A varrógép és a varrás

2011-05-08 21:27:31 | Módosítva: 2011-05-16 23:24:42

Régebben a varrást kézzel végezték, varrótű és gyűszű használatával. Az első tűk mamutagyarból készültek, a cérna szőrmedarabok és ínak lehettek. Az 1700-as évek végén a varrógép feltalálásával kísérletezők először a kézi varrást utánozták, de csak az ipari forradalom idején szorították ki a kézi varrást.

Manapság már nagyon sok háztartásban van varrógép. A legegyszerűbb varrógépek is tudnak az egyenes és cikkcakk varráson kívül oda-vissza varrni. Alapöltés még pl. a rugalmas öltés elasztikus anyagok varrásához, amikor a varrat követi az anyag rugalmasságát, nem szakad el a cérna, a rejtve varrás nadrág és szoknya aljak felvarrásához. A gomblyukvarró program lehet kézi, amikor a gomblyukvarró talp alatt az anyagot kézzel kell mozgatni, vagy automata. Az automata lehet 1 vagy 4 lépéses, amikor a gomblyukvarró talppal az anyag mozgatása nélkül készül a gomblyuk.

Singer varrógép saját állványon Minden gépnél használható ikertű, amely felül 2 szállal varr, így biztosan párhuzamos a duplavarrás (fedőgépet utánozva). Van öltéshossz és öltésszélesség állító. A középkategóriás gépek kicsit többet tudnak, az alapöltéseken kívül; pl. stretch varrás (2 öltés előre 1 hátra), tisztázó varrás. Többféle hímzés mintát is képesek elkészíteni. Nagyon sok varrógép szabadkaros, amire a nadrágszár vagy kabátujj ráhúzható, és így könnyebb körbeforgatni. A nagy tudású gépeken lehet automata tűbefűző, egylépéses automata gomblyukazó, vagy akár a belehelyezett gomb méretére automatikusan készíti el a gomblyukat.
Külön ún. Overlock varrógép szükséges az overlock öltéshez, ami szegélyek eldolgozására - akár szimplán, akár duplán - a cikkcakk varrásnál megbízhatóbb szegést eredményez, különösen a nagyon foszló anyagoknál. Egyszerre tisztázza és vágja le az anyag szélét. Akik nagyon sokat varrnak, érdemes beszerezniük egy ilyen gépet is.
A fedőzőgéppel pedig rugalmas anyagokból készült ruhaneműk alját lehet felhajtani (pl. póló), színén 2 vagy 3 tűzés, fonákján tisztázó varrás. Ujjat, nyakat is fel lehet varrni, vissza lehet hajtani vele.
A varrógép megismerésére érdemes időt fordítani, a használati utasítást gondosan áttanulmányozni, a gép ritmusát megismerni. Először papírra varrni, minden mintát és beállítást kipróbálni, sokat gyakorolni. Csak így lesz sikerélményünk a későbbi varrásban is. A sikeres varrás másik feltétele egy kis anyagismeret; a textíliák, varrógéptűk és cérnák alaposabb megismerése, variálhatóságuk.

Textíliák

Természetes szálak, növényi eredetű szálak

  • Egy canadai weblapon találtuk ezt az ötletes marcipánból készült tortátPAMUT (gyapot magházában lévő szál): a pamutból készült textil ellenálló, meleg, puha, szellős, jól szívja az izzadságot. Gyakran mosható (géppel is), főzhető, centrifugálható, vasalható. Hátránya, hogy gyorsan gyűrődik. Könnyen festhető, nyomtatható tartós színekkel. A kevertszálas (nemesített) pamut nem megy össze, nem gyűrődik, vízhatlan. A pamutszövetek közé tartoznak a vászon, karton, krepp, bársony stb. textíliák.
  • LEN (a len szárából készül): erős, sűrűn mosható, vasalható, hűvös tapintású, de nagyon gyűrődik. Kevertszálas feldolgozásban rugalmassá tehető. Jó nedvszívó és sima felületű, ezért sokáig nem piszkolódik.

Természetes szálak, állati eredetű szálak

  • GYAPJÚ (birka, bárány, teve, láma vagy kecskeszőrből fonják): puha, melegtartó, rugalmas, de nagyon érzékeny, összemegy, filcesedik. Tisztítása vegytisztítással vagy különleges gyapjú mosószerrel történhet. Fonák oldalról ruhán keresztül langyos vasalóval vasalható. Nem megfelelően nemesítve a molylepke kedvence. Mesterséges szálakkal nemesítve elterjedt.
  • Háztartási varrógép szegő öltéseSELYEM (selyemhernyó gubójából, egyetlen szál): fényes, sima, könnyű, rugalmas de erős. Tisztítása vegytisztítással vagy finom mosószerrel történhet, szappannal nem szabad mosni, közvetlen hőtől távol kell szárítani. Enyhén nedvesen langyos vasalóval vasalható.
  • MŰSELYEM (farostból nyerhető mesterséges fonal): könnyű, hűvös tapintású, gyenge, gyűrődő, fényes felületű. Könnyen felszívja a nedvességet.

