögzítéstechnikával, ráadásul ár-érték arányban sem biztos, hogy megéri.

A háztulajdonosok természetes igénye, hogy a felújítás lehetőség szerint költséghatékony legyen, azaz a már beépített szerkezeti elemek közül megmaradhasson, ami csak lehetséges. További igény, hogy a munkálatok csak minimálisan érintsék a már kialakított, lakott belső teret. Remény a reménytelenségben, hogy létezik ideális, újragondolt rétegrend, ami véglegesen megszünteti az összes problémát. Tökéletes megoldás az URSA komplex „XPS-bakos” tetőszigetelési rétegrendje, amely kívülről valósítható meg az URSA BiOnic ásványgyapot, polisztirol és tetőfólia termékeinek kombinált alkalmazásával. A kifelé hizlalt tetőszerkezetben megmaradhat a belső burkolat, a szarufa és a nem sérült tetőcserepek is, amivel máris csökkentettük a renoválás költségeit.


A szarufákra mintegy hőszigetelő rétegként kerül rá egy XPS (extrudált polisztirol) bak, amely a teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek megfelelő vastagságban történő beépítésére is. A nedvességtől pedig a konkrétan erre a célra speciálisan kifejlesztett tetőfóliákkal tudjuk megbízhatóan védeni a tetőszerkezetet.

A kivitelezés egyáltalán nem bonyolult, de ismerni kell a beépített anyagok tulajdonságait, és figyelembe venni a gyártó beépítési útmutatóit az optimális végeredmény eléréséhez. Az installálási javaslatban minden apróságnak oka van: kizárólag a kis részletekre való odafigyeléssel hozható létre teljes megelégedésünkre szolgáló, energiahatékony szerkezet.


A meglévő cserépfedés, tartólécek, fóliák és régi hőszigetelés elbontása után csak a belső burkolat marad. A burkolat elé URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia kerül a szarufákon áthajtva, a szarufák tövénél leszorító léccel, szegezéssel rögzítve, a fóliatoldásokat minimum 10 cm átlapolással a felületfolytonosság és légtömörség biztosítása céljából egymáshoz ragasztva URSA SECO PRO KP öntapadó ragasztócsíkkal. Ez fogja biztosítani a légzárást és párafékezést, párazárást.

A szarufák magasítása és hőhídmentesítése min. 7,5 cm széles URSA XPS bakokkal történik, amelyek a hőhíd-megszakító URSA XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy min. 5 cm vastag leszorító staflifából állnak.


A szarufák – melyek közeit teljes magasságukban ki kell tölteni szoros toldással beépített URSA ásványgyapottal – magassága a staflifákkal rájuk csavarozott bakokkal már 20-30 cm, a kívánt szigetelési vastagság függvényében. A szerkezetet kívülről a gondosan, légtömören és felületfolytonosan átlapolt-ragasztott URSA SECO PRO 0,02 páraáteresztő tetőfólia zárja, az XPS bakokra csavarozással vagy szegezéssel rögzített minimum 5 cm magasságú ellenléccel. Ezt a magas páraáteresztő képességgel rendelkező fedési alátétfóliát azért alkalmazzuk (akár újépítés, akár felújítás esetén), hogy megóvja a szarufaközöket teljesen kitöltő szálas szigetelést a hézagokon bejutó csapadéktól: ne nedvesedhessen át. Az eresz vonalában légbevezetést, a gerinc magasságában kivezetést kell kialakítani, hogy a légrésben a levegő az eresz vonalától egészen a tetőgerincig áramolni tudjon. A cseréptartó lécek elhelyezése után már készülhet is a cserépfedés.

A nem megfelelően átlapolt és leragasztott tetőfóliák gyakorlatilag olyanok, mintha csak „félig” raktuk volna fel: nem fogják betölteni a rétegrendben funkciójukat, ugyanis nem biztosítják a szerkezetben, hogy a szükséges helyeken megfelelő párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre. Gyakorlatilag ezen a ponton dől el az is, hogy kellemesen komfortos tetőtér épül, vagy huzatos, ahol szeles időben majd a burkolat mögött hallhatóan süvít a szél. Maradjon otthonunk inkább a nyugalom szigete! A természet-közeliséget érdemesebb inkább egy kiadós kirándulás keretében megélni…

Az URSA komplex tetőfelújítási megoldásával a belső tér különösebb bolygatása nélkül lehet újat, élhetőt varázsolni. Sokak számára, akik nem tudnák megoldani, hogy a felújítás időtartamára kiköltözzenek a lakott térből, ez lehet az utolsó szalmaszál. A szigetelési és páratechnikai hibák kiküszöbölésével eltűnnek a szélsőséges hőmérsékletingadozások, és nem támad többé a penész sem, mert megelőzzük a falnedvesedést.URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Takarékos megoldás

Az Ursa Salgótarján Zrt. folytatja azt a törekvését, hogy a tetőszigeteléseket és beépítési módjaikat emberközelivé tegye, a felújítás szakmai titkaiba betekintést engedjen, illetve szakmai...


Mennyit ér a szigetelés?

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. Alegnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun...