Toyota okosváros

2021-06-19 09:05:48 | Módosítva: 2021-06-19 09:08:46

A Toyota 2020 elején jelentette be, hogy 2021-ben megkezdi a jövő okosvárosának prototípusa, a Woven City építését a Fuji hegy lábánál.


A projekt első lépésként a világ vezető kutatói és tudósai számára szolgál majd otthonul, akik valós környezetben fejleszthetik és tesztelhetik a zéró emissziós városi infrastruktúra, az önvezetés, a robotika, a személyes mobilitás, az okosotthon és a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó technológiákat. Tavaly nyáron, majd ősszel újabb bejelentések érkeztek, amelyből kiderült, hogy a Toyota még egy ennél is nagyobb szabású, az egész bolygó jövőjét potenciális pozitív irányba terelő projektben gondolkodik.

A város terve háromféle útfelhasználást határoz meg: csak gyors járművek számára, közös használat alacsonyabb sebességgel közlekedőknek és gyalogosoknak, valamint parkszerű promenádok kizárólag gyalogosok számára.


Ez a három útfajta szövődik össze egy organikus rácsmintázatba, így segítve az önvezetés tesztelésének felgyorsítását. A tervek szerint a város teljes mértékben fenntartható módon épül, szinte kizárólag fából, szénlábnyom minimalizálásának érdekében. A tetőket napelemes panelekkel borítják, energiájuk a hidrogén üzemanyagcellák által termelt energiát egészíti ki. A Toyota a város kültéri részeit természetes és hidrakultúrás vegetációval tervezi betelepíteni. A lakosok hétköznapi életét a legmodernebb támogató technológiával, pl. otthoni robotikával segítik majd. Az otthonokban, a bent lakók egészségére szenzoros mesterséges intelligencia ügyel, egyúttal kielégítve alapvető szükségleteiket is, és kényelmesebbé téve mindennapjaikat.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablaktörlő a meteorológia szolgálatában

Japán legnagyobb meteorológiai szolgáltatója az első számú japán autógyártóval közösen a csapadék előrejelzésének igazán egyedi és modern módszerét dolgozta ki.


Tüzelőanyag-cellás motorvonat

Az Európai Unió négy országának – Belgium, Németország, Spanyolország és Portugália – részvételével 2021 januárjában útjára indult egy olyan projekt, amely a dízel-elektromos mozdonyok...