Műszálak

  • AKRIL, POLIÉSZTER, NYLON stb.: vegyi úton előállított textíliák, többnyire kőolaj, szén stb. melléktermékei, nagyon tartósak, nem gyűrődnek, de nem szívják a nedvességet, nem szellősek.

Varrógéptűk

A szép gépöltés egyik feltétele a szövet jellemzőihez megfelelően kiválasztott tű. Többféle létezik, a fontosabb különbségek az átmérőben és a tűél fajtájában Háztartási varrógép cikkcakk öltésevannak. A tűágy formája a varrógép típusától függ, lehet kerek vagy egyik oldalán lapos, ezt az adott varrógép használati utasításában kell megnézni.
Csúcsos hegyű tűt a merev anyagokhoz, enyhén lekerített hegyű tűt szövetekhez, tompa hegyű tűt a kötött, hurkolt (pl. jersey) anyagokhoz kell használni. Speciális, nem kerek hegyű tű szükséges bőrök varrásához.
A tűk vastagságát számok jelzik, a tűszár feletti átmérőt jelenti századmilliméterben (egy 60-as tű 0,6 mm szárvastagságú). Az anyag vastagsága és keménysége határozza meg, hogy milyen tűvel kell varrni. A túl vastag tű egy vékony anyagon nagy lyukat szúr, a vékony tű egy vastag anyagon öltéskihagyást eredményez.

60-70 = vékony szövetek, gépi hímzés
70-80 = szövet, finom lenvászon, blúz, tompa végű jersey tű
80-90 = közepes vastagságú szövetek, gyapjú, lenvászon
90-100 = farmer, vastag szövetek, vastag vásznak
110-120 = gomblyukazás, kabátanyagok

Textilcímke

Az otthon elkészített ruhadarabokon nincsen textilcímke. Ha sokat varrunk, érdemes erre is egy kis időt szánni. Legalább néhány kényes darabhoz készítsünk pl. szalagra filctollal írt címkét, majd varrjuk be a kész ruhadarabba. Szerepeljen rajta az alapanyag összetétele, a mosási, vasalási és szárítási hőmérséklet. Erre természetesen már az anyag megvásárlásánál gondolni kell, és az üzletben feljegyezni az alapanyag tulajdonságait

Varrócérnák

Varrócérnák a textíliákhoz hasonlóan különféle alapanyagokból készülnek. Műszálas cérnával mindenféle textília varrható (természetes, műszálas és kevert is), de pamut cérna csak természetes alapanyagú textilekhez ajánlott! Nagyon fontos, hogy műszálas textíliához ne használjunk pamut cérnát, mert mosáskor a pamut cérna összemehet, a műszálas anyag viszont nem, így ráncos lesz a ruha. Pamut textíliához csak akkor muszáj pamut cérnát választani, ha utólag, készen akarjuk a ruhát festeni, mert a műszálas cérnát nem tudjuk festeni.
A varrócérnákon jelölik a vastagságot, a színkódot és az anyagösszetételt is. A varrócérna vastagságának megválasztásánál ugyanazok a szempontok érvényesek, mint a varrótű kiválasztásánál.

Elasztán

A ruhacímkéken található anyagösszetétel ma már majdnem mindig jelöli, hogy 5-10% elasztán is van az alapanyagban. Néha márkanévvel Lycra, Dorlastan stb. szerepel, de az minden esetben elasztán tartalmat jelöl. Ruháink ettől az alapanyagtól lesznek rugalmasak, formatartóak; a zoknitól kezdve, a fürdőruhán és a melltartón át egészen a sportruhákig és farmernadrágig. Ez egy rugalmas poliuretán, ami szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonalnál a poliamid kombinációjaként használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát.
Ezt az elasztán-szálat azonban az öblítő kioldja, ezért ha ruhacímkén szerepel akár csak 5%-ban az elasztán (vagy márkaneve a Lycra, Dorlastan stb.) ne használjunk mosáskor öblítőt, mert hamar elveszítjük ruhánk rugalmasságát

Tisztítás, olajozás

Használat közben szennyeződés éri a varrógép belsejét, elsősorban a fogazatot, a hurokfogó környékét. Az anyagokból, cérnákból Overlock varrógép (Singer)származó szöszök lerakódnak, és megbízhatatlanná teszik működést, ezért a varrógépeket rendszeresen tisztítani kell.
Első lépésként kapcsoljuk ki a varrógépet, majd puha ecsettel poroljuk ki alaposan a gép belsejét, a beakadt szálakat, szöszöket kézzel távolítsuk el. Fontos a rendszeres kézi cseppentős olajozás, mert ha nincs kellő kenőanyag, a magas fordulatszám miatt az alkatrészek gyorsabban kopnak. Az olajozásra csak a gyári kezelési útmutatóban megjelölt varrógépolajat szabad felhasználni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öt perc alatt feltölthető akku

Öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejleszt elektromos autókhoz egy izraeli vállalkozás – írja az MTI a ynet hírportálra hivatkozva. A StoreDot nevű startup olyan litium-ion alapú...


Gyorsan tölthető lítium akkumulátorok

Negyed óra alatt feltölthető akkumulátor, ami akár egy hétig ellátja energiával mobil eszközünket? A közeljövőben már ilyen áramforrásokkal találkozhatunk.